Notícies
Esteve Vilanova i Arcadi Oliveres: dos models econòmics de desenvolupament oposats, a debat.
Les brigades d'estiu són viatges solidaris organitzats per diferents entitats presents a les comarques gironines i que cada estiu, permeten a centenars de joves, conèixer la realitat dels països empobrits del Sud des de la pròpia experiència. L'objectiu, doncs, és adquirir un coneixement més profund de les causes i les conseqüències de la problemàtica nord-sud, gràcies al contacte directe amb la realitat d'aquests països, del treball conjunt en projectes i amb ONG del Sud.
Des de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme volem manifestar que la discussió entre Espanya i Mauritània per decidir qui s'ha de fer càrrec de les més de 400 vides humanes que es troben amuntegades en un vaixell des de fa més de 10 dies, ens produeix vergonya, ràbia i estupefacció.
Coincidint amb la campanya nadalenca, la Coordinadora d'ONG Solidàries ha posat en marxa la primera Setmana del Consum Responsable. Es tracta d'una iniciativa, bàsicament cibernètica, amb la qual es vol convidar a la ciutadania a reflexionar sobre els hàbits de consum i les implicacions que aquests tenen a l'hora de perpetuar i agreujar les desigualtats Nord-Sud. Des de dimecres 20 i fins al dissabte 23, la Coordinadora proposa tres reflexions entorn l'alimentació, la roba i l'energia, que seran consultables en aquesta mateixa pàgina.
De ben segur que hem sentit aquesta afirmació més d'un cop: "Si seguim per aquest camí, destruirem el planeta". No es tracta de cap cançó enfadosa sinó que aquesta frase ens hauria de fer reflexionar sobre la nostra realitat actual. De fet, l'hauríem de qualificar "d'utilitat pública", si cada cop que algú la repeteix hi hagués tan sols una persona que prengués consciència i passés a actuar conseqüentment. Perquè si continuem per aquest camí de malbaratament i consum ferotge, esgotarem els recursos naturals.
A tothom li agrada tenir la taula ben parada quan convida els familiars i amics pels àpats nadalencs, però és poca la gent que es pregunta si el que es gasta en aquestes compres està ben invertit. Els que es plantegin realitzar un consum responsable en l'àmbit de l'alimentació cal que es facin dues preguntes bàsiques. La primera és si amb el que menjaran afectarà negativament el seu cos; la segona si amb el que compren estan perjudicant algú altre.
Unes bambes com les d'en Pau Gasol, uns texans com els de la Shakira, una samarreta ben llampant amb el 10 d'en Ronaldinho, llenceria fina per a fer somniar... Molts joves, i altres de més granadets, estan desitjant que alguns d'aquests productes els apareguin sota la manta del tió, al mitjó del pare Noel o a la sabata dels Tres Reis. Sense voler aixafar la gaita a ningú, caldria saber que el que per a molts de nosaltres serà un motiu d'alegria, per a moltes dones i nens d'algun país en vies de desenvolupament (el 90% de les persones que treballen en el tèxtil a Bangladesh són dones, per exemple) pot arribar a ser un malson: jornades interminables de 48 hores seguides, salaris de misèria, absència de qualsevol dret laboral...
"Drets Humans, tots, per a tothom i a tot arreu", aquest és el lema sota el qual, des de fa 9 anys, les ONGs, sindicats i col·lectius gironins surten al carrer a recordar que en matèria de Drets Humans queda un llarg camí per recórrer. La manifestació d'enguany serà aquest diumenge 17 de desembre, ja que coincideix amb el 58è aniversari de la proclamació per part de Nacions Unides de la Declaració Universal dels Drets Humans (10 de desembre).