S'aprova la moció de suport a les persones refugiades
En el darrer municipal de Girona, del passat 9 de setembre, Girona Acull i la Coordinadora d'ONG Solidàries vam presentar una moció en favor dels equips de rescat de persones a la Mediterrània, que exigeix, a més, als governs europeus que compleixin amb les quotes d'acollida a les quals es van comprometre. La moció es va aprovar amb els vots a favor de Guanyem Girona, ERC i JuntsxCat, l'abstenció del PSC i el vot en contra de C's. Fotos: Girona Acull
Oxfam Intermón Girona, l'Associació Xangara, Dagua ONG d'Ajuda a Colòmbia, el GERD -Grup Editor de la Revista del Discapacitat-, Càritas Interparroquial Girona, Justícia i Pau Girona, la Fundació Ser.Gi, ACAPS Girona, la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana i l'Associació Valentes i Acompanyades són les entitats que també es van adherir a la moció contra la política d'acollida de persones refugiades de la Unió Europea, l'Estat espanyol i de condemna al govern italià per la seva política contra les ONG de salvament.
MOCIÓ
El passat 8 de gener del 2019, el govern socialista espanyol retenia el vaixell de salvament de la ONG Open Arms al port de Barcelona, amb l’absurda excusa que el vaixell no reunia les condicions de seguretat per portar nàufrags, evitant així que salvés vides a la Mediterrània durant més de 100 dies. Actualment Open Arms té llibertat de navegació però no de rescat, amb penes de 900.000€ (no sobra cap zero) i 10 anys de presó (van ser advertits abans de tornar a navegar direcció a Lesbos i Tessalònica amb ajut humanitari).
El 29 de juny el govern italià, encapçalat pel xenòfob Matteo Salvini, va detenir la capitana del vaixell de salvament Sea-Watch 3 Carola Rackete, per suposadament envestir un vaixell de la marina italiana que els barrava el pas al port de Lampedusa. El Sea-Watch 3 portava més de 40 persones rescatades del mar i feia més de 17 dies que els tenia a bord sense poder-los garantir unes condicions mínimes, per la manca d’aigua i menjar. Afortunadament, la jutgessa de Sicília, el dia 2 de juliol, la va deixar en llibertat, al·legant que “desobeir ordres de les autoritats italianes està justificat per un deure de salvar vides humanes al mar”.
Aquests són dos dels molts exemples, que tristament ens assabentem tot sovint, i que no haurien de succeir en una Europa on la defensa dels Drets Humans, la protecció del Dret Internacional i el Dret d’acollida i Asil, entre d’altres, haurien de ser la prioritat.
Les mesures adoptades, pel Govern espanyol, l’italià i la Unió Europea són un despropòsit, una mostra més del paper vergonyós que tenen els estats i les institucions europees des de l’inici d’aquesta crisi que xoca frontalment amb l’obligat compliment de la Convenció de Ginebra i amb l’article 19.1 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE, segons el qual es prohibeixen explícitament les expulsions col·lectives.
Davant d’una Europa incapaç de donar una resposta adequada garantint condicions dignes a totes les persones dins del territori propi comunitari, avui ens torna a tocar dir PROU a nosaltres, al món local, a la societat civil organitzada, i a les ciutadanes i ciutadans d’aquesta Europa que ens fa vergonya i:
Per tot això des de l’Ajuntament de Girona, es proposa l’adopció dels acords següents:
- Demanem al Consell Europeu que faci respectar els Drets Humans i el Dret Internacional als quals estan subjectes. Requerint als governs que en formen part a acollir i garantir la seguretat de les persones refugiades i immigrades i reclamar que es garanteixin vies d’accés a la protecció internacional legals i segures en països d’origen i trànsit.
- Demanem, que el Govern Espanyol no obstrueixi les tasques de salvament de vides humanes de les ONG’s i que gestioni de forma eficaç i urgent l’acollida dels 18.000 refugiats que es va comprometre davant de la Unió Europea.
- Que l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya faci tot el possible per acollir el 4.500 refugiats que el Molt Honorable president Sr. Carles Puigdemont, es va comprometre en la seva carta al comissari de Migracions de la UE del passat 15 de març 2017. A més a més, assegurar el desplegament del Pla de Protecció Internacional a Catalunya, aprovat pel Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya el passat 28 de gener de 2014, dotant-lo del pressupost adequat i suficient per a poder implementar les mesures concretes que en recull, que garanteixin una acollida estable i de qualitat.
- Que es rebutgi de forma clara i contundent i així es comuniqui a l’ambaixada d’Itàlia, el malestar per la detenció de la capitana Sra. Carola Rackete, que considerem un clar atemptat contra els Drets Humans i dels refugiats.
- Manifestem el nostre Compromís d’oferir el nostre municipi com a territori d’acollida i protecció.
- Donarem suport i colAlaborarem amb les entitats catalanes i xarxes d‘entitats que treballin en l’acollida i el servei a les persones sol·licitants d’asil.
- Treballarem en la sensibilització i el Compromís de la població del municipi per garantir la integració de les persones refugiades, creant els vincles i la interacció necessària per prevenir el racisme i/o la discriminació, i promoure la cohesió social.
- Endegarem i garantirem polítiques municipals de cooperació al desenvolupament amb vocació transformadora.
- Finalment, farem arribar aquest acord al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Generalitat de Catalunya, a l’Ambaixada d’Itàlia, al Govern de l’Estat espanyol i a la Unió Europea.