Recurs del mes de setembre 2010
I tu, què has fet aquest estiu? El 27 de setembre és el Dia Mundial del Turisme i per això aquest mes volem fer una reflexió entorn aquesta pràctica. A totes i tots, després de mesos de treball i rutina ens agrada desconnectar durant els dies de vacances, però sota quins criteris escollim el nostre destí? Et proposem una mirada al Turisme Responsable o Solidari com a possibilitat de viatjar a molts països, sobretot del Sud, d'una manera responsable i sostenible.
Amb la globalització i la societat de la immediatesa el món s'ha fet petit. Els destins exòtics i llunyans d'abans, actualment són molt més accessibles per la majoria de la gent amb un nivell adquisitiu mig. D'aquest afany de viatjar i conèixer a l'altre es nodreix una de les indústries mundials amb més pes: la indústria turística. Però, encara que aquesta pràctica generés l'any passat 611 milions d'euros, la majoria d'aquest benefici es va concentrar en mans de les grans multinacionals, sense repercutir en l'economia local dels nostres destins escollits. Segons diversos estudis, es calcula que dels diners que es gasta un turista a un país del Sud, entre el 50 i el 95% d'aquest total és retornat als països "rics".
A més, malgrat la crisi econòmica, segons les dades recentment publicades per l'Institut Nacional d'Estadística de Catalunya, durant el mes de juliol a Catalunya el nombre de pernoctacions en els càmpings ha crescut un 4,4% i en els establiments hotelers un 11,6%. El nombre total de viatgers a casa nostra, s'ha incrementat un 10,3% respecte un any enrere.
Per això davant aquesta concepció del turisme com un mer producte de consum, davant aquest turisme de masses que tendeix al consum insostenible per tal de generar més benefici, va sorgir l'anomenat turisme responsable o sostenible.
Però, què és el Turisme Responsable?
Fa uns anys que algunes ONGD van pensar que l'època d'estiu també era un bon moment per sensibilitzar a la ciutadania i vam començar a oferir viatges solidaris als països on elles hi desenvolupaven els projectes de cooperació. D'aquesta manera es va iniciar una nova manera de pensar i fer turisme, de conèixer la realitat dels països del Sud. Així poc a poc s'ha anat consolidant una oferta turística amb uns models de desenvolupament turístic sostenible i específics per a cada zona amb l'objectiu de minimitzar el seu impacte. Fer turisme responsable implica que les accions i activitats són sostenibles a tres nivells:
1) Mediambiental. Conservació i ús racional dels recursos naturals, coneixença i respecte a la biodiversitat, difusió de l'agricultura ecològica, recuperació de plantes medicinals, denúncia impactes negatius del model turístic de masses, etc.
2) Econòmic. Dinamització de l'economia local i artesana, creació de nous llocs de treball, tallers de formació i capacitació, consum de productes autòctons i pròxims, diversificació de les fonts d'ingressos locals, enfortiments de la capacitat organitzativa i d'autogestió de les comunitats, etc.
3) Social. Coneixença, respecte, ganes de compartir i aprendre amb i de la població local, relacions interpersonals, reconeixement de la diversitat cultural, recuperació i difusió dels valors i del patrimoni ancestral, reciprocitat, etc.
Bàsicament aquest tipus de viatge o rutes consisteix en visitar comunitats locals, molt sovint de les àrees rurals, per tal de conèixer la seva realitat de la millor manera possible: compartint-la. Hi ha qui diferencia el turisme comunitari (incorporació en el dia a dia de la comunitat), el solidari (col·laboració amb algun dels projectes locals) i el polític (donar a conèixer la realitat del lloc de destí i solidaritzar-se amb les seves resistències i lluites). Aquesta diferenciació però és massa estricta ja que a la majoria dels casos es combinen les tres casuístiques.
S'ofereixen rutes o estades solidaries a diferents països d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, depenent de l'any i el context. SETEM, federació d'ONG i que forma part de la Coordinadora, fa molts anys que ofereix rutes solidaries juntament amb Tarannà Club de Viatges. Així que si hi estàs interessat consulta el web www.setem.cat
Per tant, practicar un turisme responsable no és més que exercir un consum just i conscient amb els altres durant les vacances!
A continuació algunes pàgines web amb informació d'interès sobre el tema:
- www.turismo-responsable.org
- www.coneixmon.org
- www.ecoviajeros.org
- http://turismo-sostenible.net/
- http://dalelavueltaalmundo.intermonoxfam.org/home.php
- http://www.foroturismoresponsable.org/
I la llista de recursos educatius de què disposem al CeDRe sobre turisme:
- Pedro, Juanita y el hotel de Mr. Hai. Documental de sensibilització, a través d'un projecte de teatre social, dels impactes negatius del turisme de masses sobre les comunitats rurals d'Amèrica Llatina. Introducció del turisme responsable com a alternativa pel desenvolupament local.
- Turismos. Documental on es vol desmitificar la idea dominant que el turisme és una bona via per molts països del Sud per a modernitzar-se i sortir de la pobresa. Concretament analitza la indústria del turisme a Nicaragua i el seu impacte mediambiental, social i econòmic, tot contraposant-ho a exemples concrets de turisme comunitari i responsable.
- Depèn de Tu. Coopera al desenvolupament en la teva vida quotidiana. Tres documentals d'aproximadament 13 minuts on s'analitza de manera crítica el turisme, el comerç i la mobilitat de la nostra societat. Amb un discurs elaborat però entenedor, ens proposa alternatives a l'abast de tothom per a canviar els nostres hàbits de la vida quotidiana i contribuir així a un canvi de model econòmic, ambiental i social més sostenible.
- Guía del viaje solidario. SETEM. Llibre amb informació sobre més de 200 camps de treball solidaris que realitzen ONG espanyoles a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, així com informació complementària sobre aspectes pràctics del viatge (preparatius, pressupost, visats, etc).