Per una Europa més justa i sostenible
PER ANA SAGASETA. L'autora parla de la iniciativa europea Tax the Rich, per apujar la fiscalitat als que més tenen com una mesura eficaç de reducció de les desigualtats.
“Per una Europa més justa i sostenible” resumeix i emmarca perfectament el que la societat civil europea demanda aquests dies. Europa porta des de fa més d'una dècada enllaçant i suportant una successió de diverses crisis: econòmica, social, política i per descomptat, mediambiental. Això és degut al fracàs en les polítiques proposades i aplicades especialment després de la crisi financera del 2008. L'austeritat imposada en tota Europa ha suposat un notable afebliment dels nostres sistemes de benestar augmentant les desigualtats.I tot això a pesar que la fi última de la Unió Europea i les seves institucions sigui promoure una major equitat, lluitar contra l'exclusió social i garantir justícia i protecció social. La realitat amb la qual ens trobem avui dia és que la desigualtat no ha deixat de créixer. Actualment, l'1% més ric posseeix gairebé la meitat de tota la riquesa financera del continent.
Ens trobem en un moment clau per a començar a revertir aquesta tendència i repensar com volem afrontar aquest desafiament, de tal manera que instem a la Unió Europea que treballi per i per a aconseguir una transició ecològica, social i justa que no deixi a ningú enrere. Fins i tot el recent informe presentat per Mario Draghi, expresident del Banc Central Europeu, posa fi a aquest dogma de l'austeritat pressupostària. I per a això és indispensable comptar amb els recursos necessaris que permetin finançar la lluita contra el canvi climàtic i les desigualtats. I és d'aquesta necessitat i en aquest context on la societat civil s'organitza i crea la iniciativa ciutadana europea Tax the Rich que proposa que aquesta generació de recursos addicionals que es requereixen s'obtingui a través d'una tributació europea a les grans fortunes. És a dir, un impost per a les persones més riques de la Unió Europea, la qual cosa significa que només s'aplicaria a un reduït grup de superrics. Aconseguint així que aquests contribueixin d'una forma més equitativa al que succeeix en l'actualitat, com va assenyalar un altre recent informe elaborat pel reconegut economista Gabriel Zucman a petició de la presidència brasilera del G20. La seva aportació ajudaria a donar resposta a les necessitats de la població i el planeta.
Aquesta iniciativa implica avanços i millores a un nivell major que el mer fet d'augmentar els recursos tributaris, ja que si ampliem la mirada ens adonem que és un primer pas en les reformes fiscals que tenim pendents i en pro d'aconseguir una major progressivitat i justícia fiscal. A pesar que aquesta proposta pugui sonar molt bé, la realitat és que perquè es faci efectiva i la Comissió Europea la tingui en consideració, cal aconseguir abans del 9 d'octubre un milió de signatures de ciutadans de la Unió Europea, amb un nombre mínim de signatures en almenys set països. En el cas d'Espanya es necessiten aconseguir més de 41.500, i per a intentar aconseguir aquest objectiu s'ha creat una coalició formada per una dotzena organitzacions socials que estan treballant en la seva difusió i informant la ciutadania perquè se sumi i ferma per i per a aconseguir una Europa més justa i sostenible per a tots i totes.
Així que, si estàs llegint aquest article i encara no l'has signat, et convido al fet que entris en https://www.tax-the-rich.es t'informis, firmis i difonguis… encara hi som a temps.
Recorda, es tracta del teu futur.
Ana Sagaseta, técnica en fiscalitat i desigualtat d’Oxfam Intermón
Article publicat al Diari de Girona