Recurs del mes de maig 2012
Literatura i anàlisi sobre els mitjans de comunicació i l'Educació pel desenvolupament per recordar que el proper dijous tres de maig és el dia de la llibertat de premsa.
Censura. Las 25 noticias más censuradas. Peter Phillips i Project Censored. Nuovi Mondi Media. Un grup d' investigació sobre els mitjans de comunicació que es proposa promoure el paper del periodisme independent en una societat democràtica. Aquest grup revela cada any les noticies que haurien d'estar en les portades de tots els diaris del món i que són manipulades o censurades pels mitjans de comunicació, servils als interessos econòmics i els controls dels governs.
El sexe de la notícia. Reflexions sobre el gènere a la informació i recomanacions d'estil. Diputació de Barcelona. Des d'aquí, s'analitza la presència i l'absència de les dones als mitjans de comunicació alhora que es refleixona sobre el desconcert de la professió pel que fa les qüestions de génere i fan suggeriments amables, amens i divertits, que , de ben segur ens seran d'una gran utilitat.
África más allá del espejo. Boubacar Boris Diop. La imatge que rebem d'àfrica no només no es correspón amb la realitat, sinó que pretén que cada persona africana s'avergonyeixi de la seva memòria i la seva identitat. Per tant, prendre la paraula és un deure moral per tots aquells que tenen la possibilitat de fer-se escolar. Aquest llibre neix d'aquesta responsabilitat i ens ho mostra enfrontant discursos sobre el genocidi de Rwanda, l'exili econòmic de la joventut africana i els desafiaments culturals de la globalització entre altres.
Alterperiodisme. Els mitjans de comunicació i la nova solidaritat. David Casablancas. La lògica interna dels mitjans de comunicació respon a uns esquemes que poc tenen a veure amb la solidaritat. les notícies es produeixen a ritme trepidant i les pressions del poder són constants, no sembla el millor escenari per incorporar informacions que expliquin les causes de les desigualtats del planeta. Malgrat això, algunes ONG han aconseguit normalitzar la seva presència a la premsa. Com ho han fet? en quins àmbits? Perquè altres organitzacions no ho han aconseguit? Aquest llibre intenta respondre a totes aquestes preguntes i més.
Periodismo preventivo. Otra manera de informar sobre las crisis y los conflictos internacionales. Javier Bernabé (ed.)Llibre que crítica i analitza el paper mediàtic en els grans conflictes internacionals: A qui representen els mitjans de comunicació? A qui donen veu?
Perlas. Patrañas, disparates y trapacerías en los medios de comunicación. Pascual Serrano. Aquest llilbre recull "les perles" procedents dels mitjans de comunicació al llarg dels darrers tres anys de notícies sobre l'economía, la monarquia, l'educació, el racisme,etc.
Perlas 2. Patrañas, disparates y trapacerías en los medios de comunicación. Pascual Serrano. Segona entrega d'un llibre que segons Ignacio Rmonet és indispensable per prendre consciència de l'amplitud del desastre mediàtic actual.
Desinformación. Cómo los medios ocultan el mundo. Pascual Serrano. El llibre recòrre els principals aconteixements dels darrers anys mostrant (amb entrevistes, bibliografia i consulta a altres mitjans) que el que ha passat realment i ens han explicat des dels canals de televisió, no és veritat, és una farsa al servei dels interessos d'uns pocs que mica en mica van conformant l'opinió pública. També proposa tècniques i hàbits de lectura per fomenar una nova actitud davant la informació que rebem.
Medios violentos. Palabras e imágenes para el odio y la guerra. Pascual Serrano. Tot i que pot semblar que el missatge general dels massmedia és el rebuig a la guerra, l'odi o qualsevol manifestació d'agressivitat, poden arribar a ser grans aliats de la guerra i l'agressió. Aquest llibre mostra com els mitjans de comunicació han jugat un paper fonamental en conflictes i guerres com els de Iugoslàvia, Rwanda, Venezuela,etc.
Novetats que han arribat al CeDRe cedides gratuïtament per les seves autores i autors:
Quatre contes infantils amb cd de música del país i una petita ressenya cultural i política al final del llibre:
Un tomb per...Bolivia. A. Abulí, M.À. Masjoan, S.Sais i C.Vilà any 2008. Amb dibuixos de gran format i text senzill, entrem dins el país de la Dalma, Bolívia a on viurà una intensa aventura al costat del peresós.
Un tomb pel... Marroc A. Abulí, M.À. Masjoan, S.Sais i C.Vilà any 2009. "En Saïd i en karim escolten l'avi sense perdre detall. Són tan agradables aquestes estones escoltant les seves històries a prop d'un te amb menta fumejant..."
Un tomb per... la Xina A. Abulí, M.À. Masjoan, S.Sais i C.Vilà any 2010. "Em dic Jing Jing, tinc 3 anys i vaig nèixer l'any del cavall. Visc a la Xina en una casa amb altres nenes. M'agrada l'arròs, les manarines, els òssos panda i, sobretot, veure els estels volar. Però em falta una família."
Un tomb per...Catalunya A. Abulí, M.À. Masjoan, S.Sais i C.Vilà any 2011. Darrera publicació del projecte. Un cop de tramuntana barreja les imatges i pàgines dels llibres de la biblioteca de l'escola... i d'arreu del país. I no només els llibres, de sobte, apareix una platja a Lleida i les muntanyes de Montserrat al bell mig de Barcelona!
Ioga i Educació. Un aprenentatge per a la vida. Dolors Garcia Debesa. Publicacions de l'Abadia de Montserrat 2011. "Ens han ensenyat a formar els nens amb matèries externes a la persona, i amb això s'entén que es podran desenvolupar com a adults. Però no ens han ensenyat a desenvolupar la vida interior, a conèixer-nos més nosaltres mateixos. Les emocions, els sentiments, la respiració, escoltar el cos... tot això és una font de saviesa que també s'hauria d'ensenyar a l'escola des de petits. És necessàri créixer per ditre i per fora, i aquest equilibri és el que ens permetrà sentinr-nos segurs i amb una bona autoestima."
Joves immigrants marroquins no acompanyats: avaluació del suport rebut durant la seva estada al sistema de protecció a la infància a les comarques de Girona. Fundació Plataforma Educativa 2012. Un llibre que vol respondre a les hipòtesis partint del relat de nois que han decidit "marxar del marroc per buscar un futur millor a Catalunya."
Nicaragua es un país de colores. Unidad didáctica para la educaicón primaria. Ernest Cañada. Los libros de la Catarata 2010. (llibre+ dvd amb 8 histories de nens i nenes nicaragüencs). Proposta didàctica dirigida al professorat d'educaió Primaria i vinculada a l'àrea d'educació per la ciutadania i els drets humans.