Recurs del mes de novembre 2018
Voleu obrir un Club de Lectura al vostre centre educatiu? Al barri? A l’espai Jove?
Des del CeDRe us proposem títols dels llibres que estan tenint més èxit per tal que pugueu obrir el vostre club de lectura o enriquir-lo amb nous títols. Alhora, si us animeu, podem estudiar la possibilitat d’acostar-nos fins al vostre centre per a donar-vos un cop de mà en la seva dinamització.
Lectures curtes i senzilles:
CUCA Y EL ABRIGO MARRÓN de Fina Casalderrey
La història d’una gosseta sense llar que viu al carrer i que aconsegueix que alguns veïns li deixin una mica de menjar. Però no és la única que ha de viure al carrer quan fa fred, hi ha també un senyor amb un abric marró que rebuscat als contenidors alguna cosa per omplir l’estómac buit. Una bonica història sobre la solitud, l’amistat i la solidaritat sobre una realitat que tenim molt a prop i de la que massa sovint n’apartem la vista...i la mirada.
CORRE PARDALET de Brigitte Weninger i Anna Anastasova
Una història de superació personal i amistat. La importància de l’esforç, de les cures i de l’amistat per a superar moments difícils, per a acceptar-se tal i com som i gaudir de la vida en plenitud. El pardalet ha caigut del niu, s’ha malferit i el corb i el ratolí vetllaran la seva convalescència i l’acompanyaran en la recuperació de la força física i l’estat d’ànim. Un regal per als ulls i un relat tant senzill de llegir com ampli per a la reflexió.
VERMELL O PER QUÈ EL BULLYING NO ÉS CAP BROMA de Jan De Kinder
En Tomàs té les galtes vermelles i els nens i nenes de l'escola se’n riuen i es riuen d’ell, bé, al principi riuen però aviat també el deixen sol... Una història que ens parla de manera directa de l'assetjament escolar, i de com cal que tothom s’hi impliqui per afrontar-lo. Un llibre senzill, en primera persona i que amb poc colors transmet la violència que pateix en Tomàs, una història per a què els infants prenguin consciència i sàpiguen detectar a temps un cas de "bullying" al seu entorn.
Lectures senzilles, primeres novel·les:
EL HADA ROBERTA de Carmen Gil Martínez
La fada Roberta és l'encarregada d'ajudar la Lucía, una nena grassoneta i pèl-roja que no se sent a gust amb el seu cos i rep les constants burles dels seus companys de classe. La fada però és una miqueta despistada i grapes... Acompanya a Lucía a l'escola, al zoo, a la biblioteca i sempre acaba ficant-la en embolics perquè no li fa cas i sovint s’equivoca en els encanteris. Malgrat això, la Lucía li agafa afecte i, gràcies a la seva tia Daura i a la fada, aconsegueix superar els seus complexes, agradar-se en la diferència.
ALMA Y LA ISLA de Mónica Rodríguez.
L'Alma ha arribat del mar. Otto no entén el seu idioma i des que està a casa seva li ha hagut de deixar la seva habitació i se sent desplaçat per les atencions i cures que tots dediquen a la nova nena que acull a casa. Tot i això, entre tots dos, s'estableix un corrent de simpatia i d'amistat que anirà més enllà del dia a dia d'aquest petit espai de temps en què conviuen i que generarà situacions curioses i entranyables. Gràcies a la presència d'un amulet Otto entendrà millor l'origen del Almaz Sebhat, el veritable nom de la nena que va venir del mar. Aquesta història, tant ben explicada i il·lustrada serveix per parlar de les migracions forçades i de les persones refugiades amb els més menuts.
