#TTIPLEAKS. Greenpeace fa públics els documents secrets de les negociacions entorn el tractat comercial EUA-UE
«Aquests documents reflecteixen la magnitud i l'abast de l'intent dels Estats Units i la Unió Europea d'avantposar els beneficis empresarials als interessos de la ciutadania. Ja és hora que les negociacions s'aturin i que comenci el debat.», deia el portaveu de Greenpeace Espanya, Miguel Ángel Soto, en fer-se públics uns documents secrets sobre les negociacions entorn el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) entre Europa i EUA, que deixen clar que els negocis, i no la ciutadania, són la prioritat d'aquest tractat.
«La protecció ambiental no s'ha de veure com una barrera al comerç, sinó com un salvavides per a la nostra salut i la salut de les generacions futures. Des de Greenpeace fem una crida a la ciutadania, polítics i empresaris perquè s'involucrin en el debat del TTIP de manera oberta i sense por.» deien des de Greenpeace. Els documents està publicats al web www.ttip-leaks.org perquè tothom pugui accedir-hi i es compleixi el principi de transparència innat a la democràcia.
Quins documents s'han fet públics?
Els documents que Greenpeace Holanda ha tret a la llum comprenen aproximadament la meitat de l'esborrany del text amb data d'abril de 2016; és el text de la ronda 13 de negociacions entre Europa i EUA (Nova York, 25-29 d'abril de 2016). Els documents filtrats estan formats per 248 pàgines (13 capítols consolidats sobre el TTIP, més una nota titulada "Estat tàctic de les negociacions TTIP - març de 2016). La Comissió Europea va publicar una descripció general en què afirma tenir 17 textos ja consolidats. això vol dir que els documents publicats per Greenpeace Holanda abasten 3/4 dels textos consolidats existents (1).
Els textos consolidats són aquells en els hi ha hagut acord entre Europa i els Estats Units. Pel que es veuen clarament les àrees en què la UE i EUA estan ja prop d'un acord i on encara tenen compromisos pendents d'assolir i concessions de fer. Dels documents publicats per Greenpeace Holanda, en total 248 pàgines, 13 capítols ofereixen per primera vegada la posició dels EUA
Com s'han manejat els documents filtrats des de Greenpeace
Abans de fer-los públics s'han eliminats tots els elements i característiques que poguessin identificar la font. No s'ha alterat el contingut dels documents i s'ha conservat el disseny. Per aquesta raó no s'ha ofert l'accés als documents originals.
Com saber que els documents són autèntics?
Després d'haver rebut els documents, Greenpeace Holanda els ha analitzat conjuntament amb la reconeguda xarxa d'investigació alemanya NDR, WDR i Süddeutsche Zeitung. Aquesta xarxa d'investigació és una unió de diferents mitjans alemanys que també va investigar les filtracions de Snowden i els recents escàndols d'emissions de Volkswagen, entre d'altres.
Quines primeres conclusions es poden extreure d'aquests documents?
Des del punt de vista de la protecció del medi ambient i dels consumidors hi ha quatre aspectes que són motiu de gran preocupació:
- Les polítiques de protecció ambiental semblen haver estat eliminades
Cap dels capítols que s'han vist fan referència a la regla d'Excepcions Generals. Aquesta regla consagrada en l'acord del GATT de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) fa gairebé 70 anys permet als estats regular les regles de comerç "per protegir els éssers humans, la vida animal i vegetal o la salut" o per " la conservació dels recursos naturals no renovables "[1]. L'omissió d'aquesta regla suggereix que les dues parts estan creant un acord que situa els beneficis econòmics per sobre de la vida, la salut i el medi ambient.
- La protecció del clima serà més difícil sota el TTIP
L'acord sobre el Clima de París, la COP21, deixava clar un punt: hem de mantenir l'increment de la temperatura mundial per sota de 1,5 ºC, per evitar una crisi climàtica amb efectes desastrosos per a milers de milions de persones a tot el món. El comerç no ha de ser exclòs d'aquesta acció en defensa del clima. Però els documents filtrats no diuen res sobre la protecció del clima. Pitjor encara, l'abast de les mesures de mitigació està limitada per les disposicions dels capítols sobre la Cooperació Regulatòria o Accés als Mercats per als productes industrials [3]. Com a exemple d'aquestes propostes es descarta la regulació de la importació de combustibles altament contaminants com el petroli procedent de les sorres bituminoses (tar sands).
- El final del Principi de Precaució
El principi de precaució, consagrat en el Tractat de la UE [4], no s'esmenta en el capítol sobre Cooperació regulatòria, ni en cap altre dels 12 capítols obtinguts. No obstant això, sí que es cita en diversos capítols la demanda de la delegació nord-americana de treballar en un enfocament "basat en el risc" que té com a objectiu la gestió de substàncies perilloses, en lloc d'evitar-les. Aquest enfocament soscava la capacitat dels reguladors de prendre mesures preventives, per exemple en relació amb la toxicitat de substàncies químiques com els disruptors endocrins.
- S'obre la porta a un major poder de les corporacions
Al mateix temps que les propostes amenacen el medi ambient i la protecció dels consumidors, les grans empreses han aconseguit el que volien. El sector empresarial té oportunitats per participar en la presa de decisions per intervenir en les primeres fases del procés de presa de decisions.
Mentre que la societat civil ha tingut un accés escàs a les negociacions, els documents mostren molts casos en què la indústria ha estat consultada i ha tingut un paper privilegiat en el procés de presa de decisions [5]. Els documents filtrats indiquen que l'opacitat de la UE és deguda a la la influència dels interessos dels poders de la indústria. En un informe públic de la Unió Europea recentment publicat [6] s'esmenta una sola vegada les aportacions dels sectors industrials, mentre que els documents filtrats parlen en repetides ocasions sobre la necessitat de noves consultes amb la indústria i fan menció explícita que s'han recollit en els textos les aportacions d'aquests sectors.
Per a més informació:
Overview of Leaked TTIP Chapters and Papers (en anglès)
Tota aquesta infromació ha estat extreta del web de Greenpeace Espanya i traduïda des de la Coordinadora.