Notícies
El 2019 es produiran un seguit d’eleccions -al Congrés i Senat espanyol el 28 d'abril, i les municipals i europees, el 26 de maig- i no tothom podrà votar ni ser votat. Aquest dret estarà reservat per a les persones que tinguin nacionalitat espanyola. Les organitzacions que conformem la Plataforma pel Dret a Vot (la Coordinadora d’ONG Solidàries, l’Espai Antiracista i Girona Acull), portem anys lluitant per la igualtat de drets per a tothom i posem en marxa una nova campanya de sensibilització.
Entre un 40 i un 50% de les denúncies vinculades a cossos de seguretat pública, corresponen a conflictes que comencen amb una identificació policial per perfil ètnic. És a dir, una identificació que no respon a un acte en concret sinó als trets físics o ètnics d’una persona.En general, les persones migrants o pertanyents a minories ètniques tenen el triple de probabilitats que les persones blanques de ser parades per a una identificació.
El divendres 15 de març celebrem el dia mundial del consum responsable. Per aquest motiu us proposem tot un seguit de materials pedagògics i de sensibilització per a què pugueu dur-los als vostres centres i poblacions.
Uns materials que podeu demanar en préstec gratuït des d'avui mateix a: recursos@solidaritat.org
Aprofitem per animar-vos a fer una ullada a dues exposicions noves que se'ns ha cedit des de terres de ponent sobre el Concurs Internacional Humoràlia 2015 amb vinyetes a tot color sobre els Drets Humans, i una segona exposició sobre el Dret a l'Habitatge digne als camps de refugiats de Tindouf.
Salima Abdessamie va néixer a Taourit, al Marroc. Amb 12 anys, la seva família va establir-se a Salt on actualment és molt coneguda pel seu activisime en diverses entitats i per les seves col·laboracions a Ràdio Salt. I és que des d’adolescent ja va destacar pel seu caràcter solidari i participatiu, un tret que la va dur a estudiar Animació Sociocultural, primer, i Ciències Socials, després. La Salima és, actualment, la responsable de gestió, administració i projectes educatius, a Azahara ONG.
L’assemblea de la Coordinadora d’ONG Solidàries sempre ha estat a favor del Dret a Decidir. Per a nosaltres, es tracta d’un dret humà fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans i en d’altres articulats de tractats internacionals ratificats per Espanya, com el Pacte pel Drets Civils i Polítics.
Diverses entitats de juristes, ONG de drets humans i familiars dels presos polítics van presentar la setmana passada l'informe jurídic “Ñ_NY. España - Catalunya, más de diez años de conflicto político, más de un año de violaciones de derechos humanos y de represión”. Un treball que detalla les vulneracions de drets fonamentals que s'han produït a Catalunya des de l'any 2017 fins ara, arran del conflicte polític amb l'Estat espanyol. El Grup d'Empordaneses i Empordanesos per la Solidaritat és una de les entitats que dona suport a aquest informe.
Quin país va ser el primer en aprovar una llei contra la discriminació de les persones homosexuals? Quina causa ha defensat l'activista Justa Montero? Coneixes alguna de les principals fotògrafes que van documentar la Guerra Civil espanyola? El Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat de la Coordinadora d'ONG Solidàries us proposa una tarda de jocs feministes, amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.
Finalment, ha estat un jutge qui ha decidit que malgrat el Codi Ètic i la voluntat de la ciutadania representada per les entitats al Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, l'exèrcit pugui tornar a tenir un estand en aquest saló dedicat a la formació i a les ofertes laborals.
Si tens ganes de conèixer altres realitats, d'aportar el teu granet de sorra en la construcció d'un món millor, de combatre les desigualtats amb l'acció...potser estàs pensant en participar en una brigada solidària aquest estiu. Unes quantes entitats de la Coordinadora d'ONG Solidàries organitzen estades solidàries a diversos llocs dels cinc continents. Vols saber-ne els detalls? FOTOS: Chilldren of Africa, Nou Sol i SETEM
El dia 6 de febrer de l’any 2014, unes 200 persones originàries de l’Àfrica subsahariana i del Marroc intentaven arribar nedant a territori espanyol. La Guàrdia Civil va disparar bales de goma, va tirar pots de fum i va donar cops de pal a les persones que eren al mar, per impedir que arribessin a terra. El resultat: 15 persones ofegades a la platja de Tarajal, a Ceuta, i 23, que van ser retornades en calent al Marroc. La plataforma Girona Acull ha denunciat avui la inacció de la justícia, cinc anys després, amb una performance al Pont de Pedra de Girona. Fotos: Girona Acull
Avui, 6 de febrer, es commemora el Dia Mundial de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF). Es calcula que al món hi ha un mínim de 200 milions de nenes i dones que n'han estat víctimes, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut. Somàlia, Guinea, Djiboutu i Egipte són els països amb la prevalència més alta entre les nenes i dones de 15 a 49 anys.
L’auge de l’extrema dreta populista, que ja governa sola o en coalició als Estats Units i a deu països europeus, "augura un període fosc per a les llibertats, sobretot per als drets de les dones i les persones LGTBI", diu l'informe "Gènere i polítiques de la inseguretat. Una mirada feminista als impactes de la militarització d'Occident", que publica el Centre Delàs d'Estudis per a la Pau. Un treball que recull les aportacions dels estudis feministes en el camp de la seguretat, i assenyala els impactes que comporta l'actual "rearmament" i augment de la despesa militar que s'està vivint a Occident.