Notícies
Per què Europa no atura la guerra? Quines guerres més hi ha avui, a part de la de Síria? Quina diferència hi ha entre una persona immigrant i una persona refugiada? Com se sent algú que ha de deixar casa seva i el seu país? Aquestes són algunes de les preguntes que es fa la mainada i els joves, i a les que, des del CeDRe, hem volgut donar resposta: oferim una dinàmica per a l'alumnat gironí de 5è de primària i fins a segon d'ESO, de manera gratuïta.
T’has plantejat de viatjar sense fer turisme? De conèixer una realitat completament diferent de la que vius dia a dia? De participar en un projecte que ajuda a millorar les condicions de vida de persones que avui no coneixes i que d’aquí uns mesos guardaràs en el cor? A les comarques gironines hi ha diverses entitats que t’ofereixen aquesta possibilitat. Els seus projectes de cooperació al desenvolupament els han dut a Kènia, Nepal, Marroc, Camerun, Xile o Nicaragua; vols acompanyar-los? En aquest monogràfic et presentem les possibilitats que t’ofereixen les entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines.
Al món hi ha 140 milions de nenes i dones que han estat víctimes de la Mutilació Genital Femenina (MGF). Són dades de l'Organització Mundial de la Salut que situa les víctimes d'aquesta pràctica en 28 països de l'Àfrica Subsahariana i l'Orient Mitjà. I UNICEF aporta una altra dada igualment esgarrifosa: cada dia 6.000 nenes, d'entre 4 i 10 anys, són mutilades, víctimes d'una de les màximes manifestacions masclistes. Aquest dissabte, 6 de febrer, coincidint amb el Dia Mundial Contra la Mutilació Genital Femenina, la Coordinadora d'Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC) organitza una Jornada contra aquesta pràctica, a l'Espai Marfà de Santa Eugènia de Ter.
Aquest és el lema del Dia Escolar de la NoViolència i la Pau (DENIP) que a Salt se celebrarà aquest divendres 5 de febrer. El treball del DENIP a Salt s'ha centrat en la problemàtica de les persones refugiades. És el primer cop que les escoles de Salt s'organitzen conjuntament per commemorar el DENIP, prenent com a model la campanya "Construïm la Pau". Un total de 300 nens i nenes de segon de primària participaran a la festa.
Aquest mes de febrer tenim novetats interessants a oferir-vos, d'una banda l'exposició MANIFESTA'T i de l'altra el recull de curtmetratges del Festival Internacional de Cine Invisible de Bilbao sobre drets humans, desenvolupament sostenible, equitat de gènere i interculturalitat.
Aquest dijous, 4 de febrer, Justícia i Pau Girona (JiP Girona), clou els actes de celebració del seu 40è aniversari, a la Casa de Cultura de Girona. I ho fa amb una taula rodona, a partir de les 19h., que comptarà amb Pere Ortega, president del Centre d'Estudis per la Pau J.M Delàs, Pepe Beunza, primer objector de consciència no-violent, i Mon Marquès, de JiP Girona. L'acte es fa, també, en record a Josep Maria Delàs, activista social i antic director de JiP Girona, conegut com a Pepo Delàs entre els seus amics.
Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón denuncien la venda d'armes a l’Aràbia Saudita el 2015 i demanen al Parlament i al nou govern, que abordi la millora del control i de la transparència del comerç d’armes a la nova legislatura. Per a les ONG, hi ha un risc evident que les fragates que Espanya ven a l'Aràbia Saudita s'utilitzin per bloquejar navalment al Iemen, com ja es fa des del maig de l'any passat.
Els propers dies 5, 12, 19 i 26 de febrer tindrà lloc una nova edició, la vuitena, de les jornades Visions d'Amèrica Llatina. En aquesta ocasió, el programa ha estat dissenyat conjuntament per les universitats de Girona, Lleida, Rovira i Virgili i Pompeu Fabra. La formació és gratuïta per a totes les entitats de la Coordinadora però la inscripció és obligatòria (cal dir de quina entitat veniu), fins al 3 de febrer: cooperacio@udg.edu.
Dissabte passat es va celebrar a Figueres, un acte de reconeixement a Victoire Ingabire Umuhoza, la líder opositora ruandesa empresonada des de fa 6 anys, per haver gosat presentar la seva candidatura a la presidència de Rwanda. L'espòs d'Ingabire va ser present a l'acte i va presentar el llibre que la Victoire ha escrit des de la presó, "Entre les 4 murs du 1930".
Aquest 30 de gener és el Dia Escolar de la NoViolència i la Pau. Coincidint amb aquesta data, la Coordinadora d’ONG Solidàries i els Ajuntaments de Girona i Figueres impulsen una campanya de sensibilització en cultura de pau a ambdues ciutats, que enguany arribarà a més de 4.000 alumnes. La Festa de cloenda de la campanya "Construïm la Pau" serà aquest divendres 29 de gener amb una festa al Parc del Migdia de Girona i una altra, a la Plaça Catalunya de Figueres on s’hi muntaran les respectives Ciutats de Pau i Drets Humans. Les cases estan recobertes de maons que decora la mainada, un cop han treballat els conceptes de pau positiva o de resolució pacífica de conflictes.
Amb el lema «No hi ha pau quan has de deixar casa teva: construïm la pau», Salt s'ha volgut sumar a la campanya "Construïm la Pau" que organitzen conjuntament els Ajuntaments de Girona i Figueres, amb la Coordinadora d'ONG Solidàries. Però ho faran de manera autònoma. Per primera vegada, el municipi comptarà amb una proposta comuna per a les escoles saltenques i un total de 300 nens i nenes de segon de primària, hi participaran.
La desigualtat segueix creixent. Les 62 persones més riques del planeta disposen de tanta riquesa com la meitat de la població més pobre. És a dir, 62 persones tenen la mateixa riquesa que 3.600 milions de persones. Són dades extretes de l'últim informe d'Oxfam Intermon. En el cas de Catalunya, es confirma la tendència: mentre que les majors 20 fortunes catalanes han incrementat els seus ingressos en un 34%, durant l'últim any, per a un 99% de la població catalana, la seva fortuna s'ha reduït un 15%. I el patrimoni del català més ric equival a la renda anual de 150.000 famílies mitjanes.