Recurs del mes de novembre de 2022
El 3 de novembre es commemora el Dia Internacional contra la violència i l'assetjament escolar. Us proposem materials per poder-hi fer front des de les vostres escoles i entitats.
BIBLIOGRAFIA
Llibres infantils:
El meu fill princesa, de Cheryl Kilodavis. Quan el fill diu que ell, en realitat és una nena atrapada en un cos que no li pertany. La família inicia un procés de dol i naixement que anirà més enllà del nucli familiar. La nena, anirà a l'escola, amb un altre nom i també vestint faldilles. Com ho podem explicar als companys i compayes per evitar que la seva filla sigui rebutjada? D'aquesta angoixa, en surt aquest llibre.
Les fabuloses aventures de l'Aurora, de Douflas Kennedy i Joann Sfar. Sovint l'alteritat és motiu de rebuig i burles. Aquest és el cas de la protagonista, una nena amb capacitats diferents a les dels seus companys d'escola que la rebutgen i en fan mofa. Un llibre que explica una història real, i que podem dinamitzar i llegir en veu alta per petits capítols al públic més jove de primària.
Orejas de mariposa, de Luisa Aguilar. L'insult i l'autoestima van de la mà. Així, quan cada dia li critiquen les orelles grans i sortides que té la Mara, ella es defensa amb explicacions que no deixen de sorprendre'ns. Un conte infantil que parla de com d'important és l'autoestima per defensar-nos i prevenir l'assetjament, alhora que alerta del mal que poden fer els insults deixats caure "innocentment".
Vermell o perquè el bulling no és cap broma, de Jan De Kinder. Un conte il·lustrat que parla de l'assetjament, però també de la importància que tenen aquells "espectadors" que un dia prenen part en la violència per fer-hi front i comencen a aturar les burles, les cosses, i els insults. Perquè en el bulling, totes i tots hi hem de prendre partit.
Llibres juvenils:
Crispetes per la Norma, de Pere Pons i Clar i Marta Antelo. Una novel·la senzilla que explica com de vegades, no només els infants a les escoles poden rebutjar i assetjar una companya, sinó com les famlilies podem intervenir-hi i fins hi tot, agreujar-ne el problema. Una història de sentiments, lleialtats i fermesa, amb tots els ingredients per a ser una bona lectura a l'aula.
Jane, el zorro y yo, de Belle Arsenault i Fanny Britt. Un conte il·lustrat que explica com afecta l'assetjament a la víctima. Com el viu, quins sentiments provoca, quines pors i quines defenses. Amb il·lustracions que ens ajudaran a explicar i clarificar les vivències de la Jane i els recursos que utilitza per suportar les burles i les violències.
Moxie, de Jennifer Mathiew. Una novel·la de lectura fàcil i juvenil que ens explica com la Moxie, tipa de que les noies de l'institut hagin de suportar assetjament, burles i discriminació que ningú castiga, comença a revel·lar-se. Una història sobre empoderament i rebel·lió per aconseguir restablir uns drets i una dignitat que havien estat vulnerats.
Subnormal, una historia de acoso escolar, de Fernando Llor i Miguel Porto. Basat en la vida escolar del jugador de bàsquet Iñaki Zubizarreta, on explica en aquest còmic com va patir assetjament per part de companys d'escola i com el centre, incapaç de fer-hi front, va anar deixar passant les diferents violències al que el sotmetien.
AUDIOVISUALS
En un mundo mejor, film de Susanne Bier, inclou guia didàctica a l'enllaç. Tres històries que tenen com a fil conductor la violència. Una d'elles la que pateix el fill del protagonista a l'institut i que està a punt de tenir unes conseqüències gravíssimes. Per a majors de 12 anys.
Klass, de Ilmar Raag, inclou guia didàctica i informació a l'enllaç. Un film dur sobre la crueltat de l'assetjament escolar en l'adolescència. No deixarà indiferent a ningú. Per a majors de 12 anys.
Moonlight, de Barry Jenkins, inclou guia d'activitats a l'enllaç. Un jove afroamericà ha de fer front a la violència que pateix al barri, a casa... I a l'institut. Una història dura, sobre la vulnerabilitat dels joves i la crueltat del mateix col·lectiu. Sobre el sentir-se sol davant l'assetjament, la violència i la crueltat. Per a majors de 14 anys.
Precious, de Lee Daniels. Inclou guia d'activitats a l'enllaç. Un altra drama social que combina la vulnerabilitat d'una jove amb la pobresa. A més, en aquest cas, hi ha inclosa l'abús sexual dins la família. En aquesta història ens adonem de la importància de tenir un referent en qui confiar, en qui trobar la cura, la companyia i les confidències. El rol que fora de la didàctica, poden exercir mestres i educadorxs per a acompanyar i protegir les víctimes. Per a majors de 14 anys.
Stella de Sylvie Verhey. La vida d'una jove adolescent que no només pateix assetjament per part de companyes i companys de classe, sinó que també topa amb professorat que no entèn la seva situació i que l'humilia davant el grup, agreujant la situació de vulnerabilitat i violència que pateix. Quina sortida pren la jove? Què passa quan demanar ajuda es converteix en un tastet violent i arriscat de les relacions amb els altres? A partir dels 12 anys.
ALTRES MATERIALS
Educar contra el acoso escolar, per infantil i primer cicle de primària. Un material de Akros Editorial. Fitxes d'imatges seqüencials per al treball sobre la violència entre iguals en l'àmbit escolar i de temps lliure. Totes elles mostren situacions d'abús i conflicte que cal entendre i ordenar. Inclou una guia didàctica per a la seva dinamització.
Tallers anti-assetjament per tutories, per primària i secundària. Un material del CeDRe de la Coordinadora. Una guia amb activitats, tallers i dinàmiques per dur a les aules i treballar les violències i abusos entre iguals. Inclou tota la informació per a poder-les dinamitzar directament, només cal descarregar-se el document en format pdf.
JUUL, dinàmica educativa per segon cicle de primària i ESO. Taller vivencial a partir del conte llegit o explicat "Juul", una història d'assetjament escolar que porta fins a la destrucció total de la víctima, però que acaba oferint un bri d'esperança. El podeu descarregar directament de l'enllaç al títol.
¡Resolviendo conflictos...Bién!, de MsM Pedagogía Creativa. Un joc de taula per treballar els rols socials i culturals associats a la discriminació per raó de sexe i gènere. Un joc de l'oca adaptat per obrir el debat i resoldre desigualtats i superioritats que alimenten els assetjaments masclistes a les aules.