Recurs del mes de maig 2013
Mes de maig de documentals. Aquest darrer trimestre de curs us oferim un recull de documentals, molts d'ells, novetats d'enguany al CeDRe que com sempre estan a la vostra disposició en préstec gratuït.
HAIR INDIA, de Raffaele Brunetti i marco. Leopardi Una família humil que viu en una petita població rural de la Índia emprèn un viatge de peregrinació de 5 dies fins al temple de Simachalam per entregar els seus cabells. A Bombai, una editora de la secció de moda d'una revista femenina decideix posar-se extensions als cabells per assistir a la desfilada de moda de l'any. Mentrestant, a Itàlia, un poderós fabricant d'extensions espera l'arribada d'una comanda de tones de cabell procedent de l'Índia, que li ha de dur el seu soci que està recorrent tots els temples de Bangalore per trobar les cabelleres més impressionants que posteriorment lluiran estrelles mediàtiques i celebritats d'Orient i Occident. Una història sobre el culte a la bellesa, la globalització i una visió diferent de la Índia d'avui i les seves contradiccions.
INSIDE JOB, de Charles Ferguson. La primera pel•lícula que treu a la llum la veritat darrera la crisis econòmica del 2008. El col•lapse financer global amb un cost de més de 20 milions de dòlars va tenir com a resultat la pèrdua de moltes llars i llocs de treball. A través d'una investigació exhaustiva i entrevistes amb personatges importants del sector financer, polítics i periodistes, INSIDE JOB analitza els orígens i l'auge d'una indústria deshonesta i revela els fets i relacions que han corromput a polítics i organismes reguladors i acadèmics.
RECEPTES PER AL DESASTRE, de John Webster. El director del documental convenç la seva dona i els seus dos fills per a què tota la seva família comenci una "dieta del petroli" durant un any sencer, però sense abandonar el seu estil de vida suburbà de família de classe mitjana. L'experiència es converteix en una comèdia d'errors: acaben qüestionant els seus valors, posant a prova la seva força de voluntat i en última instància la seva felicitat.
EL CAÇADOR DE DICTADORS, de klaartje Quirijns . "Si mates una persona, vas a la presó. Si en mates quaranta, et porten a un manicomi. Però si en mates 40.000, t'exilien amb totes les comoditats i amb un número de compte en un altre país. Això és el que volem canviar aquí" Diu Reed Brody. Un advocat, que es guanya la vida cercant dictadors per a la ONG Human Rigths Watch. Durant set anys n'ha perseguit especialment un: Hissene Habré, antic líder del Txad, acusat de matar milers de conciutadans durant els anys 80. Habré viu al Senegal i Brody intenta que aquest sigui processat o extradit. Aquest documental segueix al llarg de dos anys de suspens, la recerca per Àfrica, Europa i EUA dels dictadors.
THE COVE, de Louie Psihoyos. Documental que mostra la matança de més de 23.000 dofins en una cala a Taiji, Wakayama (Japó). El film va ser dirigit per l'antic fotògraf de National Geographic, Louis Psihoyos, i va ser gravat secretament durant el 2007 emprant micròfons
submarins i càmeres d'alta definició camuflades.
DIVORCE IRANIAN STYLE, deKim Longinotta i Ziba Mir-. Documental rodat en un jutjat de divorcis de Teheran. A Iran, quan una dona demana el divorci, les úniques causes legals son la demència del marit, la seva impotència o la seva inhabilitat per mantenir-la.
ENDEUTATS, de Quepo distribucions. A través de quatre famílies de diferent renda i procedència descobrim de quina manera el sobre endeutament afecta les seves vides. Com a contrapunt a aquests drames personals, especialistes de diferents àmbits analitzen els factors econòmics, socials i culturals que ens han portat a aquesta situació, posant de manifest les vies legals, polítiques i socials que tenim o ens calen per afrontar aquest problema. Un documental que retrata quatre realitats, però també la història de molta gent. El documental aspira a generar un debat sobre l'endeutament i el consum, les conseqüències socials dels quals, ens afecten cada dia més.
ELS NENS PERDUTS DE BUDA, de Mark Verkerk A l'escabrosa regió del Triangle d'Or de Tailàndia, un boxejador tailandès convertit en monjo budista es dedica a millorar la situació dels nens i viatjar a cavall oferint cures mèdiques, oracions, educació i amor als habitants més desemparats. Al mateix temps, recluta monjos novicis per al seu monestir, el Temple del Cavall d'Or, un refugi per als nens de la regió, que veuen en ell un xaman, un pare i un guia espiritual.
LA REVOLUCIÓ DELS SARIS ROSES, de Kim Longinotto. "La vida d'una nena és cruel, la vida d'una dona és molt cruel", apunta la Sampat Pal, la protagonista de La revolució dels Saris Roses. Casada per obligació de molt jove, va anar a parar a una família que la maltractava i la feia treballar molt dur. Lluny del que és habitual, la Sampat va abandonar-los per esdevenir la líder de la Gulabi Gang (la banda rosa), un grup de dones de la regió índia d'Uttar Pradesh, identificables pels seus saris roses, que lluiten contra els matrimonis forçats i l'assetjament que pateixen moltes noies. Una mirada dura però alhora divertida envers aquestes activistes i la seva carismàtica líder.
THE CORPORATION, de Mark Achbar y Jennifer Abbot. Documental sobre el naixement, el creixement i la maduresa d'aquest tumor maligne que són les grans corporacions, vist des d'una perspectiva molt crítica i real. Compta amb estrelles convidades com Nike, Coca Cola, IBM... i amb grans "presentadors" com són Noam Chomsky, Michael Moore i Milton Friedman entre altres.