Notícies
L'Ester Sayó i en Josep Maria Bonet són la veu del Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat en aquesta entrevista que fem coincidint amb el 25è aniversari de l'entitat i en un moment delicat per al col·lectiu altempordanès, que ha iniciat un període de reflexió per saber si continúa o es planta. Són molts anys de lluita a Figueres i territori, de burxar les administracions perquè es comprometin amb la solidaritat, molts anys de projectes de cooperació i sensibilització per deixar, si més no, un Empordà i un món millor.
La Guerrilla Comunicacional ha anunciat la fi de L'entrevista del Mes, un projecte de sensibilització en format entrevista que va començar ara fa 10 anys, gràcies a un equip format per voluntariat i que ha donat com a fruit 107 entrevistes a personatges "silenciats" a d'altres mitjans de comunicació, segons diu la mateixa entitat.
Aquest estiu juga, juga i torna a jugar!
Tenim nous jocs i propostes per a tardes de calor i vespres a la fresca, per fer en família o per trobades amb amics. Tot s’hi val per passar una bona estona jugant, rient i gaudint del temps i de la companyia.
Us esperem al CeDRe!
La Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (Fundació Ser.Gi) va atendre més de 8.000 persones en el marc de 14 projectes socials desenvolupats a e 28 poblacions gironines, durant el 2018. Són dades extretes de la Memòria 2018 de l'entitat.
Les entitats Dones d’Arreu i Llagostera Solidària han presentat una moció contra la política d’acollida de refugiats de la Unió Europea, de l’Estat espanyol i de condemna, també, al govern Italià per la seva actual política envers les ONG’s que salven vides a la Mediterrània. La moció s'ha aprovat per unanimitat, amb els vots favorables de tots els grups municipals que conformen l’actual ajuntament de Llagostera: Junts per Llagostera, ERC, CUP-Alternativa i PSC.
Dissabte passat, tancàvem la quarta temporada del programa de solidaritat Mirades, que fem conjuntament amb Televisió de Girona. I ho vam fer parlant dels 25 anys de la Coordinadora d'ONG Solidàries. Us proposem recuperar tots els capítols d'aquest 2019.
El 30 de juliol de 1986 el ple municipal d'Arbúcies signava un acord d'agermanament amb el poble nicaragüenc de Palacagüina. L'objectiu era ben clar: «Mostrar la solidaritat amb un poble de Nicaragua, amb la seva lluita per mantenir la seva independència i el dret a la pròpia sobirania nacional, construint una societat més solidària i més justa». Han passat trenta-tres anys.
El 2018 va ser un any marcat per les nombroses manifestacions, aturades i reivindicacions al carrer. Convocatòries per demanar el dret a vot o el dret a l’autodeterminació, però també d’altres drets que crèiem consolidats però que han anat reculant, paral·lelament a l’ascens de les ultradretes que hi ha arreu. I és que el 70è anivesari dels Drets Humans ha estat una bona excusa per fer balanç dels molts encerts de la Declaració Universal dels Drets Humans, però també de les evidents mancances. Ho recollim a la Memòria d'Activitats 2018 de la Coordinadora que ja podeu consultar.
L’Associació ECCIT té en marxa una nova edició del viatge sociocultural al nord del Marroc. Va començar aquest dissabte i s'allargarà fins diumenge vinent, en una estada que vol anar més enllà del "fer turisme" i que proposa una aproximació més profunda a la cultura marroquina.
En el marc de la Unió Europea, l’Estat espanyol se sitúa en quarta posició pel que fa a nombre de sol·licituds de protecció internacional. Amb una xifra de rècord històric de 54.065 demandes es col·loca darrera d’Alemanya, França i Grècia. Són dades de l’informe anual sobre persones refugiades que publica la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), que evidencien, també, la dificultat que suposa demanar asil en territori espanyol: només 1 de cada 4 sol·licituds d'asil serà acceptada.
L’Stockholm International Peace Research Institute acaba de fer públic el seu anuari SIPRI Yearbook 2019, on analitza la situació actual en matèria d’armament, desarmament i seguretat internacional. Segons aquest informe, continua la modernització de les forces nuclears mundials malgrat el descens global del nombre d’ogives.
La crisi va fer reduir o desaparèixer els ingressos destinats a la cooperació al desenvolupament per l'àmbit local. Tot i així, des del 2012 es va iniciar una lenta recuperació que a partir del 2015 es fa més evident. Això sí, a la demarcació gironina no hi ha avui cap municipi que assoleixi el 0'7% dels ingressos per a la cooperació. La ciutat que més s'hi acosta és Girona, amb un 0,54%. Aquesta xifra, però, suposa un incompliment de la moció aprovada a finals del 2012 (amb els vots d'ICV, CUP, PSC i PP, i l'abstenció de CiU), que instava el consistori a assolir l'1%. FOTO: Banyoles Solidària