Notícies
Aquest 2011, L'Excusa! arriba com a novetat a la graella de Comunicàlia. Es tracta d'una sèrie documental de tretze episodis sobre temes que han estat tractats per les diverses edicions de l'Agenda Llatinoamericana, i que pretén donar una visió alternativa i pedagògica de temes d'actualitat. Cada capítol té uns 15 minuts de durada i s'estructura en tres blocs: Mira, Pensa i Actua. L'Excusa! és presentat per Núria Pascal i realitzat per Produccions Minnim, d'Olot.
Aquestes vacances de Nadal el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat de la Coordinadora d'ONG Solidàries ha incorporat quatre nous jocs cooperatius de taula, molt entretinguts i divertits de jugar.Però, què s'estén i que tenen d'especial els jocs anomenats cooperatius?Un joc cooperatiu és aquell joc on els jugadors participants no competeixen entre ells ni hi ha perdedors i guanyadors, sinó que tots s'esforcen de manera col·lectiva per aconseguir el mateix objectiu. D'aquesta manera, els valors implícits al joc són la cooperació, l'ajuda i el suport mutu, la comunicació, la solidaritat ... ja que sense la implicació i l'aportació de cadascuna de les parts no es desenvolupa ni finalitza de manera correcta. Per tant els jocs cooperatius són un recurs molt important per a treballar totes aquelles actituds, comportaments i valors de la Cultura de Pau, en contrast amb la competència, la rivalitat, l'enfrontament i la individualitat que transmeten i fomenten la majoria dels jocs usuals. Una bona manera per tal d'intentar començar a trencar amb les dinàmiques violentes dels jocs dels nens i les nenes.
Amb l'exposició Cinema i Pau, de la Fundació per la Pau, com a punt de partida, la Coordinadora d'ONG Solidàries i el Consell Comarcal del Baix Empordà acosten als centres educatius de secundària de la comarca un ampli programa de propostes adreçat a alumnes, professorat i famílies. El programa, que inclou formació, material per fer servir a l'aula i videofòrums ha començat aquesta setmana a l'IES Puig Cargol de Sant Antoni de Calonge i acabarà el proper mes d'abril a Palamós. En total hauran participat sis centres i més de 600 alumnes i les seves famílies.
El proper dilluns 24 de gener s'obre el novè cicle de conferències Agenda Política del Desenvolupament Humà Sostenible. La primera xerrada estarà dedicada als efectes de la crisi econòmica en l'àmbit financer. En sessions posteriors s'abordarà el tema del cost humà de la crisi i la necessitat d'un canvi de model. Totes les xerrades tindran lloc a les 19h a l'Aula C de la Casa de Cultura, de Girona. El cicle està organitzat per la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la Universitat de Girona i la Coordinadora d'ONG Solidàries.