Recurs del mes de juliol 2010
Jo em dic Brisa. I tu? Itineraris sobre refugi i asil per a l'educació primària. Una proposta educativa dirigida a infants d'entre 6 i 12 anys, amb l'objectiu de donar a conèixer la situació de milions de persones refugiades al món. La proposta es vertebra a partir d'un conte il·lustrat que explica la història de dues nenes, la Brisa i la Lluïsa, i les seves respectives realitats. Inclou un conjunt d'elements relacionats entre sí, però que també es poden treballar de manera independent i que componen el contingut de la motxilla.
Qui són les persones refugiades?
Són les persones que han hagut de fugir del seu país per sobreviure, gairebé sempre a causa d'una guerra o conflicte bèl·lic, però també per la por a ser perseguides, ferides o fins i tot assassinades per les seves idees polítiques o la seva pertinença a una ètnia, religió o grup social determinats. Actualment hi ha uns 40 milions de persones desplaçades i refugiades arreu del món, la majoria dones i infants.
La motxilla conté els següents elements:
- Un conte, L'atmetller que no va poder fugir, editat en paper i en versió reduÏda en DVD
- Dues capses, Ca la Brisa i Ca la Lluïsa amb una família de titelles de dit cada una: les famílies de les dues protagonistes.
- Sis objectes: un mocador de coll taronja, un ós de peluix, una gorra vermella, un brodat de punt de creu, una capsa de llapis de colors i dues atmelles. Són els objectes més estimants de les protagonistes del conte.
- Sis quaderns d'activitats: instants com tu i com jo, marxem, potser per no tornar?, Fugim i arribem a..., Refugiar-se, sobreviure, retornar..., Els drets de les persones. Una, dues, tres...Acció!
- Un quadern d'eines per al professorat organitzat en tres parts: orientacions i criteris sobre el recurs educatiu, els seu contingut i la seva relació amb la LOE. Una proposta de recursos educatius complementaris. Un glossari de termes fonamentals.
La maleta, la podeu trobar al CeDRe per a la seva consulta i préstec gratuïts. A l'adreça e-mail: recursos@solidaritat.org
Si algun centre educatiu volgués adquirir el material per aplicar-lo al llarg del proper curs escolar, cal demanar-lo al Comité Català de l'Acnur : sensibilitzacio@eacnur.org. Telèfon: 93 301 20 35. Fax: 93 301 03 96. El comité demana un compromís que garanteixi l'aplicació del recurs durant el curs escolar i omplir un qüestionari d'avaluació al finalitzar.
Amb aquesta darrera adquisició al fons del CeDRe us desitja unes molt bones vacances. Nosaltres, tornarem a enviar-vos noves propostes el mes de setembre. BON ESTIU A TOTHOM!