Sebas Parra, teixidor de complicitats
Del 3 al 5 de maig, el Nucli Paulo Freire dedicarà una setmana a recordar i posar en valor el llegat polític, social i pedagògic del company Sebas Parra.
L'alfabetització i l'educació de persones adultes van ser les eines usades per en Sebas Parra Nuño per fer front a un sistema desigual i injust, amb el qual sempre va ser molt crític. Homenatge a Paulo Freire, L’Escola d’adults de Salt, una mirada apassionada, El sueño que fue, La força del coneixement; L’escola nostra de cada dia o Rostolls són alguns dels llibres que ens ha deixat com a llegat i que ara des del Nucli Paulo Freire i d'altres entitats afins, volen recordar.
La Setmana Paulo Freire, doncs, es centrarà aquest cop en un dels militants més compromesos de la pedagogia freiriana -per alguns companys en Sebas és el "Freire gironí"-, i es faran diverses presenrtacions del llibret "Sebas Parra Nuño, 1946-2022":
- Dimecres 3 de maig a les 12 h a la Sala de Graus de la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG, a càrrec de Montse Vilà, Óscar Prieto, Pere Soler, Joan Colomer, Josep Callís i Empar Casanova.
- Dimecres 3 de maig a les 7 h de la tarda a l'Ateneu Eugenienc, a càrrec de Ramon Macaya i Mon Marquès.
- Dijous 4 de maig a les 7 de la tarda Taula Rodona a la Biblioteca pública de Salt Iu Bohigas, amb Miquel Berga, Joan Colomer, Carles Barceló i Xavier Besalú.
- Divendres 5 de maig a les 11 h a l'Escola d'adults- CFA Girona, a càrrec de Miquel Blanch, Joan Colomer i mestres d'EPA.
La Setmana Paulo Freire dedicada a Sebas Parra, mestre teixidor de complicitats, vol ser també un reconeixement de la tasca de les primeres experiències d’alfabetització a Girona (Les Pedreres-Torre Alfons XII – Can Gibert) i Salt, i de l’educació d’adults a casa nostra.
Sebas Parra, mestre teixidor de complicitats. Per Joan Colomer i Miquel Blanch a Diari d'Educació >>
Ara fa 11 anys naixia el col·lectiu gironí de suport a l'Associació d'Educació Popular Carlos Fonseca Amador amb l'objectiu de donar suport a l'alfabetització del poble de Nicaragua i de cooperar amb l'entitat nica. Per aquest 2012, el col·lectiu gironí ha engegat una campanya de sensibilització sobre l'alfabetització i les llengües minoritàries i minoritzades, que té com a eix central el llibre «Ensenyar, aprendre salvar-se. Lan Daukaia, Lan Takaia, Swakwi Takaia.». Foto: Sònia Cervià
Demà dimecres s'estrena la Simfonia de l'Alfabetització, primera i única obra simfònica dedicada al món de les lluïtes contra l'analfabetisme. La composició va ser creada pel compositor banyolí Paco Viciana, en principi, com a Banda Sonora Original pel film "Leo a la vida", que es va estrenar al 2017. Foto: La Guerrilla Comunicacional
Manllevem les paraules d'en Joan Colomer per descriure en Sebas: mestre teixidor de complicitats. Però tot el que diem d'en Sebas serà poc. Ahir el xat de la Coordinadora bullia amb reaccions de tristesa i agraïment, quan vam saber que el nostre Sebas, ens havia deixat. Es va desfermar una sentida necessitat de compartir el dol entre totes les persones que formem part de la seva família de lluites i compromís. Sabíem de la seva malaltia. Ell mateix s'ha anat acomiadant personalment, amb molta enteresa, de moltes companyes i companys, regalant-nos fins i tot, uns "rostolls" de la seva vida solidària i compromesa.