Recurs del mes de març dedicat a les dones 2018
Com molts mesos de març, dediquem de nou aquest recull al protagonisme de les dones. Us fem arribar un recull de llibres per pensar que esperem que siguin del vostre interés.
Hi adjuntem també algun taller, conte i audiovisuals per al treball directe amb mainada i joves.
BIBLIOGRAFIA:
¿QUIÉN TEME EL PODER DE LAS MUJERES? BAILAR HACIA ATRÁS CON TACONES ALTOS de Virginia García Beaudoux
Pensa portar maquillatge a l'espai?, li van preguntar a la cosmonauta russa Yelena Serova, el 2014, durant la conferència de premsa anterior a la missió que la portaria a l'Estació Espacial Internacional.
Una famosa tira còmica americana de 1982 mostrava a una dona que, referint-se al ballarí Fred Astaire, comentava: Clar que va ser gran, però no oblideu que Ginger Rogers feia el mateix que ell… cap a enrere i amb talons alts. Aquesta imatge sol utilitzar-se encara avui per descriure la situació de les dones respecte del lideratge al món actual: juguen en els mateixos escenaris i espais que els homes però amb altres regles i en condicions més desfavorables.
Aquest llibre mostra com el poder continua sent territori hostil per a les dones i explora la qüestió dels estereotips de gènere, la seva relació amb el lideratge, la manera en què els adquirim i incorporem, com influeixen els mitjans de comunicació en el seu manteniment i quines barreres culturals, psicològiques i organitzacionals troben les dones en el seu camí per fer-se visibles en posicions de poder i influència.
UNA HISTORIA DE PRÍNCIPES AZULES : KAMISHIBAI
Conte infantil il·lustrat que capgira l’enfocament dels contes tradicionals de prínceps i princeses. De la mateixa col·lecció hi ha altres títols amb contes i llegendes d’arreu del món.
TRES GINEES de Woolf, Virginia
Trees Guinees és la resposta de Virginia Woolf a la carta d'un home que li demana com es podria evitar la guerra. Escrita en plena Guerra Civil Espanyola i en un món amenaçat pel feixisme, l'obra relaciona patriarcat i militarisme feixista, en contraposició amb els elements de cultura de pau desenvolupats en els espais tradicionalment gestionats per dones.
Una reflexió profunda i actual, que posa sobre la taula qüestions encara no resoltes i propostes que resten obertes.
TALLER DE EDUCACIÓN NO SEXISTA de Menchu Ajamil i altres col·laboracions
Materials i activitats per a l’educació no sexista destinat a joves i adults.
QUERIDA LJEAWELE. CÓMO EDUCAR EN EL FEMINISMO de Chimamanda Ngozi Adichie
El feminisme comença a l'educació. Amb la seva veu càlida i directa, Chimamanda Ngozi Adichie dirigeix aquesta emotiva carta a una jove mare que acaba de donar a llum. En els seus quinze consells, reivindica la formació dels nostres fills en la igualtat i el respecte, l'amor pels orígens i la cultura.
Una invitació a rebutjar estereotips, a abraçar el fracàs i a lluitar per una societat més justa. Una bella missiva amb reflexions tan honestes com a necessàries que conquistarà per igual a mares, pares, fills i filles.
NO ES PAÍS PARA COÑOS de Diana López
Malgrat que el moviment feminista ha aconseguit avenços fonamentals per al desenvolupament d'una societat justa, a Espanya la legislació no protegeix prou a les dones i moltes lleis es construeixen sobre la llarga ombra del patriarcat. El cos femení se segueix sexualizant, cossificant i utilitzant com a reclam publicitari. L'amor romàntic apareix dibuixat, en llibres i pel·lícules, com la màxima aspiració vital per a la dona, aquella que donarà sentit a la seva vida. Mentre, els governs de dretes tracten de penalitzar l'avortament i en la intimitat de la llar persisteixen el maltractament i els assassinats.
Internet s'ha convertit en brou de cultiu de la misogínia i la tan publicitada «guerra de sexes» es juga ara entre conceptes tan creatius com el de les «boges del cony» i les «feminazis». Temorosos de perdre la supremacia masculina, famosos, polítics i capdavanters de tot tipus llancen el missatge que el feminisme és perillós i adverteixen de l'arribada d'una espècie de dictadura de dones a la vora d'un atac de nervis.
AUDIOVISUALS:
SUFRAGISTAS de Sarah Gavron
El moviment sufragista va néixer a Anglaterra en vespres de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). La majoria de les sufragistes no procedien de les classes altes, sinó que eren obreres que veien impotents com les seves pacífiques protestes no servien per res. Llavors es van radicalitzar i, en la seva incansable lluita per aconseguir la igualtat, es van arriscar a perdre-ho tot: el seu treball, la seva casa, els seus fills i la seva vida. La protagonista és Maud, una dona que va reivindicar la dignitat de les dones.
PAGO JUSTO de Nigel Cole
El 1968, gairebé 200 cosidores de la planta Ford de Dagenham, a Londres, van organitzar una vaga per reivindicar la igualtat de salaris pel que fa als homes. El resultat de la protesta, liderades per Rita, va aconeguir l'assoliment per part d'un grup de dones "normals" d'una cosa extraordinària: l'aprovació de la Equal Pay Act.
FUERA DE JUEGO de Jafar Panahi
Una noia vestida d'home és detinguda abans d'entrar en un estadi de futbol. Tancada amb altres dones que van intentar colar-se en el camp, hauran de seguir el partit a través dels comentaris d'un soldat que no té ni idea de futbol. Després són lliurades a la brigada "antivici". A Iran, són moltes les dones apassionades pel futbol, però els està prohibit anar als partits. Comèdia que, prenent com a pretext la passió pel futbol, reivindica els drets de les dones iranianes.