Notícies
Existeix una bombeta que dura per sempre? Com es pot fer servir un xip per "matar" un producte? El documental "Comprar, llençar, comprar" posa al descobert què s'amaga darrera la societat de consum actual i com es fabriquen productes perquè al cap de poc temps es facin malbé. Es projectarà al Centre Social La Màquia de Girona, el proper 4 de març, a les 20h. Després del passi del documental, hi haurà un debat amb la seva directora, Cosima Dannoritzer i l'activista Esther Vivas.
Per Esther Vivas. El Fòrum Social Mundial (FSM) va concloure la seva última edició a Dakar (Senegal). Unes 75 mil persones, una xifra molt important, d'organitzacions i moviments socials de tot el planeta es van donar cita, del 6 a l'11 de febrer, en un procés/esdeveniment que s'afirma imprescindible en el marc de l'actual crisi sistèmica, com a espai de trobada i d'articulació de xarxes, però que mostra també els seus límits i debilitats.
Divendres al matí el Parc del Migdia de Girona va acollir milers de nens i nenes d'escoles gironines per celebrar la diada que posava fi a les diferents activitats de Paraigües per la Pau, en el marc de la celebració del Dia Escolar de la No-violència i la Pau (30 de Gener). En aquesta activitat, organitzada conjuntament des de l'Ajuntament de Girona i la Coordinadora d'ONG Solidàries, hi van participar més de 4500 nens i nenes de 14 centres educatius.
Sota el lema "I qui rescata a la societat? Denunciem el rescat dels bancs i les caixes", la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida han impulsat una campanya per exigir al Govern espanyol el retorn dels 230.000 milions d'euros de diners públics que s'han destinat al rescat del sistema financer i que el crèdit que s'ha lliurat als bancs es reinverteixi en garantir els drets socials. Persones i entitats d'arreu de l'Estat poden adherir-se al manifest i a l'enviament massiu de correus electrònics al president del govern estatal.
Per Esther Vivas. A més de cinquanta anys de la descolonització del continent, el Fòrum Social Mundial (FSM) ha volgut retre homenatge a aquells que ahir van lluitar contra el colonialisme i reafirmar-se en el seu combat contra les polítiques neoliberals i neocolonials, així com reflexionar sobre els processos migratoris, d'Àfrica al món, i la seva diàspora.
Per Ester Vivas. Una manifestació reivindicant que "Un altre món i una altra Àfrica són possibles", com recollia una de les pancartes de la marxa, ha inaugurat aquest diumenge 6 de febrer, al migdia una nova edició del Fòrum Social Mundial (FSM), que aquest any es porta a terme a Dakar (Senegal). Milers de persones, majoritàriament senegaleses i d'altres països del continent, s'han manifestat des del centre de la ciutat fins a la Universitat Cheikh Antha Diop, on té lloc el fòrum, amb lemes com "Globalitzem les lluites contra el capitalisme", "Les terres per a qui les treballen", "Pels drets dels immigrants", entre d'altres.
Crisi de valors morals i ètics, crisi d'institucions internacionals com l'ONU, disminució de la capacitat de decisió de l'Estat i augment del poder hegemònic de les grans transnacionals, crisi de legitimitat de les democràcies de partits, augment de les desigualtats Nord-Sud, convivència multicultural problemàtica, degradació ecològica i ambiental...«Som davant d'una crisi d'enormes dimensions i hem de parlar de crisi de civilització», assegurava ahir Jordi de Cambra, a la Casa de Cultura de Girona.