Compromesos amb la diversitat i els ODS, a la demarcació de Girona
PER YASSER SAADOUNE CHEBAKIA. L'autor parla de la necessitat d'implementar propostes d'educació i sensibilització per part de les entitats, per fer front als discusos reaccionaris i xenòfobs.
Al llarg dels anys, les comarques gironines han acollit, com tantes altres parts del món, persones de diversos orígens. Jo mateix vaig arribar aquí l’any 2000. D’alltres, van fer cap a Girona, als anys 90, als 60, als 50… Aquestes migracions han generat una gran riquesa cultural i humana a la Catalunya actual.
La instrumentalització de la immigració i l'emergència de partits xenòfobs i racistes, però, són una mostra de les dificultats per assolir una convivència realment inclusiva. En un país democràtic, les entitats socials i sindicals i la ciutadania, hem de lluitar perquè ni els discursos ni els partits xenòfobs hi tinguin cabuda a cap esfera, fins que els seus responsables aprenguin a respectar els drets humans.
Les entitats anem fent feina. Un exemple és el projecte "Aproximant realitats a través dels ODS a Girona", liderat per CODENAF a nivell Estatal. Es tracta d’una iniciativa fonamental, que promou la igualtat i la convivència en un entorn com el nostre, tan divers.
Aquesta campanya, finançada pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, amb el suport del FSE+, proposa una acció preventiva i antiracista que combina sensibilització i educació en els valors de la diversitat, a través de dues línies clau: el treball a les aules i el que es fa a través de les xarxes comunitàries, amb aliances amb entitats socials i sindicals.
L'objectiu és clar: transformar espais educatius i comunitaris de la demarcació de Girona en un model de convivència activa i inclusiva, on la diversitat no sigui vista com una amenaça, sinó com una riquesa, tant des de l'educació com des de les comunitats. Volem aconseguir una nova manera de comprendre la diversitat, com una font d'aprenentatge i enriquiment mutu.
Una de les accions més destacades d'aquest projecte és la implicació dels centres escolars a Blanes, Empúries, Santa Coloma, Girona, Salt i Figueres, entre altres, on alumnat i professorat reflexionen sobre temes com el racisme, la xenofòbia i l'odi.
Pel que fa a la sensibilització, hi posem un enfocament a llarg termini, basat en l'educació popular com a eina per a bastir persones amb valors d'igualtat, solidaritat i respecte per les diferències, o dit d’una altra manera: persones lliures de prejudicis.
Davant l’augment dels discurso reaccionaris habituals a les xarxes socials que tant utilitzen els joves, crec que només des de la base i educant les noves generacions, podem superar les barreres que la ignorància i la por al desconegut han creat al llarg dels anys.
I la tasca no s'acaba a les aules. La segona línia d'acció, també essencial, és la creació de xarxes d'entitats socials que treballin conjuntament per la igualtat i contra la discriminació. El novembre passat, representants d'entitats de Girona, com la Coordinadora d'ONG Solidàries, ECCIT, ASOCOLGI, ACODEHGI i IDARIA, es van reunir a la Universitat de Dret de Màlaga amb altres organitzacions andaluses i d'altres punts de l'estat, per discutir estratègies i crear una aliança per combatre el racisme i la xenofòbia.
Aquesta trobada va ser fonamental per establir metodologies de treball conjunt i intercanviar experiències de col·laboració que reforçin les accions en les nostres comunitats. Totes les bones aliances són benvingudes i són clau per enfortir el teixit social i garantir que les accions contra la discriminació no quedin aïllades, sinó que siguin part d'un moviment col·lectiu i sostingut. A la Coordinadora d’ONG Solidàries hem après que "Cap projecte pot avançar sol", com diem sovint. Només treballant junts podem crear una resposta contundent contra el racisme, la xenofòbia i qualsevol forma d'intolerància.
És hora de reconèixer la diversitat com a oportunitat i no com una barrera. Les entitats de Girona ho sabem, i per això el projecte "Aproximant realitats a través dels ODS", com alters propostes I projectes liderats per alters entitats de la Coordinadora, són exemples de la lluita per la pau, la justícia social i la convivència en un món globalitzat. Com diu la fantastica maxima: "Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món".
En un moment marcat per tensions socials i polítiques, guerres i genocidis televisats, que acaben fomentant el discurs de l'odi i el populisme barat, cal que incrementem les campanyes d'educació popular i sensibilització per humanitzar les nostres societats.
Hem de protegir especialment els infants i els joves de les radicalitzacions, perquè no siguin víctimes d'aquesta pedagogia del dolent. Hem de treballar perquè la diversitat sigui celebrada com la bellesa i la riquesa que realment és: un tresor que cal cuidar entre tots.
Yasser Saadoune Chebakia, és coordinador de la campanya de CODENAF a Girona i membre d'ECCIT.