PAULA I LA LLEUGERESA DE L’ÉSSER de Zoran Drvenkar
La Paula té vuit anys i no havia estat mai tan grassa com ara. Quan s’assabenta que el seu padrí Hiram vindrà a visitar-los des d’Austràlia, pensa que s’amagarà, avergonyida. I l’Hiram fa una cosa increïble: llança la Paula enlaire i es queda surant com una ploma, i s’hi troba tan bé que decideix no tornar a baixar. Un llibre de lectura fàcil que parla de la vergonya d'acceptar el propi cos quan aquest comença a canviar. El final inesperat i obert deixa pas al diàleg de la lectura alhora, que ens en dona les respostes i ens convenç perquè malgrat costi molt, aprenem a no cedir davant les opinions dels altres.
Lectures per a adolescents:
LLÁMAME PAULA, de Concepcion Rodriguez Gasch
La primera novel·la per adolescents protagonitzada per una menor transsexual. La paula és una nena a la que li assignen un nom masculí al néixer, però que als vuit anys, després de la mort de la seva mare, comença a reafirmar el seu gènere en els jocs, la roba que vol vestir i la manera en què se situa en una societat que li és molt més hostil que a la resta de companyes i companys amb qui comparteix les aventures i entremaliadures pròpies d’una nena de la seva edat. Una novel·la escrita per una mestra que, sorpresa en no trobar literatura atractiva pels més joves que parlés de la transsexualitat es va animar a publicar-la. De lectura àgil i entretinguda ha tingut èxit al CeDRe en les primeres setmanes d’arribar als prestatges.
LA HISTÒRIA DE L’IQBAL d'Adamo, Francesco
Un dia els pares de l'Iqbal l'han de cedir a un fabricant de catifes perquè no poden tornar un petit préstec que van haver de demanar. Com tants altres infants, l'Iqbal treballa encadenat en un teler en condicions inhumanes. Però l’Iqbal aconseguirà rebel·lar-se, denunciar les màfies que compren i venen infants i contribuir a l'alliberament de milers de nenes i nens esclaus. Una novel·la basada en la història real d’Iqbal Masih, un nen pakistanès de 12 anys, que ha esdevingut a tot el món un símbol de la lluita contra l'explotació dels nens i nenes.
Lectures per a joves i adults:
CÒRRER SENSE POR, de Giuseppe Catozzella
Fidel a la història real de la Samira, una jove atleta que va aixecar el públic de l’estadi dels Jocs Olímpics de Pequín en la seva primera carrera fora de casa i que va tornar a aixecar les consciències del món occidental en perdre la vida a pocs quilòmetres d’Europa, ofegada al mar. La primera part està dedicada a conèixer la protagonista i el seu entorn, ajudant-nos a comprendre la realitat de Somàlia, i per tant, el gest de la Samira i els seus companys. Una història ben escrita que parla de superació personal d’una nena que ho té tot en contra... I d’un final tant real com la vida de totes aquelles persones que intenten creuar el Mediterrani per a continuar vivint.
OSCURIDADES PROGRAMADAS de Sarah Glidden
La lectura del còmic de més de tres-centes pàgines aquarel·lades aporta a qui el llegeix diferents reflexions sobre l’ofici d’explicar històries i sobre com la realitat és tan canviant que sembla impossible preveure el futur d’una zona tan inestable com la que visiten. L’autora s’integra entre els companys periodistes a qui acompanya durant 2 mesos de viatge per Turquia, Síria i Iraq, acabant dibuixant, set anys més tard de l’experiència, un relat del mateix fet periodístic. El còmic centra també la mirada a la situació dels refugiats iraquians: famílies de classe mitjana que malviuen en una Síria que les acull i les tolera però que no les integra. Finalment, la situació d’en Dan, un amic dels companys periodistes, ex-marine que els acompanya durant els dos mesos de viatge i al qual Sarah intenta entrevistar per mostrar als lectors les contradiccions d’algú que va manifestar-se en contra de la guerra i finalment va allistar-se a l’exèrcit que va envair Iraq. La negativa de Dan a acceptar aquesta contradicció posa la periodista entre l’espasa i la paret, i mostrant que les idees pre-concebudes no són el que el periodisme més sincer trobarà com a aliades. La lectura, situada abans de la guerra a Síria mostra una realitat terrible que superada pels fets actuals, ha quedat en l’oblit.