Recurs del mes de març 2019
El divendres 15 de març celebrem el dia mundial del consum responsable. Per aquest motiu us proposem tot un seguit de materials pedagògics i de sensibilització per a què pugueu dur-los als vostres centres i poblacions.
Uns materials que podeu demanar en préstec gratuït des d'avui mateix a: recursos@solidaritat.org
Aprofitem per animar-vos a fer una ullada a dues exposicions noves que se'ns ha cedit des de terres de ponent sobre el Concurs Internacional Humoràlia 2015 amb vinyetes a tot color sobre els Drets Humans, i una segona exposició sobre el Dret a l'Habitatge digne als camps de refugiats de Tindouf.
MATERIALS EDUCATIUS:
Exposició CONSUM RESPONSABLE, Coordinadora d’ONG Solidàries i la Càtedra UNESCO de desenvolupament Sostenible de la UdG.
El béns que consumim tenen conseqüències per a nosaltres mateixos, per a les persones que els produeixen, per al sistema socioeconòmic i per al medi ambient. El consum responsable comporta una responsabilitat ètica, social i ecològica. L’exposició compta amb una guia d’activitats i un glossari. Característiques: 7 plafons roll-up.
Kit DINERS A QUALSEVOL PREU? I TU, QUÈ SAPS? Edita FETS.
Joc de rol dirigit a adolescents i joves. El seu objectiu és el d'introduir els conceptes de banca ètica i de consum responsable, analitzant l'ús dels diners com a producte de consum, el consum responsable, la banca tradicional i la banca ètica, els microcrèdits i altres finances ètiques, i el comerç just.
Materials LA REBELIÓN EN LAS AULAS: MATERIAL EDUCATIVO PARA JÓVENES Ed. Coordinadora Estatal de Comercio Justo
Recull de materials educatius multimèdia sobre el comerç just per a treballar amb el jovent a l'aula o a l'esplai. Està estructurat en 4 blocs:
- Mercats injustos. Comerç Just. La rebel·lió
- Productes en Rebel·lió
- Societat consumista
- El poder del consumidor: Consum responsable
LECTURES PROPOSADES:
VIDA DE CONSUMO de Zygmunt Bauman Ed. S.L. FONDO DE CULTURA
Amb l'adveniment de la modernitat líquida, la societat de productors és transformada en una societat de consumidors. En aquesta nova societat els individus són, simultàniament, els promotors del producte i el producte que promouen; l'encarregat de màrqueting i la mercaderia, el venedor ambulant i l'article en venda. I tots ells habiten el mateix espai social que hem batejat com a: mercat.
LAS COSECHAS DEL FUTURO : CÓMO LA AGROECOLOGÍA PUEDE ALIMENTAR AL MUNDO, de Marie-Monique Robin Ed. Península
L’agricultura industrial, dominada per transgènics i pesticides no pot proveir al planeta. Una altra agricultura, agroecològica i sostenible ha de ser possible per poder alimentar de nou el món.
Consumir és un acte polític. I en aquesta obra, l’autora verifica sobre el terreny les possibilitats i el potencial de l’agroecologia per canviar el rumb de la destrucció del planeta i reduir la fam dels seus habitants.
EL NEGOCIO DE LA COMIDA. ¿QUIÉN CONTROLA NUESTRA ALIMENTACIÓN? Esther Vivas Ed. Icaria
L'objectiu d'aquesta obra és destapar i analitzar les entranyes del sistema agroalimentari, endinsar-nos en els budells de l'agronegoci i els supermercats, armar-nos de dades i exemples. Per què els aliments recorren milers de quilòmetres del camp al plat? Per què en 100 anys ha desaparegut el 75% de la diversitat agrícola? Per què hi ha fam en un món on es produeix més menjar que mai? Per què som "addictes" al menjar escombraries?
Una tercera edició ampliada que no vol quedar-se a la crítica sinó dotar-nos d'informació comprensible i valuosa per treure conclusions i passar a l'acció. Una apel·lació a la rebel·lia i al compromís per un consum responsable.
NO LOGO : EL PODER DE LAS MARCAS Naomi Klein Ed. Planeta
Publicat per primera vegada l’any 1999, poc després de les manifestacions contra la cimera de l'OMC a Seattle que havien generat una atenció mediàtica sobre aquests temes, es va convertir en un dels llibres més influents sobre el moviment d'altermundista i un best-seller internacional que encara avui en ple s. XXI continua essent un referent. El llibre consta de quatre seccions on les tres primeres tracten dels efectes negatius de l'activitat corporativa orientada a la marca, mentre que la quarta discuteix els diferents mètodes que han pres les persones per lluitar-hi.
LA TIERRA NO ES MUDA : DIÁLOGOS ENTRE EL DESARROLLO SOSTENIBLE Y EL POSTDESARROLLO d’Alberto Matarán Ruiz, Fernando López Castellano (ed.) Ed. Universidad de Granada
Un llibre en el qual es compilen textos de diversos autors, que tracten, entre altres assumptes, del desenvolupament sostenible i el post-desenvolupament, la globalització, el “decreixement”, o la sostenibilitat.