Notícies
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha posat en marxa un web que recull tota la informació sobre com s'està treballant la propera acollida de persones refugiades, des del món local. A banda, el nou web és un interessant punt de partida per conèixer a fons la realitat de les persones refugiades i quins organismes hi estan treballant.
Sampat Pal Devi, Rosa Parks, Victoire Ingabire i Shirin Ebadi són les quatre dones defensores dels Drets Humans que hem volgut destacar a la nova col·lecció de punts de llibre de la Coordinadora d'ONG Solidàries. Aquesta nova sèrie parteix d'un treball previ del Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d'ONG Solidàries: el mapa de les Dones Defensores dels Drets Humans, editat l'any 2011.
Victoire Ingabire està empresonada des que va tornar a Rwanda, des de l'exili europeu, per intentar presentar-se a les eleccions presidencials, d'ara fa cinc anys. Ho va fer inspirada pels grans líders de l'acció no-violenta com Ghandi, Luther King, Mandela o Aung San Suu Kyi. És un article de Rosa Moro, periodista i activista, publicat la setmana passada.
Una cinquantena de persones ens vam trobar aquest dissabte, 17 d'octubre, a la plaça Salvador Espriu de Girona per reclamar que la lluita de la pobresa sigui un eix prioritari a les agendes polítiques. L'acció d'aquest 2015 estava impulsada per la Coordinadora d'ONG Solidàries i la Xarxa de Lluita pels Drets Socials a Girona.
La Federació Catalana de Voluntariat Social organitza la tercera Jornada de salut i voluntariat: «Salut, Exclusió i Pobresa. L’impacte sobre els beneficiaris de l’acció voluntària i les entitats de voluntariat». La Jornada s’emmarca dins del 25è Aniversari de la Federació Catalana de Voluntariat Social i tindrà lloc el proper 27 d'octubre, a la sala d'actes de l'Hospital Josep Trueta de Girona. Us hi podeu inscriure fins al 23 d'octubre. Imatge: Ignasi Esteve
La Coordinadora d'ONG Solidàries va començar el 2014 trepitjant fort: l'Institut de Drets Humans de Catalunya ens va concedir el Premi Solidaritat 2013. Per aquest motiu, a la Memòria 2014 hi podreu llegir, a mode de presentació, el discurs que l'anterior president de la Coordinadora, en Rafel Villena, va llegir durant la cerimònia d'entrega del guardó. La Memòria d'Activitats 2014 repassa les principals campanyes dutes a terme conjuntament, però també incorpora una agenda que permet veure quines activitats solidàries es van fer a les comarques gironines.
L'artista plàstica i fotògrafa, Petra Vlasman, va iniciar ara fa dos anys el projecte "Manifesta't!" en el marc de la campanya d'Amnistia Internacional (AI) "El meu cos, els meus drets". La iniciativa volia incitar a la reflexió entorn els drets sexuals i reproductius de les persones. El resultat és una exposició que es podrà visitar del 17 al 31 d'octubre a La Cate de Figueres. Però, a més, s'han programat d'altres activitats complementàries.
«Arreu del món les dones estan treballant per a construir la pau, però sovint la seva veu no és escoltada». L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament inicia la campanya de sensiblització #Donaveu1325 entorn una resolució de l'ONU, la 1325, que reconeix l’impacte dels conflictes armats sobre les dones i nenes, i la importància de la seva participació en els processos de pau.
La guatemalenca Yolanda Oquelí encapçala l’organització FRENAM-Resistencia La Puya. Aquesta entitat s’oposa al projecte miner “El Tambor” als municipis de San José del Golfo i San Pedro Ayampuco, a Guatemala, per les conseqüències mediambientals i sanitàries que podria ocasionar. La seva lluita s’ha vist “recompensada” amb amenaces i un tiroteig, i la necessitat de dur sempre protecció per moure’s pel seu país . Oquelí ha passat per Girona, convidada per l’Ajuntament, en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.
L’Ajuntament de Girona posa en marxa un web informatiu per donar una resposta coordinada al suport a l’acollida de refugiats. El consistori ha aprovat també una aportació de 10.000 euros en concepte d’ajuda humanitària d’emergència, tal com es va acordar en la reunió amb les capitals de comarca gironines, i que va ser aprovada pel Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació.
Enginyeria Sense Fronteres de Girona posa en marxa una nova jornada per sensibilitzar sobre la cara fosca -i oculta- de la llum. La proposta s'adreça sobretot als estudiants de la UdG però és oberta a tothom.