Recurs del mes de febrer 2019
En motiu de la campanya que tenim en marxa durant tot aquest mes de febrer a les escoles gironines us enviem una selecció de contes i jocs que poden ajudar-vos a explicar el concepte de Pau a través de les emocions, la noció de justícia i solidaritat, els drets humans i la creació d'un entorn acollidor.
CONTES:
Col·lecció emocions, ed. Salvatella
8 contes il·lustrats on a través d'històries quotidianes els protagonistes experimenten i afronten: la ràbia, la tranquil·litat, la impulsivitat, l'alegria, la por, la mort, la tristesa o la preocupació. Al final del conte, l'editorial aporta exercicis i preguntes que podem utilitzar per al treball i comentari de l'emoció que s'aprèn a identificar a cada història.
Contes per la pau, ed. Coordinadora d'ONG Solidàries
Dos reculls de contes escrits exclusivament per la campanya del Denip del curs 2014-15 a les escoles de Girona i Figueres. Cada conte parla de com resoldre pacíficament i creativament els diferents conflictes en els que ens veiem involucrades. Autors i autores locals van regalar-nos un munt d'històries que han estat curosament il·lustrades per l'alumnat participant de la campanya.
Què són els sentiments?, d'Oscar Brenifier i Serge Bloch (Edebé)
Un diccionari il·lustrat o un receptari d'emocions on hi podem trobar sis sentiments que ens cal saber identificar, conèixer i afrontar per a poder gestionar-los de forma correcta i desenvolupar-nos amb confiança. Amb les il·lustracions i explicacions es pretén ajudar als infants en la primera iniciació al pensament abstracte sobre ells mateixos, sobre al vida i sobre el món. Els sentiments son presentats amb una simple pregunta, com per exemple: Et fa por parlar davant la classe? Per què et baralles amb els qui t'estimes? És bo estar enamorat? Com saps que els teus pares t'estimen?... Una bona eina per obrir el diàleg sobre les grans preguntes del quotidià.
Col·lecció Pensa-hi, ed. Cruïlla
5 contes curts i amb il·lustracions divertides que contraposen conceptes antagònics però no sempre ben entesos. Es parla sobre el bé i el mal, la justícia o la injustícia, la guerra i la pau o el respecte i el menyspreu. Quan i on els trobem o els utilitzem? Es presenten diferents situacions on és possible que nosaltres mateixes caiguem en contradiccions en el moment de respondre i és que no és senzill a vegades, entendre conceptes complexes i sovint, mal explicats...
JOCS:
En Pau i la lluna, de Les Fees Hilares (Haba)
Un joc vertical, magníficament il·lustrat en què cal ajudar a en Pau a recuperar la seva vareta lluminosa que s'ha perdut damunt la lluna. Per a accedir-hi li cal enfilar-se a les estrelles que les fades li proporcionaran. Totes les jugadores i els jugadors estan pendent de què els núvols no tapin la lluna abans que en Pau pugui arribar-hi, i per això cooperaran a través del joc dels daus.
Les cuques cooperatives, CeDRe
Amb material senzill de trobar hem construït unes cuques per al joc exterior. Són de diferents colors i funcionen només amb la cooperació de totes les parts del a cuca. Què és exactament? Doncs entreu a mirar-ho al CeDRe i veureu com cal que els equips es situïn dins un gran roll de plàstic i movent braços i cames el facin avançar!
El llapis cooperatiu, deK-S-Werkstätten.
Un suport molt especial que converteix un llapis o retolador en un gran repte de treball en equip. I és que podem fer que fins a deu persones participin del moviment del llapis per aconseguir dissenyar un dibuix o seguir un circuit prèviament marcat al terra o a un gran full de paper. Té tantes possibilitats que no us les acabareu! A el CeDRe en tenim fins a 5 unitats per tal que pugueu utilitzar-los simultàniament en grans grups.