Notícies
Com fer aquest món diferent que volem? A mitjans d’abril, més de 37 entitats de les comarques gironines vam participar al Fòrum Social Català a Girona (FSCAT Girona). Durant tota la jornada es van fer un seguit d’actes per debatre i aportar propostes respecte a alternatives al capitalisme, desigualtats, canvi climàtic, economia social i solidària, dret a la informació, projectes autogestionats, gestió de l’aigua i polítiques migratòries i d’asil. Ara ja podeu consultar-ne les conclusions.
Des de fa temps que les entitats de solidaritat i cooperació de les comarques gironines treballem en pro de la pau i de la coherència de les polítiques i accions que es realitzen a les nostres poblacions.
Aquest any més de 170.000 persones, que fugen de la guerra, la misèria, la fam, han arribat a les costes europees jugant-se la vida en travesses per la mar mediterrània. No totes les que ho proven, ho aconsegueixen. En aquest primers mesos de l’any, gairebé 1000 persones han perdut la vida intentant-ho. Des de la Plataforma #GironaAcull es fa una crida a participar a la manifestació convocada per aquest dissabte 7 de maig, amb l’objectiu d’exigir un canvi en les polítiques de migració i refugi de la Unió Europea. La manifestació sortirà a les 11h de la Plaça la Independència de Girona. Perquè els drets humans no tenen fronteres, exigim vies segures d’accés a territori europeu!
«Aquests documents reflecteixen la magnitud i l'abast de l'intent dels Estats Units i la Unió Europea d'avantposar els beneficis empresarials als interessos de la ciutadania. Ja és hora que les negociacions s'aturin i que comenci el debat.», deia el portaveu de Greenpeace Espanya, Miguel Ángel Soto, en fer-se públics uns documents secrets sobre les negociacions entorn el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) entre Europa i EUA, que deixen clar que els negocis, i no la ciutadania, són la prioritat d'aquest tractat.
Càritas Diocesana de Girona va atendre l'any passat més de 23.000 persones durant l'any 2015, segons dades de la memòria presentada ahir per l'entitat. En el conjunt de la demarcació gironina, les 48 Càritas van arribar a un total de 60.000 usuaris/es amb els seus projectes d'acció social. L'entitat ha alertat de l'augment de la cronificació de la pobresa i de l'elevat nombre de pobresa infantil: el 70 % de les famílies que reben suport, tenen menors a càrrec.
Durant els últims mesos els mitjans de comunicació han posat el focus en la situació de les persones refugiades provinents, sobretot, de països de l’orient mitjà, en una de les que sembla la crisi de refugiades més gran de la història recent. Es tracta d’un fet aïllat dels últims mesos? O ve lligat a una crisi sistèmica? D’on provenen aquestes persones? De què fugen i que els espera a l’arribada a Europa? El Servei Civil Internaciona i la Coordinadora d'ONG Solidàries, organitza a Girona un curs sobre causes i origen de les persones refugiades, adreçat a personal implicat a les ONGD. El curs es farà els dimecres 11, 18, 25 de maig i 1 i 8 de juny, de 16.30 a 20.30h a l'Espai de Solidaritat. La inscripció cal fer-la abans del 9 de maig a: formulari
Segons l'informe anual del SIPRI sobre la despesa militar mundial, la despesa militar espanyola representa l'1,3% del PIB espanyol. El Centre Delàs d'Estudis per la Pau, que incorpora altres elements els quals considera part del pressupost, ho situa en més de 17,5 mil milions d'euros. En un context de desmantellament de l'Estat del benestar i de contínues retallades en les polítiques socials, se segueixen destinant grans quantitats de diners públics al sector militar. El Centre Delàs ha obert una recollida de signatures per exigir una retallada a la despesa militar.
La setmana passada, uns 200 nens i nenes de cinc centres educatius asturians van visitar la caserna de Cabo Noval, a Astúries, en el marc de les activitats incloses en la seva programació escolar. S'ho van passar molt bé. I és que els nens i joves van poder agafar armes, "jugar" a fer el soldat, i presenciar un simulacre de guerra amb soldats autèntics i enemics que es distingien per lluir mocadors palestins. La Coordinadora d'ONG Solidàries s'ha adherit al manifest impulsat per la Coordinadora Asturiana d'ONGD (CODOPA) contra la participació de l'exèrcit en activitats educatives.
L'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament de la UdG, l'Associació d'Estudiants de Ciències de la Salut i el Consell d'Estudiants de la UdG organitzen una campanya solidària en favor d'Acció Solidària i Logística-Equip de Rescat en Emergències de Catalunya (ASL-EREC), que ara mateix són al far de Korakas, a Lesbos, i al camp d'Idomeni, treballant en tasques de rescat i cobertura humanitària. A partir del 20 d'abril i fins al 12 de maig, s'han programat un seguit d'activitats informatives i de recaptació de fons per a ASL-EREC.
La Comissió de l'Agenda Llatinoamericana ha editat un nou Mapa Peters amb dades actualitzades de l'Índex de Desenvolupament Humà, que tornen a situar Noruega al capdavant dels països amb el major desenvolupament i que situen el Níger, a la cua. La nova edició del mapa presenta el mapa cap per avall, perquè «no hi ha una única manera de representar el món» i per qüestionar que la perspectiva des de la qual ens mirem el món sigui la visió "correcta".
David Fernàndez arriba uns quinze minuts abans de la xerrada sobre el dret a la Informació i els mitjans de comunicació alternatius, en la què participa, tal com se li va demanar. Mentre va saludant les persones que s’hi acosten, arriba l’economista Miren Etxezarreta, que ha participat en la xerrada del matí sobre alternatives al capitalisme. Allà mateix, a l’accés de la Biblioteca Carles Rahola on se celebra la tercera edició del FSCAT Girona, Fernàndez es deixa caure a terra en una sentida reverència cap a la Miren, que el fa aixecar ràpid.