2012: Girona
«Nosaltres som Coordinadora»
Les entitats reafirmen el seu compromís amb la solidaritat
Jornada Anual, 16 de juny de 2012, Centre Cívic Ter. Girona
El dissabte 16 de juny les entitats de la Coordinadora van celebrar la seva Jornada Anual al centre cívic Ter, a Girona. En un marc de retallades generalitzades que ha tocat de ple el sector, la sessió va servir per tancar un treball de reflexió iniciat ara fa quatre mesos entorn la situació actual de la Coordinadora i les perspectives de futur. A més, va permetre a les entitats reafirmar-se com al col·lectiu que dóna vida a la cooperació i solidaritat a les comarques gironines i que es resumeix en un contundent: «Nosaltres som Coordinadora», apuntat per una de les participants.
«Cal recuperar la militància, com a motor de la Coordinadora», deia algú altre. I és que la crisi ens obliga a enfortir el discurs de la denúncia i la justícia social perquè la retallada dels recursos ha anat acompanyada d'una inacceptable tisorada als drets humans, als drets socials i a les llibertats. Segons les entitats, per a poder seguir fent sentir els nostres arguments, potser caldrà remoure l'actual estructura o assumir un voluntariat actiu que complementi la menor estructura tècnica. Malgrat la diversitat de veus i entitats, tothom va estar d'acord en què caldrà assolir un major compromís, a nivell d'entitat, si no es vol baixar el llistó. Un compromís que s'enriqueix d'un bagatge històric de més de 18 anys d'història, en el cas de la Coordinadora, i de més de 20 anys, en el cas d'algunes entitats. I aquest llegat no es pot perdre.
L'Espai de Solidaritat, un servei tècnic que doni resposta a les necessitats de l'assemblea, els convenis amb mitjans de comunicació o el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat són guanys pels quals cal lluitar, a parer de les mateixes entitats. Les ONGD també van coincidir a assenyalar que cal donar més visibilitat a la seva tasca solidària.
En la fase de propostes, es va debatre per eixos -incidència, sensibilització, comunicació- com ha de ser l'acció de futur. El «Llibre de la Solidaritat», l'obertura d'una secció d'opinió al web, una exposició itinerant o l'impuls de diàlegs amb la classe política local, són algunes de les propostes sorgides en els tres grups de treball. Les noves eines que s'acabin impulsant, comptaran amb la participació de diverses comissions que caldrà crear i en la que l'equip tècnic només tindrà un paper dinamitzador i de suport.
Per ajudar a materialitzar les propostes de treball, s'elaborarà un document en el què cada entitat acordarà quins són els seus compromisos i que, un cop acabi el curs, es valorarà. L'incompliment dels compromisos podria restar pes en el vot, en les assemblees.
Participants: Liliana Canté (Fundació Utopia), Sebas Parra (AEPCFA), M.Clara Suàrez (Teixidors de Xarxes), Hugo Plazas (Desós), Jordi Planas (Comissió Agenda Llatinoamericana), Anna Bonmatí (Àfrica Viva), Rita Barnés (Intermón Oxfam), M. Antònia Benavent (Soarpal), Jordi Roig (GEES), Lluís Puigdemont (Càritas-Girona), Dolors Terrades i Lola Torrent (Banyoles Solidària), Ester Sayoa (GEES), Fran Quirós (CCU), Pau Lanao (Coordinadora), Carme Vinyoles (Col·lectiu per la Igualtat), Núria Massegú (Justícia i Pau), Judit Casanova (Setem-Girona), Cristina Moya (CODENAF), Estefania Yus i Olga Grueso (ONG Dagua), Ingrid Daenckerts (Servei Civil Internacional), Carles Serra (Solidariquart i Coordinadora), Sònia Cervià (Coordinadora), Núria Cuadrat (Coordinadora) i Mariona Salvador (dinamitzadora).
Excusats: Paula Grande (Grup de Gènere i Interculturalitat), Rafel Seguí (Naguals), Mireia Bou (Fundació Ser.gi), Txell Costa (GREC), M. Carme Bernat (Plataforma per la Pau Lloret), Verònica Garcia (Xarxa Solidària de Sant Feliu de Guíxols), Rafel Villena (Llagostera Solidària), Montse Rodríguez (ACAPS), Isaac Pérez (ESF-Girona), Mamadou Faye (Associació pel Desenvolupament del Riu Senegal).