Setmana de les Persones Refugiades de Girona
La Unitat de Cooperació de l'Ajuntament de Girona apropa la realitat de les persones refugiades més enllà d’Ucraïna, amb una proposta diversa i rica que apropa el teatre familiar, el debat acadèmic, el cinema documental, i una exposició i campanya comunicativa que vol sensibilitzar la ciutadania gironina.
Per segon any consecutiu, la Unitat de Cooperació apropa a la ciutat de Girona la temàtica de les persones refugiades a la ciutadania. Després de mesos d’atenció directa a persones ucraïneses presents al territori a través del Punt d’Acollida que Ciutadania i Cooperació al Centre Cívic Santa Eugènia, enguany es commemora el Dia Mundial del Refugiat (20 de juny) amb una bateria de propostes de gran qualitat i completament gratuïtes disposades a sensibilitzar a la ciutadania gironina més enllà dels estereotips i de l’origen de les persones refugiades.
D'entrada, l’Ajuntament de Girona s’ha adherit a la campanya comunicativa UN MÓN DE CAMPS #SiguemRefugi, coordinada pel Fons Català de Cooperació, juntament amb una vintena de municipis catalans. Així, i durant deu dies, el Centre Cultural La Mercè allotjarà una exposició fotogràfica i sonora sobre les condicions de vida al Campament de Shu’fat, als territoris palestins ocupats. A banda, la campanya comunicativa durà a terme diferents accions en línia per tal de arribar a la ciutadania catalana arreu del territori amb informació veraç i contrastada sobre la difícil situació que viuen milions de persones arreu del món.
El dilluns 20 de Juny, a les 18h. i també al Centre Cultural la Mercè, la Unitat de Cooperació organitza la Taula Rodona “REFUGIADES: l’emergència humanitària global més enllà d’Ucraïna”, amb persones expertes en la matèria per tal d’analitzar la crisi de persones refugiades que assola el món des d’una perspectiva àmplia i profunda que inclourà tres eixos fonamentals: les refugiades climàtiques (Beatriz Felipe), la situació al Sahel (Oriol Puig) i les condicions que viuen les persones migrades a Europa i Catalunya (Mostafà Shaimi).
El dimarts 21 de juny, a les 18h. el Teatre Municipal acollirà l’obra familiar SÓC UNA NOU, una peça compromesa i poètica per a tots els públics a partir de 4 anys que explica la història d’un nen refugiat que perd als seus pares durant el periple migratori i acaba generant un impacte en el vida del seu país d’acollida. Es tracta d’un espectacle de gran valor artístic que ja acumula premis com el PREMI FETEN 2021 a la millor direcció o el PREMI FETEN 2021 a la millor interpretació coral.
La Setmana de les Persones Refugiades també comptarà amb la projecció documental de NACIDO EN SIRIA, de l’Hernán Zin (Espanya, 2016) al Cinema Truffaut el dimarts 21 de juny a les 20h. Es tracta d’un relat cru sobre la situació viscuda per quatre milions de sirians que van haver d’abandonar Síria degut a la guerra civil. La pel·lícula, que comptarà amb la presentació de l’entitat gironina Solidaritat, Educació I desenvolupament (SED), tancarà el Cicle de Cinema i Solidaritat 2021-2022, que la Unitat de Cooperació celebra any rere any per tal de sensibilitzar sobre diferents temàtiques que afecten els països del Sud.
Per fi s'ha estrenat el videoclip "Murs de la vergonya" en el que han participat diferents artistes com Arianna Puello o Vinnie Kairos i que neix d'un projecte de la plataforma Rap de Girona que ha comptat amb el suport d'ACAPS Girona, Girona Acull, Open Arms, la Coordinadora d'ONG Solidàries, el Moviment Afrobanyolí Social, entre d'altres.
Almenys 79.500.000 de persones a tot el món s'han vist obligades a fugir de casa seva. Entre elles hi ha gairebé milions de persones refugiades, més de la meitat menors de 18 anys, segons dades de l'ACNUR. Diumenge 20 de juny és el Dia Mundial de les Persones Refugiades.
Davant la greu situació que es viu a l'Afganistan després del retorn del règim talibà, des de la Coordinadora d'ONG Solidàries hem emès el següent comunicat.