Recurs del mes de febrer 2018
El proper dia 6 de febrer es dedica a recordar la tortura que pateixen milers de nenes arreu del món, la mutilació genital femenina (MGF). Una pràctica reconeguda internacionalment com una greu violació dels drets humans de les dones i nenes. Una manifestació de violència extrema l'origen de les quals està en les desigualtats i discriminacions de gènere.
Per aquest motiu, aquest febrer volem fer visible aquesta pràctica tradicional perjudicial que viola els drets de nenes i dones arreu dels cinc continents i perpetua la discriminació i l'abús masclista en la qual s'emmascara.
Lectures;
FEMINICIDIO. EL ASESINATO DE MUJERES POR SER MUJERES, Graciela Atencio.
Violació, tortura, esclavitud sexual, incest, maltractament físic i emocional, fustigació, mutilació genital, operacions ginecològiques innecessàries, esterilització o maternitat forçades, mutilacions en nom de la bellesa? Són múltiples les formes que pot prendre la violència contra les dones i desgraciadament hi ha vegades que impliquen la mort de les dones. I és quan parlem de feminicidi, de l'assassinat de dones pel fet de ser dones. Però no es tracta d'un acte puntual, sinó que és resultat, per exemple, de la cultura putera que tan normal es veu. No es tracta d'un fet aïllat, ocasional, sinó que darrere hi ha situacions estructurals de subordinació, dominació i desigualtat que són específiques de les dones. Per aquest motiu es requereix una regulació pròpia, basada en el reconeixement del dret de les dones a una vida lliure de violència.
MUTILACION GENITAL FEMENINA Y LOS DERECHOS HUMANOS: INFIBULACION, EXCISION Y OTRAS PRACTICAS TRADICIONALES, Amnistia Internacional.
Cada dia unes sis mil nenes corren el perill de patir mutilació genital, una pràctica amb conseqüències devastadores per la salut de les nenes i fins hi tot mortal. Es calcula que 135 milions de dones i nenes de tot el món han estat sotmeses a aquesta pràctica i que any rere any cal sumar-hi dos milions de nenes més. Aquest és un informe que no deixa indiferent a ningú.
HABLANDO SE ENTIENDE LA GENTE, Equipo Maiz
Temes i dinàmiques per promoure l'organització comunal en perspectiva de gènere. Utilitza un llenguatge molt senzill i unes il·lustracions molt simples per fer dels tallers i temes un exercici ràpid d’entendre i aplicar.
LA ERRADICACIÓN DE LA MUTILACIÓN GENITAL FEMENINA, Enfoques y perspectivas desde la cooperación internacional para el desarrollo. Ana Sequi, Isatou Touray, Zuleyka Piniella
Un minuciós estudi dividit en dos grans blocs. El primer pretén oferir una visió rigorosa de què és la Mutilació Genital Femenina, una pràctica present en els cinc continents i que és un autèntic repte global de desenvolupament. Què és? Per què es realitza? Quan es duu a terme? i en quins àmbits geogràfics hi ha testimoniatge de la seva pràctica?; aquestes són les principals preguntes que ens van fer les tres investigadores i a les quals el capítol 2 dóna resposta. El segon bloc, denominat “La visió africana” presenta l'anàlisi realitzada per l'ONG africana GAMCOTRAP; que porta més de dues dècades lluitant contra aquesta pràctica al seu país.
ELIMINATING FEMALE GENITAL MUTILATION. AN INTERAGENCY STATEMENT, WHO.
El tema “mutilació genital femenina” es refereix a tot tipus de procediments i mètodes que s’apliquen per tal d’extreure total o parcialment els òrgans genitals femenins externs, o danyar òrgans genitals femenins sense cap raó o motivació mèdica o de salut. S’estima que entre 100 i 140 milions de dones al món han patit aquesta pràctica i que hi ha 3 milions de nenes en risc de ser-hi sotmeses cada any. Una pràctica que s’ha estès als cinc continents i a la que cal fer front de manera urgent.
Cinema;
FLOR DEL DESIERTO, Sherry Hormann (120Min.)
La història real de la model internacional Waris Dirie, que va fugir de casa seva quan va saber la intenció de la seva família de casar-la com a quarta esposa d'un home ancià. Waris va arribar a Londres on l'atzar la va dur dels carrers a les passarel·les més top de la Moda internacional. Un relat no només de superació personal i d'amistat, sinó també una denúncia sobre l'ablació del clítoris, a través del testimoni de la mateixa model.
MOOLAADÉ (Protección), Ousmane Sembene (119Min.)
Collé Cremo viu en un poble africà. Fa set anys no va permetre que la seva filla fos sotmesa a l'ablació, una pràctica que li sembla una barbàrie. Avui quatre nenes fugen per escapar del ritual de la purificació i demanen a Collé que les protegeixi. A partir d'aquest moment, s'enfronten dos valors: el respecte al dret d'asil (el moolaadé) i la tradició de l'ablació (la salindé).
BREF, de Christina Pitouli i Metges del Món
El documental pretén acostar-nos a aquesta injusta realitat per a milions de dones des d'una perspectiva de comprensió cap a les víctimes i cap a les dones que en nom de la pressió perquè les dones són acceptades es veuen obligades a practicar la mutilació a les seves filles, nétes, nebodes, veïnes. És necessari entendre la complexitat i l'entramat de la pressió de la cultura patriarcal per comprendre quines són les circumstàncies que envolten a aquesta violència sobre el cos de les dones la principal finalitat de les quals no és una altra que controlar la seva sexualitat , la seva plaure i amb això la seva vida sencera. (Podeu veure’l clicant damunt la imatge del documental que apareix a la dreta de la pantalla)
UN FUTURO SIN MUTILACIÓN: UNA CASCADA DE TRANSFERENCIA DEL CONOCIMIENTO, de la Fundación Wassu-UAB (24Min.)
El documental mostra el procés de transferència en sèrie i apropiació del coneixement basat en l’evidència científica, sobre la inhumana pràctica de la mutilació genital femenina a Gàmbia. (Podeu veure’l clicant damunt l'enllaç que apareix a l'esquerra de la pantalla)
INICIACIÓN SENSE MUTILACIÓ, d’ Adriana Kaplan i la Fundació Wassu-UAB
Documental que recull el treball de l'antropòloga feminista Adriana Kaplan al capdavant de la Fundació Wassu-UAB i l'Observatori Transnacional de Recerca Aplicada a Noves Estratègies per a la Prevenció de les Mutilacions Femenines. Per a les persones especialistes en aquest àmbit de la defensa dels drets humans de les dones, la prevenció de la MGF pansa per l'imprescindible apoderament de dones i nenes; la promoció de la salut, la defensa i el coneixement dels seus drets, l'educació, la consciència de la comunitat, el suport del col·lectiu sanitari, el compliment de la legislació i el canvi de ritual d'iniciació a l'edat adulta com alguna cosa simbòlic per una pràctica no violenta. “No imposem el canvi. Transferim coneixements, apoderant i creant oportunitats perquè les persones puguin prendre decisions informades.” (Podeu veure’l clicant damunt l'enllaç que apareix a l'esquerra de la pantalla)