Notícies
«De què voleu parlar?» D'aquesta manera tan poc usual va començar la xerrada de Xavier Albó sobre moviments indígenes i sobre el lema de l'Agenda Llatinoamericana 2012, «Bon viure, bon conviure». Una xerrada farcida d'anècdotes i salts en el temps que posa de manifest una trajectòria rica i viva, al costat dels indígenes bolivians i que comença als 17 anys, quan deixa la seva Garriga natal per instal·lar-se a Bolívia.
Al Rebobina d'aquesta setmana us proposem «Planeta en venta», und documental que aborda l'amenaça d'una crisi alimentària motivada per la tendència cada cop més acusada que les multinacionals comprin terres de cultiu i sobre com el món de les finances veu en l'agricultura un mercat segur i rendible. Una tendència que plana sobre les zones més deprimides del planeta, donada la voracitat dels països del Nord, que són els que poden comprar aquests terrenys. Si teniu suggerències, us animem a fer-nos-les arribar a comunicacio@solidaritat.org
Pocs periodistes entre el públic que va assistir la setmana passada a la "trobada amb compromís" amb el periodista Bru Rovira, a la Fontana d'Or de Girona. Rovira, que va començar la seva trajectòria com a periodista en plena Guerra Freda, acabava d'arribar del Sahel. En aquesta lliçó de periodisme d'hora i mitja, ens va dur al Txad, que coneix bé, a Tunísia, Uganda, Somàlia i fins i tot, a una futurible Eurovegas.
L'informe «La banca armada. Inversiones explosivas de bancos y cajas», elaborat per Jordi Calvo, del Centre Delàs d'Estudis per la Pau de Justícia i Pau, revela que el BBVA i el Santander són els majors finançadors dels fabricants d'armes a l'Estat espanyol. L'estudi fa una crida a la ciutadania a buscar entitats financeres alternatives.
L'aigua potable i el seu sanejament són drets humans reconeguts per Nacions Unides. Aquest dijous 22 de març és el Dia Internacional de l'Aigua. Una bona data per recordar que cada any 300 milions de persones estan afectades per malalties o desastres vinculats a l'accés a l'aigua i el seu sanejament. El canvi climàtic, l'expansió urbana, els conflictes i els desastres naturals poden fer augmentar el nombre de persones afectades.
Aquest dijous, 15 de març, el Festival Internacional de Cinema a Girona pels Drets Humans i la Pau obre la tercera convocatòria del concurs de curmetratges documentals. El Festi.Dok és una iniciativa de l'entitat Imatges per la Solidaritat i té com a objectiu impulsar una consciència crítica en la ciutadania davant les vulneracions dels drets humans a tot el món.
A proposta d'Imatges per la Solidaritat, al Rebobina d'aquesta setmana us proposem Luz, un documental brasiler per reflexionar sobre l'espai públic, els nostres carrers, barris i ciutats. Luz és un documental brasiler que ens mostra la lluita del Bairro da Luz, a Sao Paulo, i la seva defensa per no ser enderrocat i esborrat del mapa, per culpa d'un pla que vol transformar la zona i que per executar-se, vol expulsar-ne els seus habitants. Si teniu suggèrencies, féu-nos-les arribar!
Ara fa 11 anys naixia el col·lectiu gironí de suport a l'Associació d'Educació Popular Carlos Fonseca Amador amb l'objectiu de donar suport a l'alfabetització del poble de Nicaragua i de cooperar amb l'entitat nica. Per aquest 2012, el col·lectiu gironí ha engegat una campanya de sensibilització sobre l'alfabetització i les llengües minoritàries i minoritzades, que té com a eix central el llibre «Ensenyar, aprendre salvar-se. Lan Daukaia, Lan Takaia, Swakwi Takaia.». Foto: Sònia Cervià