Recurs del mes de febrer 2011
Aquest mes de febrer us presentem l'exposició "Canvi climàtic, agroindústria i agrocombustibles. Impactes socials i ambientals al Sud", de l'Observatori del Deute de la Globalització i nova adquisisció del Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat de la Coordinadora d'ONG Solidàries.A més a més us presentem altres recursos, ja disponibles al CeDRe de fa temps, però directament relacionats amb el tema de l'exposició i que ens ajudaran a tenir una visió més global i complerta d'aquestes qüestions mediambientals tan d'actualitat.
Canvi climàtic, agroindústria i agrocombustibles. Impactes socials i ambientals al Sud.
L'exposició pretén fomentar la reflexió per tal de respondre a preguntes com: Què són els agrocombustibles? Són realment una resposta a l’escalfament global? D’on ve la matèria primera? Milloren les condicions de vida als països del Sud? Quins són els impactes socials i ambientals al Sud? Quins són els interessos corporatius que hi ha al darrere? Quines perspectives tenim front a la Sobirania Alimentària i la Sobirania Energètica?
L'Observatori del Deute de la Globalització, a través de 10 plafons roll-up, amens i visuals, ens plantegen un recorregut crític entorn els conceptes de canvi climàtic, agroindústries i agrocumbustibles. A més, s'expliquen diferents tipus de conreus (soja, palma d'oli, canya de sucre) dels que se n'extreu algun agrocombustible, tot analitzant el seu impacte, tan social com ecològic.
Per a veure el vídeo de l'exposició, així com més informació del format podeu anar al següent link.
Agrocombustibles.¿Otro negocio es posible?
Recull d'articles de diferents persones del Grup de Bionegocis, que reflexionen de manera oberta sobre les preguntes i polèmiques del cultiu d'agrocombustibles. Realment mitiguen l'efecte hivernacle? Quins interessos econòmics hi ha al seu darrere? Milloren relament les condicions de vida dels països del Sud (principals productors)? A través de diferents exemples, dades i posicionaments, podrem endinsar-nos en aquesta debat. Una clara aposta per la sobirania alimentària i energètica. Editorial: Icaria-Antrazyt.
Soberanía alimentaria. Objetivo político de la cooperación al desarrollo en zonas rurales.
El concepte de "seguretat alimentària" ha quedat desfassat i actualment es parla de "sobirania alimentària" però, què és realment? Aquest llibre pretén donar eines per entendre aquest moviment social sorgit de les mateixes organitzacions camperoles, de pescadors i pobles indígenes que promou el control i l'autogestió dels recursos alimentaris per les pròpies comunitats. Una lluita per l'apoderament dels pobles per tal de gestionar i controlar els models productius d'aliments. Es pot tractar d'una alternativa a la fam i la pobresa crònica? A través d'aquest llibre us en podeu fer una idea. Editorial: Icaria-Antrazyt