Notícies
Hassanna Aalia va nèixer a l'Aaiun, al Sàhara Occidental , el 1988. L'any 2010 va participar activament al campament de protesta pacífica de Gdeim Izik. Per aquella participació va ser jutjat i sentenciat a quatre mesos de presó sense execució. L'octubre de 2011 va tenir l'oportunitat de viatjar al País Basc amb una beca d'estudis per aprendre l'idioma. Quan li faltaven dos mesos per tornar a l'Aaiun, el seu nom va aparèixer en la llista de persones que serien jutjades pels fets de Gdeim Izik i ell va decidir esperar per tornar al seu país, donat que l'empresonarien les autoritats ocupants marroquines. Hassana AAlia va sol·licitar l'asil polític al govern espanyol però aquest dilluns 19 de gener, li van notificar que la seva petició d'asil havia estat rebutjada. Li han donat un termini de 15 dies per abandonar el territori espanyol.ACAPS Girona demana el teu suport!
L’historiador i periodista Pau Lanao ha estat escollit nou president de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme. Lanao pren així, el relleu a Rafel Villena, que duia 8 anys al capdavant de l’entitat. Després de la renovació de la Junta, Lluís Puigdemont (Fundació Ser.gi) ocuparà la vicepresidència, Montserrat Fiol (Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí), la Secretaria, i Carme Vinyoles (Associació GRAMC), continua com a tresorera. Anna Bonmatí (Àfrica Viva), Rafel Villena (Llagostera Solidària) i Jordi Planas (Comissió de l’Agenda Llatinoamericana) són vocals en aquesta nova Junta.
Coincidint amb el primer aniversari de la mort d'Alfons Banda, creador de la Fundació per la Pau, i impulsor de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), surt publicat el recull de textos "L'ombra de Pau", coeditat per l'ICIP i Angle Editorial. Es tracta d'un recull de 82 textos breus d'Alfons Banda que recullen el seu pensament, els seus valors, i idees sobre la manera de veure el món i sobre com assolir una cultura de pau.
Des de dissabte, en què el Canal 33 va emetre Ciutat Morta, aquest documental s'ha convertit en un tema de màxima prioritat en l'agenda d'alguns grups polítics que fins ara o desconeixien o no opinaven. Per a totes les persones que no l'heu vist, portem Ciutat Morta al Rebobina, a proposta de la Coordinadora d'ONG de Lleida.
La Comissió de Municipalisme del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) posa en marxa una campanya sobre la cooperació des dels municipis, adreçada a desmuntar tòpics i a elaborar missatges anti-rumors. Amb la crisi econòmica s'ha intensificat els atacs i el qüestionament d'aquesta política per part de grups d'interès que hi veuen una presa fàcil per desenvolupar un discurs que vol segregar i establir classes entre les persones afectades per la pobresa, alienant i desconeixent les causes que la generen a casa nostra o fora del nostre país. El proper 5 de febrer, a l'Espai de Solidaritat, es farà un taller amb l'objectiu de reforçar el discurs de la cooperació local. Ja t'hi pots inscriure >> És gratuït.
Tres continents, 14 països i 22 destinacions diferents. Més de 5.000 persones ja han viscut l'experiència dels camps de solidaritat se Setem. Aquest dimarts, l'entitat obre les inscripcions per a poder participar en algun d'aquests camps durant l'estiu, i poder col·laborar, així, amb organitzacions de l’Àsia, l'Amèrica Llatina i l'Àfrica en àmbits com l’educació, el Comerç Just, l’emigració, o els Drets Humans. FOTO: Setem
El brutal atemptat de París ha mort una dotzena de persones i ha fet diana en un dret fonamental: el de la llibertat d'expressió. Els mitjans de comunicació han analitzat del dret i del revés les absències i les presències a la capçalera de la manifestació de diumenge. Nosaltres us hem preparat un recull d'altres veus i opinions sobre l'atemptat de París. Vinyeta: Magalon
El mes de gener, a nivell escolar és conegut pel DENIP, el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, que des de fa més de cinquanta anys es celebra a les escoles del país. Enguany, des de la Coordinadora tornem amb la campanya escolar que dediquem als Contes de pau. Però el mes de gener és també el mes en què l'any passat, els veins i veïnes del barri de Gamonal a Burgos es van revoltar contra l'especulació urbanística,el mes en què fa dos anys el personal sanitari de Madrid es va manifestar en contra de la privatització de la sanitat amb el que es va conèixer com a "Marea Blanca", el mes en què el 1992 es van signar els acords de Pau entre el govern i la guerrilla d'El Salvador. El mateix mes en què els Estats Units, fa 67 anys, va proclamar la igualtat de blancs i negres a l'escola, i fins i tot, el mes en què el 1815, amb el Tractat de Viena, es prohibeix la compra d'esclaus a les costes africanes. Aquest recull doncs, el dediquem a les revoltes no violentes que han aconseguit fer del món un lloc més pacífic.
La Comissió de l'Agenda Llatinoamericana convoca el segon Premi a l'Opinió Escrita per a un article relacionat amb el tema central de la campanya de l'Agenda Llatinoamericana Mundial 2016: la propietat i la desigualtat, des d'una perspectiva crítica i constructiva. S'hi pot presentar qualsevol persona major de 16 anys. Els articles s'han de fer arribar, en català, abans del 31 de març de 2015 a llatinoamericana@solidaries.org
Les accions a Girona i Barcelona impulsades per la plataforma Pobresa Zero, amb el lema ‘Una fiscalitat injusta ens empobreix’ han tingut un ampli ressò als mitjans de comunicació, que han traslladat a la ciutadania el clam de les organitzacions i els professionals de l’àmbit social per una fiscalitat més justa i progressiva, capaç de sostenir l’Estat del Benestar que volem.
Amb l'objectiu de millorar la cohesió social i l’entesa entre les famílies marroquines i els centre docents, el Servei de Cooperació de l'Ajuntament de Figueres posa en marxa el projecte Xàraka, un visita formativa al Marroc, per a docents de primària de Figueres. Amb aquesta iniciativa es vol promoure un major coneixement de la realitat educativa i sociocultural de la regió d’on són originaris molts alumnes de les escoles de Figueres. El viatge al Marroc està previst del 29 de març al 4 d'abril.
El Servei de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Girona obre una nova convocatòria del Concurs de Fotografia Solidària. El tema de la imatge ha d'estar vinculat a la sensibilització per al desenvolupament i en especial a les desigualtats nord-sud, la interculturalitat, les condicions de vida en els països empobrits i al paper de la dona en els països empobrits. El termini per a presentar fotografies va del 18 de desembre al 6 de gener.