Notícies
Com molts mesos de març, dediquem de nou aquest recull al protagonisme de les dones. Us fem arribar un recull de llibres per pensar que esperem que siguin del vostre interés.
Hi adjuntem també algun taller, conte i audiovisuals per al treball directe amb mainada i joves.
El Jurat del XXIII PREMI MESTRES 68 que reconeix la tasca desenvolupada en el món de l'educació, han decidit guardonar aquesta edició, corresponent al període 2016-2017, a Lluïsa Geronès, amb el guardó personal; la CFA Escola d'Adults de Girona, amb el guardó institucional; José Luís Corzo, amb el Premi Internacional; i Núria Terés, amb una menció honorífica a títol pòstum.
Moltes de vosaltres teniu pàgines d'empresa o fanpages (els perfils que no són els personals). Des de fa alguns mesos, Facebook anuncia la implementació d'un nou algoritme que farà molt difícil mantenir les rutines de difusió que fèieu servir fins ara, si voleu que us segueixin veient. Has notat una baixada de visitants a la teva pàgina? Doncs t'interessa continuar llegint!
Al Mobile World Congress (MWC) que se celebra a Barcelona aquesta setmana, no es parlarà del coltan que hi ha als nostres mòbils ni de com la seva extracció és responsable de greus vulneracions dels drets humans. Probablement, tampoc s'hi parlarà de l'explotació laboral que amaga la fabricació dels smartphones més intel·ligents i glamurosos ni dels 6 euros bruts l'hora que cobren de mitjana les persones contractades durant aquests dies a la fira més important de la ciutat. Però et proposem dues activitats alternatives on sí se'n parlarà: el Mobile Social Congress i el Congrés de Sobirania Tecnològica.
"La situació dels drets humans al món" no és per tirar coets ni de bon tros. Així ho posa de manifest Amnistia Internacional en el seu últim informe sobre la situació dels drets fonamentals al 2017/2018. «L'any passat, amb un món en crisi, líders destacats ens van oferir una visió dantesca d'una societat encegada per l'odi i la por.», diuen des de l'entitat. I asseguren que aquest discurs de l'odi ha calat entre els qui promouen la intolerància. Per contra, es constata una reactivació de l'activisme social.
Les xarxes socials i internet faciliten la propagació ràpida i sovint anònima del discurs de l’odi. Ho veiem actualment amb l’augment de la catalanofòbia. Però tot i que el discurs de l’odi potser és més visible, no és nou. L’Institut de Drets Humans de Catalunya, SOS Racisme i United Explanations han elaborat una guia amb eines pràctiques per frenar l’embat de l’odi a la xarxa.
La convocatòria de Dipsalut s'adreça a les entitats de cooperació al desenvolupament sense ànim de lucre de la demarcació de Girona. El termini per presentar sol·licitud d'ajuts finalitza el 29 de març de 2018. En la convocatòria 2018 s’ha doblat l’aportació econòmica i puja a 130.000 € a repartir. Només es concedirà una subvenció per entitat.
En el marc del projecte "Enfortim Drets" de Fundipau, la setmana que ve una delegació d'estudiants, professors i representants de FundiPau viatjarà a Ginebra on visitaran diversos organismes de les Nacions Unides i de la societat civil. L'objectiu: conèixer de primerà mà el treball que s'esta fent per protegir els Drets Humans i els refugiats. Estudiants i professorat de l'Institut Escola de Lloret de Mar i de l'Escola Pia i l'Insitut Montsacopa d'Olot, hi participen. Foto: Projecte Enfortim Drets
L’any passat van morir més de 3.000 persones a la Mediterrània, intentant arribar a territori europeu per aconseguir una vida millor El passat 18 de febrer va fer un any de la major manifestació a favor de l’acollida de persones refugiades que s’ha fet mai a territori europeu. Va ser a Barcelona on la ciutadania catalana es va manifestar massivament per exigir a les administracions que es posessin a treballar per garantir els drets de les persones refugiades i dels migrants. Però què ha canviat des d’aleshores?
Sí, el titular no amaga una segona lectura. Sergio Concepción, regidor a Salt pel partit racista, Plataforma x Catalunya, ha presentat una querella contra membres de l'Espai Antiracista Salt-Girona, per "delictes d'odi". El món al revés. Des de la Coordinadora d'ONG Solidàries volem donar tot el nostre suport a les companyes antiracistes i us animem a adherir-vos com a col·lectiu o individualment al formulari "Totes som Espai Antiracista".
Et mouen les ganes de conèixer altres realitats? O potser les de combatre les injustícies d’aquest món on ens ha tocat de viure? Potser una barreja d’ambdues? Doncs vas ben encaminat/da ja que hi ha diferents entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries que, enguany, organitzen estades solidàries. Les opcions són moltes, diverses i abasten els cinc continents. Vols veure’n l’oferta? FOTOS: Setem i Children of Africa
El 22% dels joves gitanos asseguren no disposar d’internet a casa per motius econòmics. No són els únics. I és que de fet, en els últims tres mesos 140.000 infants de l’Estat espanyol no han tingut cap contacte a internet i 300.000 no han pogut utilitzar cap ordinador. És la fractura digital, que principalment afecta alguns dels col·lectius d’infància més vulnerables: els infants i adolescents d’ètnia gitana, amb discapacitat, LGTBI i els migrants. FOTO: UNICEF