Notícies
La Fundació Carta de la Pau dirigida a l'ONU i la Universitat de Barcelona organitzen en aquesta ciutat el «I Congrés Internacional Edificar la Pau al segle XXI» els dies 23,24 i 25 d'abril. Durant aquest dies experts d'arreu del món debatran -entre altres temes- sobre els següents eixos temàtics: desarmar la Història, identitat i nacionalismes, justícia i estructures socials, mediació i cultura de pau, mitjans de comunicació i pau i repensar la democràcia.
Óscar Arnulfo Romero, més conegut com a monsenyor Romero, era un bisbe salvadoreny i representant emblemàtic de la Teologia de l'Alliberament. Però sobretot, és un emblema internacional de la lluita contra la pobresa i contra les violacions dels drets humans a l'Amèrica Llatina. Aquest dimecres 1 de març s'estrena a Girona i Banyoles el documental «El Cielo abierto. La història de monsenyor Romero». És la proposta de Paral·lel 40 com a documental del mes.
Aquest cap de setmana han tingut lloc, a les principals ciutats catalanes, manifestacions contra la reforma laboral impulsada pel govern del PP. Hem demanat a membres del Seminari d'Ecomia Crítica Taifa què en pensen d'aquesta reforma. El títol que Elena Idoate, economista i membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa, dóna al seu article, és prou revelador: «El capitalisme ens ha declarat la guerra». Segons Idoate, la reforma aprovada ara, és la major retallada als drets laborals de tota la història.
Tot passejant per Girona, potser us heu fixat en uns cartells en els què es denuncia a personatges ben coneguts com el pilot de Fòrmula 1 Fernando Alonso, el constructor José Luis Núñez o la soprano Montserrat Caballé, per frau fiscal. Es tracta de la campanya «Els lladres tenen noms», impulsada per l'Acampada-Girona i que posa a l'abast de tothom els cartells-denúncia.
El proper 22 de març és el Dia Internacional de l'Aigua, una diada instituïda l'any 1992 per les Nacions Unides (ONU) amb l'objectiu primordial de donar a conèixer la importància de fer un ús responsable dels recursos hídrics. Diades com aquesta, evidencien que una àmplia franja de la població no té accés a l'aigua potable. Aquesta manca d'aigua, causada per les sequeres, el mal ús de les reserves i el malbaratament de recursos aqüífers, com també per l'incipient canvi climàtic, és ara mateix font de nombrosos conflictes bèl·lics. I també de malalties, ja que el consum d'aigües contaminades estén malalties com el còlera que afecten 200 milions de persones anualment, i en causen la mort a dos milions.
Aquest dijous 16 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre, s'estrena al Centre Cultural La Mercè de Girona el documental «Capitalisme, un itinerari crític», basat en una sèrie d'entrevistes a la Catedràtica emèrita d'Economia Aplicada de la UAB, Miren Etxezarreta. El documental serà el punt de partida per poder analitzar i debatre les conseqüències de l'actual sistema econòmic i les possibles alternatives, amb l'economista.