Recurs del mes de gener 2024
Donem la benvinguda al 2024 amb una nova edició del recurs del mes, carregada de material interessant i novetats! Tots els recursos que us oferim aniran al voltant del 30 de gener, que es promou el DENIP (Dia Escolar de la No-violència i la Pau). És una jornada que vol fomentar el llegat de Mahatma Gandhi, el dia que es recorda l’aniversari de la seva mort.
CONTES
El viatge: Un conte que en primera persona, ens relata el tortuós periple que emprendrà una família per escapar dels horrors de la guerra i poder formar una nova llar.
JOCS
Construïm la Pau: Joc de cartes on cal construir una societat pacífica i justa. Basat en el joc de cartes de "les famílies", aquí les jugadores han d'aconseguir ajuntar cartes per diferents grups: alimentació, salut, guerres, educació, treball i oci. De cada grup (o família) cal reunir cinc cartes que obren cinc reflexions.
Un joc senzill d'aprendre i de jugar que pot utilitzar-se com a simple joc de taula o com a dinàmica de treball per a parlar sobre els valors i contra-valors en la construcció d'una societat justa.
Juguem en pau!: Eina d'educació per la pau per a nenes i nens a partir de vuit anys. Amaga una sorpresa: les peces de la "cultura de la violència" no encaixen.
Per joves…
JOCS
Els inseparables: Posa't a la pell de Poilu (soldat francès) i viu el dia a dia de les trinxeres. Seràs capaç de coordinar les teves accions conjuntament a les dels teus amics per sobreviure a la gran guerra?
Un joc cooperatiu en el que els jugadors guanyen o perden junts. El grup ha d'equilibrar els riscos individuals i els col·lectius per arribar a l'èxit: un veritable desafiament.
NARRATIVA I FONS BIBLIOGRÀFIC
Si a la pau. No a la Guerra. Maleta lectora: Maleta que recull novel·les il·lustrades per al treball de la promoció de la pau i la no violència. Una maleta que pretén donar a través de les lectures i les il·lustracions, eines perquè s'obrin diàlegs controvertits, rics i apassionats sobre fets contemporanis de la nostra història bèl·lica.Per a adults…
PODCAST
Dones constructores de pau: Audiosèrie de tres episodis elaborada per revista 5W i l’ECP que analitza l’agenda de dones, pau, seguretat, la participació de les dones en els processos de pau i l’activisme de les dones per la pau.
Abaixeu les armes!: és la història d'una aristòcrata austríaca, Martha Althaus, entre 1859 i 1889, uns anys molt convulsos a Europa, sobretot pels conflictes bèl·lics provocats per les unificacions italiana i alemanya. La protagonista va rebutjant, marcada per les guerres que li toca viure, els valors ultranacionalistes i militaristes que de jove li havien inculcat, alhora que fa seva la causa de la pau.
A més d'una extraordinària novel·la històrica d'un esborronador realisme, molt ben documentada i d'una lectura molt amena, Abaixeu les armes! és una magnífica novel·la d'amor i sentiments, d'aprenentatge vital i de confrontació d'idees en una societat anquilosada i caduca.
Pau. El valor de la vida als nostres dies: Una reflexió lúcida i urgent sobre les diferents formes de violència que sacsegen el nostre món. Una crida que ens encoratja a actuar. Sobre el paper, la pau, la justícia i els drets humans són valors indiscutibles de les societats democràtiques. No obstant això, és realment així? Vivim en un món sacsejat per múltiples formes de violència: guerres, militarisme, fam, pobresa, masclisme, racisme, agressió al medi ambient. Quina lògica tergiversada porta els nostres líders a fer bandera de la voluntat de millorar la societat, quan al mateix temps permeten (o bé activen directament) mecanismes de mort i misèria? Material amb guies didàctiques per treballar on vulguis i amb qui vulguis!El Partenó de la Pau: és una eina didàctica de sensibilització molt entretinguda i divertida i, a més a més, útil per a la reflexió sobre el tema de la no-violència, igualtat de sexes, solidaritat, ecologia... El joc ve acompanyat d'una guia didàctica, on s'explica el seu funcionament, tant per infants com per a joves.
RECURSOS EN LÍNIA
Peace Cards: Eina que us servirà per generar debat al voltant de la pau, la no-violència i l’activisme, a través d’unes cartes amb cites descarregables.
Jocs i dinàmiques: L’escola de pau de la Universitat Autònoma de Barcelona ofereix idees i recursos en educació per a la pau, per treballar continguts i discursos coherents en clau de pau positiva.
L’Arcadi al país de les oliveres: Aquesta és la història d'un dia a la vida d'Arcadi Oliveres, un home que feia camí cap a la recerca d'un món millor i més just.
Un viatge preciós de la mà de Bernat Oliveres i Mar Valldeoriola per apropar l'Arcadi Oliveres als lectors i lectores més joves. A més, una fantàstica eina de treball i una font d'inspiració per treballar aquest contingut a l'escola, a l'aula i a casa. Podeu trobar la guia d’activitat a l’enllaç.
Auschwitz: Aquest és el primer còmic realista sobre la Xoà, un relat commovedor inspirat directament en testimoniatges de supervivents del camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau, que narra el dia a dia en aquell recinte d'extermini. L'autor no tracta d'assumir la "Solució Definitiva" ni de desenvolupar tesis històriques, encara que sí que desitja sensibilitzar a les noves generacions sobre el deure de l'exercici de la memòria…