Recurs del mes de gener 2015
El mes de gener, a nivell escolar és conegut pel DENIP, el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, que des de fa més de cinquanta anys es celebra a les escoles del país. Enguany, des de la Coordinadora tornem amb la campanya escolar que dediquem als Contes de pau. Però el mes de gener és també el mes en què l'any passat, els veins i veïnes del barri de Gamonal a Burgos es van revoltar contra l'especulació urbanística,el mes en què fa dos anys el personal sanitari de Madrid es va manifestar en contra de la privatització de la sanitat amb el que es va conèixer com a "Marea Blanca", el mes en què el 1992 es van signar els acords de Pau entre el govern i la guerrilla d'El Salvador. El mateix mes en què els Estats Units, fa 67 anys, va proclamar la igualtat de blancs i negres a l'escola, i fins i tot, el mes en què el 1815, amb el Tractat de Viena, es prohibeix la compra d'esclaus a les costes africanes. Aquest recull doncs, el dediquem a les revoltes no violentes que han aconseguit fer del món un lloc més pacífic.
SANITAT: 2013 Marea Blanca contra la privatització de la sanitat a Madrid.
Llibre "Artur Mas: On són els meus diners? Crònica d'una batalla per la sanitat pública". de Marta Sibina i Albano Dante. Un llibre a mig camí entre la recerca periodística i la novel·la negra -com assenyala la seva portada-, que explica les peripècies dels editors de la revista per destapar el niu de corrupció en què s'ha convertit la sanitat pública catalana. La publicació narra des de la crisi econòmica en què es va veure sumida la revista, les dificultats dels seus editors per arribar a fi de mes, com van destapar una de les majors trames de corrupció sanitària a Catalunya, de quina manera van posar contra les cordes als gestors de la sanitat pública catalana, com van ser imputats i condemnats i, finalment, van acabar a les pàgines del The Washington Post mentre els mitjans de comunicació aquí els ignoraven.
PAU i DH: 1992 es van signar els acords de Pau entre el govern i la guerrilla d'El Salvador
Llibre: "La cooperació no governamental catalana a Nicaragua i El Salvador enfront dels impactes de la globalització. Una reflexió crítica sobre les estratègies adoptades després dels Acords de Pau" de Gillem G, NúriaM i Victòria P. Un estudi que analitza les estratègies adoptades per les ong durant el període dels acords de Pau, entre 1990 i 2003, una aproximació a les pràctiques de cooperació de les parts implicades i una reflexió sobre els impactes i l'articulació de les entitats, comunitats i contraparts.
Llibre "Cultura de paz y gestión de conflictos" de Vicenç Fisas. Aquest llibre recrea la idea de pau. A través d'una anàlisi tan meticulosa com crítica, centrada en la pau, la violència, el conflicte i la guerra, Vicenç Fisas ens apropa una proposta concreta -i probable- cap a una nova cultura, on la pau es presenta com alguna cosa a construir i a assegurar mitjançant principis ètics compartits i valors que serveixin d'agafador a les generacions futures. L'eix central és el conflicte. Aprendre a prevenir i gestionar correctament els conflictes, és avançar en aquesta tasca que depèn del treball responsable i compromès de tota la humanitat. Forjar una nova cultura de pau és col·locar la vida al centre de la cultura.
"La mirada cosmopolita o la guerra es la paz" d'Ulrich Beck. Què significa, doncs, la mirada cosmopolita? No el clarejar de la confraternizació general dels pobles, ni les albors de la república universal, ni una mirada mundial que suri lliurement, ni l'amor a l'altre per decret. El cosmopolitisme no és tampoc un suplement que hagi de substituir al nacionalisme i al provincialisme, i això no pas perquè la idea dels drets humans i de la democràcia precisi d'un territori nacional. La mirada cosmopolita vol dir que en un món de crisis globals i de perills derivats de la civilització, perden la seva obligatorietat les velles diferenciacions entre dins i fora, nacional i internacional, nosaltres i els altres, sent precís un nou realisme, de caràcter cosmopolita, per poder sobreviure.
EDUCACIÓ IMMIGRACIÓ: 1948 Proclamació als EUA de la igualtat de blancs i negres
Llibre "Aulas de colores y sueños. La cotidianedad en las escuelas multiculturales" de Zulma Caballero. Amb aquest llibre traiem el cap a la vida quotidiana dels nens i nenes que, sent d'orígens molt diferents, comparteixen pupitre i molt més a les escoles de certs barris de la Barcelona actual. A través de l'apassionat i meticulós treball d'observació i d'un diàleg constant tant amb el professorat com amb l'alumnat de diversos centres, l'autora ens permet compartir les seves vivències i il·lusions. El treball quotidià en entorns multiculturals, la diversificació de coneixements i sentiments que requereix l'enfrontar-nos a la trobada multiètnica són els temes que apareixen en aquesta sèrie d'exemples de convivència escolar.
"Guía de conceptos sobre migraciones, racismo e interculturalidad". De Graciela Malgesini i Carlos Giménez. Aquesta guia va néixer per la preocupació sobre l'ús indiscriminat d'una determinada terminologia que afavoreix o potencia tendències destructives, i origina efectes devastadors sobre la construcció d'una consciència col·lectiva. Ha estat pensada per aportar reflexió conceptual com a element bàsic per a la fonamentació d'accions solidàries. I és que en la batalla entre la marginació i la solidaritat, entre el racisme i la interculturalitat, entre la intransigència i la tolerància, les imatges i les paraules juguen un paper decisiu. Tots els interessats en l'assoliment de la convivència plural i enriquidora necessitem, cada vegada més, comprendre les claus encobertes en les situacions de discriminació, racisme, violència social i fenòmens migratoris. La guia tracta d'apuntar alguna d'aquestes claus, conjugant el rigor en l'anàlisi amb un llenguatge accessible.
ESCLAUS I TRÀFIC DE PERSONES: 1815 Tractat de Viena, es prohibeix la compra d'esclaus a les costes africanes
"Niños soldado. Cuando los niños van a la guerra" de Jimmie Briggs. La utilizació de nens soldat no és un fenomen nou, però sí que s'ha tornat molt més cridaner arran de la seva repercussió mediàtica i de l'increment d'armes automàtiques en els conflictes bèl·lics. Durant els últims sis anys el periodista Jimmy Briggs ha investigat, escrit i parlat amb aquests nens a Uganda, Rwanda, Sri Lanka, Colòmbia i Afganistan.
"Esclavitud contemporània a casa nostra: El tràfic de persones" de Sabina Puig i Xavier Seuba. En poc més de vint pàgines, no només se'ns presenta una de les pitjors lacres del nostre segle, sinó també la responsabilitat clarament definida de l'Estat que ha subscrit els tractats internacionals sobre els Drets Humans i el tràfic de persones.