Àfrica al Cor. El conflicte ruandès vist per Quim Vallmajó
L’exposició té la particularitat de mostrar el testimoniatge que ens va deixar Joaquim Vallmajó a partir de les seves cartes i les fotografies fetes sobre el terreny. És una mirada des de l’interior de l’hecatombe en què es va sumir la Ruanda d’aquells anys, amb la voluntat de fer visible el sofriment dels més febles. Alhora, l’exposició també proporciona una explicació general sobre els antecedents del conflicte ruandès i la seva connexió amb la confluència d’interessos econòmics i geopolítics inconfessables entre les elits governamentals africanes, les potències del primer món i les companyies transnacionals.
El GEES es va crear al 1994 arran de la desaparició de Quim Vallmajó. Amb aquesta exposició vol, d’una banda, donar a conèixer els fons documental d'en Quim Vallmajó, dipositat la primavera passada a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (digitalitzat per l’ACAE i disponible en línia) i, de l’altra, a partir de l’exemple del compromís de Quim Vallmajó, pretén conscienciar sobre la rellevància de la justícia social i la Cultura de la pau a través de la mediació i la promoció del diàleg inclusiu. Sense oblidar que aquestes vies de reconciliació necessiten paral•lelament l’aclariment de les responsabilitats dels crims comesos. En aquest sentit, la iniciativa de la Justícia universal n’és la principal eina tal com succeeix, en aquest cas concret de Ruanda, ja que hi ha interposada una querella contra quaranta alts càrrecs del govern ruandès en actiu, promoguda, juntament amb d’altres entitats, pel GEES.
Per a demanar-la en préstec gratuït cal posar-se directament en contacte amb Èrika Serna al telèfon: 972 67 01 78 (Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà) o al correu: acaltemporda.cultura@gencat.cat