Siguem Refugi
Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, el Fons Català ha posat en marxa la campanya de sensibilització: "Siguem refugi. Per un món sense camps”.
La campanya compta amb la participació de 22 municipis catalans i té com a objectiu denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi.
Es tracta d’una campanya de llarga durada que busca generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny. La campanya compta amb quatre grans eixos: una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors, una campanya comunicativa online i offline, una acció de sensibilització a l’espai públic el 20 de juny i un manual de treball per a escoles i instituts.
A www.siguemrefugi.org es pot cosultar tota la informació referent a la campanya, així com veure els continguts de les exposicions i consultar un banc de recursos addicional per ampliar informació. Al llarg d'aquest mes de juny els municipis participants organitzen diversos actes sobre migració i refugi, que es poden consultar a l’agenda de la web de la campanya.
Durant els darrers anys (2020-2021), un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi, que han permès impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a l’illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan.
Pel que fa a la solidaritat amb Ucraïna, s'han rebut prop de 400.000 euros -d'ajuntaments, empreses i particulars-, des que l'1 de març el Fons Català obrís una campanya d'emergència per donar suport a les víctimes de la guerra. Fins al moment s'ha fet dues missions a Polònia per identificar les necessitats de la població refugiada i les organitzacions locals i internacionals que treballen sobre terreny. Així fins ara ja s’han tancat una desena de projectes tant a Polònia com a Ucraïna que proporcionen suport psicològic, allotjament, atenció sociohumanitària i materials diversos amb entitats internacionals com Pallassos Sense Fronteres o Creu Roja, i entitats locals a Polònia com Feminoteka, Salam Lab o Mudita.
Almenys 79.500.000 de persones a tot el món s'han vist obligades a fugir de casa seva. Entre elles hi ha gairebé milions de persones refugiades, més de la meitat menors de 18 anys, segons dades de l'ACNUR. Diumenge 20 de juny és el Dia Mundial de les Persones Refugiades.
Davant la greu situació que es viu a l'Afganistan després del retorn del règim talibà, des de la Coordinadora d'ONG Solidàries hem emès el següent comunicat.
La Unitat de Cooperació de l'Ajuntament de Girona apropa la realitat de les persones refugiades més enllà d’Ucraïna, amb una proposta diversa i rica que apropa el teatre familiar, el debat acadèmic, el cinema documental, i una exposició i campanya comunicativa que vol sensibilitzar la ciutadania gironina.