Tres dones que han salvat la vida
Què en sabem de les demandants d’asil víctimes de l’horror de la violència masclista, dels matrimonis forçats, de la persecució per orientació sexual i de l’amenaça d’un crim d’honor en contextos de patriarcat islàmic? Demà dijous, 12 de maig, tenim l’oportunitat d’escoltar el testimoni colpidor de tres joves rebels que han fugit d’una mort segura.
De la mà de Valentes i Acompanyades, demà a la tarda (19h) s'escoltarà el testimoni de tres joves que han fugit perquè la seva vida corria perill a causa de l'orientació sexual i per la seva lliure determinació a viure en llibertat, sense acceptar preceptes religiosos fonamentalistes ni pràctiques nocives com les del matrimoni forçat.
Totes tres, Ebtesam Abdullah i Amal Hussein (nascudes al Iemen i educades a l’Aràbia Saudita) i Ouloum Ramdan (Mauritània), acompanyades per la feminista sahrauí Nasara Iahdih Said que les ha ajudat a arribar aquí, són ara sol·licitants d'asil. També hi participarà Natàlia Massé Minchero –responsable del programa de dones- i Laura Llobet Galinsoga – advocada de la Fundación APIP -ACAM-, especialitzada en tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual. La tertúlia és una bona oportunitat per prendre consciència sobre la magnitud d'una violència masclista que castiga a moltes dones pel sol fet de ser-ho i tenir adjudicat un rol de submissió que elles rebutgen.
La trobada d'avui està coorganitzada amb la Càtedra de Responsabilitat Social i Sostenibilitat de la UdG i es farà al Centre Cultural La Mercè de Girona. Presentarà i conduirà l’acte Carme Martínez, directora de Ràdio Girona-SER.
En acabar hi haurà un pica-pica ofert per la Fundació Ramon Noguera i un tastet musical.
Es recomana la confirmació d'assistència en aquest formulari d'inscripció >>
L'any passat es van denunciar 14 matrimonis forçats a Catalunya. Però n'hi ha molts més que no es denunciaran mai. Aquesta setmana, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha presentat un nou protocol per a prevenir i abordar una de les violències masclistes més invisibilitzades i dures.
Ariadna Vilà és psicòloga i, des del passat mes de setembre, coordinadora tècnica de Valentes i Acompanyades (ViA), entitat que treballa contra la pràctica del matrimoni forçat. Des de l'any 2015 en què es va posar en marxa ViA, més de 90 noies han rebut el seu suport.
Són catalanes, nascudes i criades aquí però privades del dret de qualsevol persona a decidir lliurement. Des del 2014 fins avui, Valentes i Acompanyades ha atès unes 150 joves i adolescents en risc de patir un matrimoni forçat.