Quan la salut i la cooperació es toquen
PER ANNA BONMATÍ TOMÀS. L'autora parla de la importància de posar en comú dos móns que sovint ja es toquen: el dels professionals de la salut i el de les entitats de cooperació al desenvolupament.
Moltes vegades els camins són paral·lels tot i tenir objectius comuns. Cal doncs caminar fins a fer possible l’arribada a una cruïlla on pugui iniciar-se un camí conjunt. Amb aquesta missió neix el primer HUB de cooperació i salut de les comarques gironines. Una jornada que vol ser punt de trobada, de coneixença, d’intercanvi de coneixements i experiències en primera persona, i sobretot, que vol esdevenir punt de partida per a la creació de sinergies entre les ONG que treballen el desenvolupament des de les comarques gironines i els diversos actors i professionals que treballen en l’àmbit de la salut.
I és que en el sector cooperació internacional, hi trobem situacions que poden semblar inversemblants però que són ben reals. Hi ha una anècdota que es repeteix: sovint, cooperants gironins que treballen a països llunyans del Sud Global o en barris gironins amb població vulnerable, no coneixen aquells professionals de la salut que dediquen part del seu temps, de manera altruïsta, a col·laborar en projectes de cooperació internacional en les mateixes contrades. I al revés. Llevadores, infermers, metgesses o treballadores socials que treballen en projectes de cooperació de manera aïllada, sense conèixer el teixit associatiu gironí que és ric ampli i ben divers. I és quan coincideixen en un aeroport o en el centre cívic d’aquest barri explicant aquesta tasca solidària, quan descobreixen que col·laboren i treballen amb i per les mateixes persones o comunitats. Altres vegades són grups de professionals de la salut que voldrien col·laborar amb cooperació però que desconeixen per on començar a cercar.
La no coordinació entre entitats socials i solidàries i els professionals ha estat i és la generadora de situacions de caos, d’ineficiència en les accions, de manca de sostenibilitat dels projectes, de la duplicació d’accions i del malbaratament de recursos, finalment. Nosaltres en diem, “accions bolets”, és a dir, aïllades, que no aporten tot el benefici i potencial possible o que es fan sense sostenibilitat. Perquè l’acció conjunta i coordinada, en la majoria de casos, facilitaria que alguns projectes o col·laboracions multipliquessin la seva potencialitat i per tant el seu resultat en salut.
D’aquí la necessitat que cooperants, professionals i futurs professionals de la salut, cerquin aquesta necessària cruïlla de la coordinació dels dos col·lectius: per a la creació d’objectius futurs compartits, per començar a teixir noves xarxes... tot esperant que en puguin sortir activitats i accions conjuntes, que afavoreixin principalment a les persones i comunitats pels qui totes i tots ells treballen, les persones més vulnerables del món.
Per donar resposta a aquesta necessitat i gràcies a la implicació de tots els col·legis professionals de salut, la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i la Universitat de Girona, s’han proposat organitzar aquest primer hub de salut i cooperació que neix amb vocació «cruïlla», i sobretot, amb vocació d’aportar expertesa i millores al dret a la salut de la població més vulnerable.
Anna Bonmatí Tomàs, és membre d'Àfrica Viva i professora del Departament d'Infermeria de la UdG.
Article publicat al Diari de Girona>>