Notícies
Aquest cap de setmana, els dies 8 i 9 de desembre, Viena acull la «3a Conferència sobre l’impacte humanitari de les armes nuclears» i la necessitat d’avançar cap a la seva prohibició definitiva. Dos dies abans, i durant els dies 6 i 7 de desembre, la mateixa ciutat rebrà 200 organitzacions de tot el món que participaran al Fòrum de la Societat Civil que organitza la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears (ICAN). Tant FundiPau com Plataforma per la Pau Lloret seran en aquest Fòrum per defensar que és necessari abolir del tot les armes nuclears.
Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les dones, el 25 de novembre, entitats d'arreu de les comarques gironines organitzen activitats adreçades a sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica.
Kilalia i Setem-Girona posen en marxa una formació adreçada a persones interessades en la construcció col·lectiva, l'organització grupal i els processos educatius participatius. Es farà els propers dissabtes 13 i 20 de desembre, al Centre Cívic Ter de Girona. Ja podeu fer la vostra inscripció a girona@setem.org. El taller costa 45 euros (40 per a socis de Setem i estudiants).
En motiu dels 25 anys de la Convenció dels Drets dels Infants, el proper 20 de novembre, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i les entitats Unicef, Save The Children, Amnistia Internacional i el Parlament de Catalunya, han elaborat un recull de materials didàctics en línia per contribuir a la difusió, al coneixement, la defensa i compliment dels Drets dels Infants. Al CeDRe de la Coordinadora també us hem preparat un recull de materials per treballar els Drets dels Infants tant en l'àmbit de l'educació formal com en la no formal.
La delegació gironina de l'Associació d'Educació Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA-Girona) està de "gira" de presentacions del llibre «El sueño que fue. Un relato sobre la alfabetización en Nicaragua». El maestro nicaragüenc Orlando Pineda, coautor d'aquest llibre juntament a Sebas Parra, es troba aquests dies de visita per terres gironines i aprofitant per a presentar el seu treball. El llibre forma part d'una campanya engegada amb vistes al 35è aniversari de la Creuada Nacional d'Alfabetització de Nicaragua, que se celebrarà l'any que ve.
Fa un mes, la televisió britànica BBC va emetre un reportatge sobre l'altra història de Rwanda. Vint anys després del genocidi a Rwanda, el documental aporta una nova versió dels fets que desafia la història acceptada i oficial d'un dels esdeveniments més terribles de finals del segle XX. Si bé l'actual president rwandès, Paul Kagame, se'ns ha presentat durant molt temps com l'home que va acabar amb les matances, el documental qüestiona el paper de les forces del Front Patriòtic de Rwanda de Kagame, l'any 1994. El govern de Kagame ja ha reaccionat amenaçant de prohibir la BBC a territori rwandès. Des del Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat proposen una acció per donar suport a la gent que ha fet possible aquest reportatge d'investigació.
En el marc de la campanya d'Amnistia Internacional «EL MEU COS, ELS MEUS DRETS», el grup de l'Alt Empordà d’aquesta ONG i la Galeria Dolors Ventós de Figueres han organitzat una exposició i una xerrada per reflexionar i informar sobre els aspectes més rellevants d'aquesta campanya que està dirigida a posar fi al control i la criminalització dels drets sexuals i reproductius per part dels governs i altres agents, des del personal mèdic, la societat civil o la pròpia família.
También la Lluvia, Leones por corderos i Territorio Prohibido és la triple proposta per a la novena edició de la Nit Jove de Cinema Solidari que organitzen, conjuntament, la Coordinadora d'ONG Solidàries i la Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de Girona. La cita d'enguany és el proper dijous 20 de novembre, a partir de les 18h. al Cinema Truffaut de Girona. Com sempre, l'entrada és gratuïta i oberta a tothom.
L'eficàcia i la transparència en la gestió, la solidaritat i la sostenibilitat són tres dels pilars en què es fonamenta la Responsabilitat Social Universitària (RSU). La Càtedra de RSU de la Universitat de Girona organitza, per primer cop, una jornada amb l'objectiu de formar el personal, professorat i estudiants, per tal d’integrar aquests principis en la manera de ser i de viure a la UdG, fent que s'impulsin recerques sobre RSU i transferint aquest coneixement al món empresarial, per incidir en una societat més justa i sostenible. La cita és aquest divendres 14 de novembre, de 12 a 15h., a la Sala d’actes de l'Edifici Jaume Casademont, al Parc Científic i Tecnològic.
El Consell Comarcal de l'Alt Empordà i el Servei d'Immigració i Diversitat de l'Ajuntament de Figueres posa en marxa una nova edició, la novena, del cicle de jornades entorn de la nova ciutadania, Nos+Altres. La jornada es farà el proper 3 de desembre i se centrarà en fer una aproximació sociològica als fills i filles de la immigració i en analitzar la incorporació al mercat laboral d'aquest col·lectiu. Ja t'hi pots inscriure.
El Dret a l’Habitatge és un dels drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans: «Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris; també té dret a la seguretat en cas d'atur, malaltia, incapacitat, viduïtat, vellesa o altra manca de mitjans de subsistència independent de la seva voluntat». En el marc de la campanya Compromesos amb els Drets.1 mes 1 dret, Càritas Diocesana de Girona organitza aquest dijous, 13 de novembre, una taula rodona amb el títol "Emergència habitacional+pisos buits=un escàndol social intolerable".
En el marc del cicle Construint la República Catalana del 99%, xerrada "Propostes en matèria d'Educació per a la República Catalana".