Tisorada al Dret a la Salut
A partir de l'1 de setembre, les persones estrangeres en situació administrativa irregular no tindran dret a atenció sanitària, igual que els/les estudiants majors de 26 que no hagin cotitzat. Restringir l'accés a la sanitat a una part de la nostra societat no és una mesura econòmica, sinó una tisorada, en tota regla, a un Dret fonamental inclós a la Carta dels Drets Humans. Hem recollit diverses opinions d'entitats que treballen directament amb persones immigrades i drets humans.
Susanna Bosch, d'Àkan: «És una notícia anunciada pel govern estatal junt amb altres mesures, en forma de decret i amb la justificació de la crisi. Que no ens enganyin. Lligar el dret a l'assistència sanitària a la condició d'assegurat és un canvi de model. Com permetrem com a societat aquest canvi? Com podrem els professionals del sistema públic deixar d'atendre a aquestes persones per igual? No hi ha altres mesures possibles per a controlar el "turisme sanitari" mal atribuït a aquests immigrants irregulars? Aquestes decisions augmenten el risc de fractura social en un moment de fragilitat . I deixar sense assistència a un col·lectiu que viu amb nosaltres és empobrir-nos com a persones.»
Lluís Puigdemont i Reverter, responsable de l'Àrea d'Immigració de Càritas Diocesana de Girona: «Limitar, el que fins ara ha estat un dret universal per a les persones més desfavorides i amb risc d'exclusió social, és un retrocés en un Estat democràtic com el nostre. És no acceptar que la societat espanyola, i la catalana en particular, és una societat diversa, per sempre més. Aquesta nova retallada podrà semblar, en un principi, que es rebaixi el volum de feina que assumeix la sanitat pública, però a la llarga els pot representar més pressió: urgències col·lapsades, descontrol de malalties fins ara previngudes... abocant a convertir els futurs ciutadans en ciutadans de segona. I a passar la pressió, i augmentar el treball de contenció, a les entitats socials. Haurem d'oferir atenció mèdica perquè l'Administració tampoc hi vol donar resposta?»
Fundació Ser.gi: «Pensem que el Decret del 24-4-2012 és injustificat, ineficaç i insolidari: significa la vulneració d'un dret fonamental i universal com és la salut i implica un canvi de model del sistema de salut i de societat en general, perquè entre altres coses la cobertura mèdica serà pels considerats assegurats (no ciutadans): treballadors, pensionistes, aturats amb prestació o que l'hagin esgotat. Deixa de ser universal ja que, entre altres col·lectius, els ciutadans en situació administrativa irregular no tindran cobertura plena.
Des del punt de vista de la salut, volem comentar que quan existeixen bosses de població que no accedeixen als circuits sanitaris normalitzats es multipliquen els riscos que pateixin infeccions greus i transmissibles i creix, per tant, el risc per la salut pública; és en aquest sentit que pensem que és millor apostar per la prevenció i procurar evitar malalties amb repercussions comunitàries. A més a més, aquesta mesura no suposarà cap estalvi, sinó que incrementarà els costos en elevar el nombre d'atencions a urgències, on l'atenció per pacients és més cara i on es produeix un índex més alt d'hospitalitzacions i això, sense comptar que contribueix a col·lapsar els serveis d'urgències. Finalment, no és cert que els/les ciutadans/es en situació administrativa irregular utilitzen o "abusen" de l'assistència sanitària, ja que es tracta fonamentalment de població jove.»
Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional-Espanya: «Limitar l'atenció sanitària de les persones migrants en situació irregular a la modalitat d'urgències i assistència a l'embaràs, part i postpart, suposa un retrocés de més d'una dècada en el gaudi de l'accés a la salut d'un col·lectiu que es troba en situació de gran vulnerabilitat. Fins al punt d'arribar a posar en perill el seu dret a la vida.» Amnistia també ha elaborat un manifest u demana al Parlament espanyol que no doni suport a la reforma sanitària fins que el Govern espanyol hagi avaluat els efectes que pugui tenir la mesura sobre els col·lectius vulnerables: www.actuaconamnistia.org
Del comunicat de SOS Racisme: «Demanem un posicionament contundent per part dels partits de l'oposició, les organitzacions socials i altres institucions per aturar la política restrictiva que, en diferents àmbits, està tirant endavant el govern de Rajoy. Un posicionament per part de la Generalitat de Catalunya en front aquest Decret, tenint en compte que el Govern català té competències en salut que són de rang superior a un decret del govern. Una resposta ciutadana activa en contra dels retrocessos que estem patint en diferents àmbits. Com a ciutadans i ciutadanes no podem permetre que comencin a retallar els drets d'uns pensant que no ens afecta, doncs es tracta del model de societat.»
Article de GONZALO FANJUL, al seu blog: «Las consecuencias de negar la sanidad al inmigrante irregular».