Recurs del mes de juny 2013
Us fem arribar algunes de les novetats bibliogràfiques del CeDRe.Assatjos, novel·les i llibres d'autor sobre temes candents que les entitats, usuàries i usuaris del CeDRe busqueu quan entreu a l'Espai de Solidaritat.Esperem que us siguin útils !
EL DESGOBIERNO DE LO PÚBLICO. D'Alejandro Nieto. En els inicis del segle XXI, les noves tecnologies i la globalització han reduit el marge d'actuació dels governs fins a tal punt que aquests han perdut bona part del seu poder tradicional i dels seus objectius socials. En aquestes condicions l'Estat ha estat substituït per una partitocràcia i en el darrer extrem per una oligarquía económica i política. L'autor analitza des de fa més de vint anys com els serveis públics s'han dissolt en una gestió privada i desgovernada en quant als interessos socials i col·lectius però molt rentable pels gestors. Un assaig molt crític, real i demolidor.
REDES DE INDIGNACIÓN Y ESPERANZA. De Manuel Castells. En un món pres per la crisis económica, el sinisme polític, la pobresa cultural i la desesperança, va ocòrrer allò que ningú no esperava. Connectades a través de les xarxes socials d'Internet, les persones van agrupar-se en els espais d'autonomia i des de la seguretat del ciberespai per començar a ocupar els espais públics reals, places, carrers i elaborar projectes lligats a les seves vertaderes preocupacions. Tot per sobre de les ideologies, dels partits i del lideratge, fugint de qualsevol organització formal, debatent col·lectivament i prenent decisions en assemblees locals i a través d'internet. Des de Túnis fins a Islàndia, Manuel Castells parla i llança una llum d'esperança al moviment d'indignats d'Espanya.
LA DOCTRINA DEL SHOCK. De Naomi Klein. "La historia no oficial del lliure mercat". L'autora descobreix la veritat sobre el capitalisme, demostrant que utilitza constantment la violència, el terrorisme contra l'individu i la societat. Lluny de ser el camí cap a la llibertat, s'aprofita de les crisis per introduir impopulars mesures de xoc econòmic, sovint acompanyades d'altres formes de shock no tan metaforiques.
EL PAÍS DE LAS MUJERES. De Gioconda Belli. Una novela divertida sobre el país de Fagua on el PIE (Partido de la Izquierda Erótica) ha guanyat les eleccions i decideix canviar el rumb del seu país, netejant-lo a fons. Però no és tant senzill canviar el rumb i dur el país a l'ordre, ben aviat la corruptela i les amenaces els hi posen molt més complicat del què semblava en un primer moment.
EL PODER ÉS NOSTRE. LA TRANSFORMACIÓ D'UN PAÍS EN GUERRA GRÀCIES A LA SOLIDARITAT FEMENINA, LA PREGÀRIA I EL SEXE. De Leymah Gbowee. En un temps de penúries, terror i mort, l'autora del llibre va aglutinar les dones de Libèria per dur la pau a la nació. Amb el seu "exercit de dones", van aconseguir una coalició de dones cristianes i musulmanes que van dur a terme una protesta contra el despietat president del país i els senyors de la guerra rebels, fins hi tot, protagonitzant una vaga de sexe. Una crónica apassionant d'un viatge des de la desesperació fins a la superació.
HÉROES DE ÉBANO. De Juan Manuel Pardellas. El 9 de febrer una barca de fusta surt des del El Aaiún amb 18 persones a bord, els hi havien promés que així arribarien a Madrid. Però al cap d'unes hores, mar endins, el motor s'espatlla. Els patrons salten a una altra llanxa i els abandonen, 16 homes, dones i nens. Més de cent persones van estar-los buscant sense èxit durant 14 dies, quan finalment, va aparèixer prop de Tenerife una embarcació amb sis persones moribundes. Aquest és el relat dels supervivents, de les persones que van sortir a buscar-los i del drama humà més vergonyós de les nostres costes.
L'HORA DELS VOLTORS. De Josep Manel Busqueta. Una crisi com l'actual no és un fenomen natural ni el resultat del comportament pervers de quatre banquers maldestres, sinó la conseqüència més dramàtica de les pròpies contradiccions del sistema capitalista. L'hora dels voltors. La crisi explicada a una ciutadania estafada pretén posar el focus, de manera didàctica i intel·ligible, a analitzar les raons de la persistència de la depressió tant des d'un punt de vista global com a escala dels Països Catalans i mostrar com aquesta crisi s'està convertint en l'excusa perfecta per agenollar tota una societat als peus dels poderosos. A més, però, també fa més palesa que mai la necessitat inajornable de cercar alternatives a un sistema fracassat, profundament injust i insolidari, per part de totes aquelles persones que aspiren a viure en una societat de persones lliures i a no ser tractades com a mercaderies.