Notícies
El Departament d'Interior ha multat amb 4.500 euros a dues persones per haver-se manifestat el 27 d'agost a Salt contra el feixisme de Josep Anglada i de la Plataforma x Catalunya. La campanya Pel Dret a Manifestar-nos et proposa diverses maneres de col·laborar contra aquesta sanció.
Amb l'excusa de la crisi, moltes administracions han passat la tisora a les polítiques públiques de cooperació i educació pel desenvolupament. Buscant noves fonts de finançament, moltes entitats heu començat a familiar-vos amb el crowfunding, o dit d'altres maneres, el micromecenatge o les plataformes de finançament col·lectiu. És a dir, un web des d'on una entitat pot aconseguir una quantitat de diners prefixada en un derminat període de temps i per aplicar-la a un projecte concret. Jaume Albaigès ha fet un recull de les principals característiques i una comparativa de 7 plataformes de crowfunding.
Ahir es van adjudicar els guardons del concurs «Amb ulls de cooperant» que atorga l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la UdG. El primer premi en categoria de retrat ha estat per al retrat fet per Sílvia Grau, «Ofício em extinçao» i anirà a parar a un projecte de cooperació que fomenta el turisme responsable a Sâo Luiz do Puruná, al Brasil. En la categoria de paisatge, s'ha premiat la imatge «Praia Itacarezinho», feta també al Brasil, de Rubén Javier Mur i revertirà en el projecte de cooperació Senders cap a la sostenibilitat: enfortint la pràctica.
L'Ajuntament de Girona obre la convocatòria la Convocatòria de subvencions de Solidaritat i Cooperació 2012 adreçada a entitats que treballin les desigualtats Nord-Sud. El termini de presentació de les sol·licituds és del 12 al 30 de març. A banda de reduir en un 30% la quantia destinada a la convocatòria, 44.000 euros respecte l'any passat, s'han introduit algunes modificacions que us comentem i us presentem les bases.
Al web de la Coordinadora, posem en marxa una nova secció audiovisual: 'Rebobina', que trobareu dins d'Informacions Solidàries, al menú. Es tracta d'un espai des d'on us proposarem pel·lícules i documentals online que aportin una visió crítica i transformadora i que donin veu a les persones que menys ens tenen. Serà una secció 'germana' a la que ja van impulsar, ara fa uns mesos, a la Coordinadora d'ONGD i Altres Moviments Solidaris de Lleida amb molt d'èxit. Junt amb l'equip lleidatà, esperem anar proposant-vos bons treballs i esperem, també, que ens féu arribar les vostres propostes i comentaris. Arrenquem amb una proposta d'ACAPS-Girona.
«A la Unió Europea les dones cobren una mitjana salarial del 17% menys que els homes. A Romania la diferència salarial arriba al 20%. A l'Àfrica Sudsahariana les dones inverteixen una mitjana de 40 bilions d'hores l'any en el transport d'aigua per a les seves llars, l'equivalent a un any de treball de la totalitat de la població activa a França». Aquestes dades s'han extret del Mapa de la Vergonya de les Desigualtats de Gènere, elaborat pel Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d'ONG Solidàries, que us animem a recollir gratuïtament a l'Espai de Solidaritat (c. Mestre Francesc Civil, 3 de Girona). A banda, us presentem un recull de propostes que es fan a les comarques gironines, per commemorar el Dia de la Dona.
El Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d'ONG Solidàries va participar, els passats 9, 10 i 11 de febrer, al Congrés Internacional FEMIGRA, «Feminisme i migració, Intervenció social i acció política», organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona. El congrés buscava obrir un espai de debat i reflexió en el que participessin investigadores, activistes sobre les diferents formes de fronteres (físiques, socials, ideològiques), i sobre les formes actuals d'abordar els processos migratoris. La Marta Cairó i la Mireia Bou del Grup de Gènere i Interculturalitat, ens ho expliquen.
Aquests dies, Catalunya està pendent del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil i als mitjans de comunicació es posa molt d'èmfasi en destacar una xifra meravellosa, sobretot ara que estem immersos en un periode de recessió: 275 milions d'euros que deixaran els i les assistents a aquest congrés. La Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo (RDC) aprofita per recordar-nos que alguns dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils estan tacats de sang i impulsa la campanya «No amb el meu mòbil».