Notícies
L'any 2007, l'entitat Justícia i Pau de Girona i la Universitat de Girona, posaven el marxa el primer Campus per la Pau, a la Facultat de Lletres de la UdG. Del 4 al 6 de juliol, es van treballar tres grans eixos: l'educació per la pau, els processos de pau, i la renovació de la democràcia. Segur que hi trobareu cares conegudes entre les persones que van passar aquells dies per allà.
Coincidint amb el Dia Internacional de la Pau, el 21 de setembre, l’Institut Català Internacional per la Pau va fer públic el Premi ICIP Constructors de Pau. En la seva vuitena edició, l’ICIP va decidir atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2018 a l’organització mexicana Cauce Ciudadano «per la seva tasca de prevenció de la violència i de construcció d’alternatives pacífiques per a joves en contextos molt marcats per la criminalitat i, especialment, el narcotràfic».
La setmana passada van arribar a Girona en Gerardo Tzep i l'Alma Sirin, els dos nous becaris del Projecte Nahuals, que desenvolupa la Fundació Utopia-BsF i Plataforma Educativa. Tots dos són mestres d'Educació Primària i promouen accions vinculades a afavorir una ciutadania creativa implicada en el canvi a Guatemala, d'on tots dos són originaris (de Sololà i Chimaltenango, respectivament). Només arribar, van passar per la Coordinadora d'ONG Solidàries a conèixer la tasca de l'entitat.
Després de 8 anys empresonada a Ruanda, el president d'aquest país, Paul Kagame, va incloure Victoire Ingabire Umuhoza en un indult múltiple a més de 2.000 presos, entre els que també s'hi inclou el cantant Kizito Mihigo (un dels Protagonistes per la Pau de la campanya 2018) . La seva presentació com a candidata a les eleccions del 2010 a Ruanda la van convertir en la prinicipal opositora a Kagame, i ràpidament va ser detinguda acusada de conspirar contra el govern, de negar el genocidi i de col·laborar amb grup terroristes. La van condemnar a 15 anys de presó.
Era l'octubre del 2010 i celebràvem l'assemblea mensual a L'Estació Jove (l'antiga Estació d'Olot), seu de la Coordinadora durant molts anys. En alguna de les fotografies d'aquest mateix dia s'hi veu un munt de caixes. I és que ja estàvem a punt de traslladar-nos a l'Espai de Solidaritat, on s'ubica ara la Coordinadora.
Uns 14.000 gironins i gironines no podran escollir els seus representants polítics a les eleccions del 2019. Davant d'aquesta realitat, la CUP-Crida Girona va presentar en el Ple de l'Ajuntament d'aquest mes de setembre una moció per al dret a vot de totes les persones residents. La moció va obtenir els vots a favor de de la CUP, el PSC, ERC i CiU, i els vots en contra del PPC i Cs.
L'any 1999 la Coordinadora d'ONG Solidàries rebia el Premi Sant Fèlix del Bisbat de Girona en reconeixement de la seva acció en l'àmbit social, cívic i humanitari.
L'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) posa en marxa la tercera edició d'aquest concurs, que s’adreça a joves d'entre 12 i 25 anys, i que té com a objectiu, la difusió de la música rap com a eina de transformació social i superació de conflictes.
L'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha obert una convocatòria de subvencions per a projectes de participació en xarxes i de recerca en promoció de la pau, per al curs 2018-2019. Els ajuts s'adrecen a associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre domiciliades a Catalunya.
Representants de la campanya Armes Sota Control, en la què participen Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón, s'han reunit aquest dimarts 4 de setembre amb la Secretària de Estat de Comerç, Xiana Méndez Bértolo, per analitzar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita i Israel i amb l'objectiu de millorar-ne el control, la transparència i l'aplicació de la normativa sobre comerç d'armes. Des de la campanya han demanat que s'aturin totes les exportacions d'aquells productes que puguin ser utilitzats contra la població del Iemen i Palestina.
La Coordinadora d'ONG Solidàries continua creixent i en els darrers mesos ha sumat dues noves entitats: la Cooperativa Idària, de treball associat i d’inserció laboral, i l'Associació Azahara, de cooperació al desenvolupament.
Amb l'inici del curs, comencem una nova secció: "Ara fa..." que vol fer un repàs al nostre arxiu fotogràfic, a la nostra història comuna. Campanyes, manifestacions, visites, assemblees... Amb gairebé un quart de segle de recorregut, són moltes les imatges que han quedat per sempre i que val la pena recordar. Saber d'on venim, per tenir clar cap on hem d'anar. La primera imatge que rescatem és de la visita de Pasqual Maragall, llavors president de la Generalitat, a la Coordinadora.