Situació extrema de les treballadores del tèxtil d’Amèrica Central
Oxfam Intermón ha publicat l’informe “Drets que pengen d’un fil”, el qual alerta de la situació extrema que pateixen més de 260.000 dones que treballen a Zones Franques –o maquiles- d’Amèrica Central, majoritàriament produint roba en condicions de gran precarietat laboral. La publicació de l'estudi coincideix amb el segon aniversari de l’esfondrament de l’edifici Rana Plaza de Bangladesh, el 24 d’abril, on van morir més de mil treballadors i treballadores de tallers tèxtils.
Condicions d'explotació
El text explica que les persones que acudeixen a aquests llocs de treball en la seva majoria són dones joves d'entre 18 i 35 anys amb un baix nivell d’escolaritat, fills al seu càrrec i, sovint, de llars monoparentals i de zones rurals. Actualment, el salari mínim de les “maquiladores” d’Amèrica Central se situa en un rang que va entre els 148 euros a Nicaragua i els 300 euros a Guatemala, un 18% menys que altres sectors de la mateixa activitat i per sota del reglament establert.
La producció i la permanència al lloc de feina depèn dels contextos internacionals (més o menys demanda del producte tèxtil) i de les condicions beneficioses de la pròpia Zona Franca. Oxfam Intermón assegura que algunes empreses transnacionals tanquen i acomiaden les dones que hi treballen, sense pagar les prestacions socials corresponents.
Cosir en una cooperativa de comerç just: una alternativa
Actualment, més de 76.000 doneses beneficien de la relació comercial directa que sosté l'ONGD amb organitzacions de comerç just a tot el món. D'aquest total, més de 2.400 dones formen part d'organitzacions de productes tèxtils amb les que l'organització col·labora en el present de forma directa. Més del 53% de la força de treball a les cooperatives tèxtils de comerç just amb les que Oxfam Intermón treballa són dones.
Campanya “Es busquen Fashion Victims”
Paral·lament, l'organització ha llançat a les xarxes socials l’acció online "Es busquen Fashion Victims. Condicions increïbles" que utilitza una oferta de treball fictícia per donar a conèixer les condicions laborals en les que es troben milers de treballadores del sector tèxtil.