Salut mental i presons
El proper dijous dia 30 de març a les 7 del vespre a la Casa de Cultura de Girona, les entitats Afatrac i Justícia i Pau de Girona organitzen un col·loqui-debat sobre Salut Mental i presons, a partir de l’informe “ Salut Mental i sistema penitenciari” elaborat per Justícia i Pau.
L’objectiu de l’acte és plantejar i promoure un seguit de propostes per afrontar i millorar una qüestió cada vegada més present en els mitjans de comunicació i alhora cada vegada més preocupant i insostenible: la situació de les persones amb problemàtiques de salut mental condemnades a ingressar en el sistema penitenciari. Sense anar més lluny aquest darrer cap de setmana el Dr. Álvaro Muro, cap de Psiquiatria penitenciària de Barcelona, afirmava en unes declaracions a mitjans, que les presons s'estan convertint en els nous psiquiàtrics.
Una majoria de persones recluses a Catalunya pateixen problemes significatius de salut mental, des d'ansietat i depressions, passant per addiccions a drogues o alcohol , fins a trastorns psíquics greus. En una proporció de fins a set vegades superior que en la societat en general.
Com s'ha anat posant de relleu en els darrers mesos, aquesta realitat constitueix un repte de gran complexitat pel sistema penitenciari i per al conjunt de la societat. La privació de llibertat d'aquestes persones planteja greus interrogants: És necessari i legítim empresonar-les? En quins casos i en quins límits temporals? És la presó un espai adient per a aquestes persones i per al seu adequat tractament? Quina és l'alternativa? Quins processos i acompanyaments cal establir en la seva reinserció?...
Aquestes i altres qüestions són que les posarem a debat a l'acte “Salut Mental i presons” que plantejament a partir de la reflexió i l’experiència de dues entitats que ho viuen de ben a prop. L’una, Afatrac, com a famílies que acompanyen a joves amb trastorns de conducta que en diverses ocasions acaben passant pel sistema penitenciari. L’altra, JiP, que des de fa anys promou un programa de voluntariat orientat a donar suport a les persones internes i a contribuir a la seva reinserció social. I amb el ple convenciment que el nostre sistema jurídic ha d’avançar decididament pel camí de l’excarceració del trastorn mental.
Coincidint amb el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de la Tortura, Justícia i Pau-Girona i ACAT organitzen aquesta xerrada a càrrec de Manel Pousa, més conegut com a Pare Manel.
L'Agenda Llatinoamericana aborda per a la campanya del 2013-2014 la llibertat "en totes les seves dimensions", com diu Pere Casaldàliga. Per a l'exbisbe do Araguaia, " la veritable llibertat és comunitària, un exercici de relacions que donen i reben". Com cada any i per continuar aprofundint en les diferents vessants de la llibertat -política, religiosa, etc.- aquest dissabte hi ha una jornada de reflexió a Salt, en la que participarà el que va ser secretari de Casaldàliga, Pablo Gabriel López Blanco, teòleg i escriptor.
Ja us podeu inscriure a les Jornades de Cooperació, Salut Mental i Discapacitat que se celebraran els propers dies 11 i 12 de març, a les ciutats de Girona (Espai Marfà, C/ de Baix, 2) i Mataró (Can Marfà. Gènere de Punt, C/ Can Marfà, 1), respectivament.