Uchungu na tumaini. Crònica del dolor i l’esperança.
Amnistia Internacional Alt Empordà, el Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat, amb la col·laboració de la Lliga dels Drets dels Pobles, presenten demà dimecres, 11 de març, a La Cate de Figueres (20h) un documental sobre les dures conseqüències d’un conflicte que fa gairebé dues dècades que s'està donant a l'est de la República Democràtica del Congo. Un conflicte que s'acarnissa amb les víctimes més vulnerables de la societat: les dones i els infants. Uchungu na tumaini, és també, però, una crònica de l'esperança, que mostra el dinamisme i l’activisme i la lluita de la població i organitzacions que creuen en un altre Congo és possible. L'entrada és lliure.
El documental
A «Uchungu na tumaini» (dolor i esperança, en swahili) s'ha volgut donar veu a les dones perquè expliquessin les seves doloroses experiències sobre les violacions dels seus drets, especialment, sobre les violències sexuals que han patit. I s'ha donat veu també a les organitzacions que treballen per elles i amb elles per acompanyar-les en la superació del seu patiment i aconseguir, a més, reinserir-les i treballar perquè se'ls respectin els seus drets.
Per un millor coneixement de la complexitat d'aquesta racó de l'estat congolès els responsables del documental s'han fet acompanyar d'experts en drets civils i en la cultura de la pau de la societat congolesa. Durant les dues setmanes que van ser al Kivu Nord han acompanyat els testimonis en el seu dia a dia, en un recorregut, no gens planer, que comença en les terres volcàniques de Goma, la capital d'aquesta província, i on han entrat a camps de desplaçats interns, per endinsar-se, més endavant, en les terres vermelles de la ciutat de Butembo i els seus voltants per conèixer l'activitat de les organitzacions que treballen per les dones, a través de les portaveus i d'algunes de les dones acollides als seus programes.
Els motius
L’any 2007 va néixer a la Lliga dels Drets dels Pobles la campanya de sensibilització “Congo, perill de riqueses” amb la finalitat de denunciar i sensibilitzar la ciutadania catalana sobre les causes i les conseqüències d’un dels conflictes més greus, llargs i oblidats de l’actualitat. Un conflicte que manega unes xifres esgarrifoses de víctimes i que, per molt que es repeteixin en diversos fòrums i suports mediàtics, no calen del tot en les consciències dels ciutadans: més de cinc milions de víctimes mortals, més de dos milions i mig de persones desplaçades, innombrables víctimes de violència sexual —utilitzada com a arma de guerra— i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil. I cada dia continuen apareixen noves víctimes. I poc se'n parla.
Per això el conflicte congolès se l'ha qualificat de conflicte oblidat i també de conflicte de llarga durada. En el marc de la campanya, la Lliga dels Drets dels Pobles ha treballat i treballa amb diverses organitzacions congoleses de drets humans i de pau i amb experts d'aquell país per tal de dur a terme reiterades activitats de sensibilització. Per tal de ser més eficient i seguint els seus principis, la Lliga forma part de la Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo, a través de la qual desenvolupa accions conjuntes.
D’aquesta campanya va néixer la necessitat de conèixer directament la situació que es viu a l’est de la RD del Congo, enfortir els contactes amb les entitats defensores dels drets humans d'aquell país i reforçar la visualització del seu treball i de la seva lluita. És d’aquí d'on sorgeix la proposta consensuada amb les entitats locals de realitzar un documental de denúncia sobre les conseqüències del conflicte. Calia visualitzar la situació de les persones més vulnerables de la societat congolesa, les dones i els infants.