Els efectes de la cooperació
PER ÀNGEL VÀZQUEZ. L'autor exposa alguns dels efectes de la cooperació internacional en l'àmbit més proper
Si partim de la premissa que les actuacions vinculades a la cooperació al desenvolupament tenen com a objectiu reduir les desigualtats, fruit del sistema econòmic vigent, a partir de l’acompliment i garantia dels drets humans universal, això ens podria portar al pensament erroni que les polítiques públiques de cooperació al desenvolupament només tenen efectes en els països més empobrits, on la vulneració de drets és més severa.Per contra, després d’anys de treball i d’anàlisi de resultats sabem que les actuacions en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament tenen impactes i efectes molt rellevants a escala local. Els projectes de cooperació al desenvolupament van sempre acompanyats d’accions d’educació per una ciutadania crítica i de comunicació transformadora. I és que no podem actuar en l’àmbit de la cooperació internacional sense explicar i denunciar quines són les causes de les desigualtats a escala global i local i qui està al darrere de la vulneració de drets.
Accions que et permeten conèixer “l’altre” des d’una presa de posició decolonial, que posa les persones al centre, a partir d’un aprenentatge horitzontal i bidireccional entre persones d’arreu del món. Es contribueix, doncs, a construir ciutadanies crítiques en els nostres municipis, amb capacitat d’anàlisi de les realitats i dels contextos que les envolten, tant a escala local com global, actives en la denúncia de la vulneració de drets, alhora que s’empodera les persones des de l’empatia, abordant la diversitat com una oportunitat d’aprenentatge.
Donant suport a les accions de cooperació al desenvolupament s’afavoreix el teixit associatiu dels nostres pobles i ciutats. Un teixit viu que fomenta l’associacionisme de persones, el treball en xarxa, la construcció d’espais de participació amb mecanismes de cogovernança. I també contribueix a la cohesió social, a través d’espais d’acollida, de convivència, fomentant el diàleg entre persones de diferents classes socials i condicions. Que dinamitza les nostres viles i ciutats amb iniciatives socials, culturals, educatives, esportives…
A les comarques gironines, som més de 70 entitats que treballem en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i la justícia social. Un potent motor per a un món més solidari i socialment més just.
Àngel Vàzquez Viu és membre d'ACAPS Girona i copresident de la Coordinadora d'ONG Solidàries.
Article publicat a El PUNT AVUI>>