Rumors i desinformació sobre migracions
La desinformació creix i segons Maldita Migración un projecte periodístic editat per Maldita.es i que compta amb el suport d'Oxfam Intermón, un de cada 3 bulos estan relacionats amb potencial desinformació sobre migracions. Aquesta iniciativa periodística té com a objectiula lluita contra els rumors i la desinformació en matèria de migracions i refugi.
Un dels desmentits recents de Malgrita Migración aborda una nota de veu de WhatsApp en què una dona explica que és testimoni dels vals de compra que Càritas dona a "dones àrabs" per adquirir els millors mariscs i peixos del Mercado de Divina Pastora de Marbella, a Màlaga. “Me parece muy indignante porque si los españoles no podemos acceder a estos bonos, ¿por qué se les tienen que dar a estas mujeres que no colaboran en nada para el bienestar de los españoles en beneficio de España?”, diu l'àudio que havia començat a viralitzar-se. Maldita Migración ha parlat amb l'organització que els ha explicat que és tracta d'un treballador del mercat que regala el peix que li sobra, a persones que envien des de Càritas, ja que aquesta entitat no pot donar vals de compra.
Un altre exemple és una mentida que va ser publicada per diversos mitjans de comunicació (Cope, 20 minutos, etc) i agències (EFE). Es deia que en un col·legi de Lorca només parlaven espanyol els mestres i tres alumnes. En realitat, es tracta d'una escola amb una gran diversitat i això succeïa tan sols a P3, on hi havia 39 alumnes. El fet va donar titulars alarmistes i racistes com aquests: "Invasión de marroquíes en Murcia: solo tres alumnos de un colegio de Lorca saben hablar español" (Caso Aislado) o aquest altre "Solo tres gitanos de un colegio de Lorca saben hablar el castellano" (Mediterráneo Digital).
Maldita Migración és un projecte periodístic, independent i sense ànim de lucre, que permet l'opinió pública contrastar informació i desmentir rumors relacionats amb migració i refugi, tant a través de mitjans convencionals com a través de les xarxes socials, incloent WhatsApp.
Aquest projecte verifica aquelles possibles desinformacions que denuncia la ciutadania a través d eles xarxes socials de Maldita Migración i el seu compte de WahtsApp. Per a la verificació de les denuncies, se segueix la metodologia internacional del fact-checking i si detecta falses notícies es difonen desmentits amb informacions, peces de context, i els fets contrastats. Maldita Migración envia també un newsletter quinzenal per mantenir la comunitat alerta dels rumors que estiguin circulant en aquell moment. A més, del suport d'Oxfam Intermón, la inciativa compta amb el suport d'Eldiario.es i del programa Julia a Onda Cero, per amplificar la difusió dels continguts que vagin generant.
Segons Clara Jiménez, cofundadora de Maldita.es "En un any electoral, l'opinió pública necessita informació contrastada per poder prendre decisions informades. Comptem amb eines que ens permeten respondre i interactuar tant en mitjans tradicionals com a través de xarxes i de serveis de missatgeria com WhatsApp, un entorn en què els rumors es mouen amb una rapidesa que espanta i amb les seves pròpies dinàmiques i llenguatges ".
Els continguts informatius són fruit de l'equip de Maldita.es, i es publiquen sota llicència copyleft perquè qualsevol mitjà de comunicació pugui reproduir-los, citant-ne la font. Maldita.es és l'únic mitjà espanyol que forma part del Grup d'Alt Nivell sobre fake news i desinformació nomenat per la Comissió Europea el 2018.