Recurs del mes d'octubre 2021
El mes d'octubre el dediquem a parlar de pobresa i exclusió social.
Com cada any, Càritas juntament amb d'altres entitats i serveis, organitza la campanya "Ningú Sense Llar", que enguany serà la setmana del 25 al 31 d'octubre. Per anar preparant els diversos aconteixements de la diada en què es demana acabar amb la pobresa (17 d'Octubre), us deixem audiovisuals, llibres i jocs que us poden ser útils.
PEL·LÍCULES que ens parlen de pobresa i que ens posen davant de dilemes reals als que podem tenir opinions diverses:
Yo, Daniel Blake, de Ken Loach
La pobresa té un fort component estructural. Sovint, a més, les respostes que hi donem com a sistema, no només no faciliten la inclusió de les persones, sinó que alimenten la impotència i vulneren els drets més bàsics de ciutadania. Aquesta pel·lícula social, una forta critica al sistema anglès d’atenció i seguiment a l’exclusió és una molt bona eina de treball per a qui vulgui conèixer els diversos àmbits d’exclusió que alimenta el sistema capitalista.
Cerca de tu casa, d'Eduard Cortés
L'any 2007 a l'estat Espanyol es van executar els primers desnonaments arrel de l'explosió de la bombolla immobiliaria.Les primeres víctimes del desnonament no eren conscients del què els venia a sobre un cop perdien la casa: continuar amb un deute i a sobre, posant en risc també l'habitatge dels qui els havien avalat. Sense sostre, sense informació i sense recursos, aquestes persones van caure en un forat negre sense cap mena de repercussió mediàtica ni comprensió veïnal. Ho van viure en la seva gran majoria, com un fracàs personal i com una experiència a viure en soledat.
Tamara y la Catarina, de Lucía Carreras
Ens posa al davant la soledat i la pobresa però amb un eix de desigualtat que ho marcarà tot, la discapacitat intel·lectual de la Tamara. Pot una persona amb una discapacitat intel·lectual exercir les cures i responsabilitats de la maternitat? Viuen les persones discapacitades un estigma social que els hi priva l’accés en igualtat de condicions a bens i recursos? Quin ha de ser el paper de l’estat i de l’administració? Alhora, la història de la Tamara, ens parla també de supervivència gràcies a la solidaritat i l’empatia mostrada per una veïna. La importància dels lligams emocionals i l’estigma (algunes escenes es van enregistrar utilitzant càmeres ocultes per retratar la reacció de la ciutadania als carrers).
Techo y comida, de Juan Miguel del Castillo
La pobresa des de tots els angles, perspectives i àmbits. Una fotografia d'una Espanya que cau a bocins i a mercè de les burocràcies, falta de polítiques reals que afrontin la problemàtica de l'habitatge i el treball i garanties juvenils, i cega als problemes. Aquesta és la fotografia que JMiguel del Castillo aconsegueix amb el seu personatge, la Rocío. Una Espanya que l'any 2012 tenia gairebé 2 milions de famílies on tots els seus membres en edat laboral estaven a l'atur, i una taxa d'atur de les més altres de la història el 26%. No és d'extranyar doncs, que en aquest context d'emergència social, sortissin pel·lícules com aquesta.
La vida y nada más, d’Antonio Méndez Esparza
Les dificultats d’integració i promoció de les persones, juntament amb els prejudicis racials i la marginalitat (llars empobrides, famílies desestructurades, etc.) que componen la vida del personatge, fa que quedi palesa que a part d’un canvi radical del sistema, és necessari un entorn familiar favorable i molta força de voluntat per a poder sortir de l’exclusió social i la pobresa.
LECTURES, que ens conviden a saber un xic més sobre el problema de l'habitatge i respostes a la pobresa:
Aquí vivió. Historia de un desaucio, de Isaac Rosa i Cristina Bueno
Àlbum il·lustrat que explica a través de les històries de dues famílies quin és el trauma dels desnonaments. Basat en històries i fets reals que han convertit en novel·la, els dibuixos i els textos ajuden a entendre la problemàtica alhora que en denuncien la inacció i la indiferència que mostrem totes i tots davant una violència tant gran exercida sobre aquelles persones més vulnerables.
Los tres cerditos y el lobo. Ya sabes como va el cuento, de Kaffa i Dolores Juliano
Una versió actualitzada del conte infantil on s’explicaran els trucs que els porquets poden utilitzar per tal de solucionar el seu problema amb l’habitatge i com els llops bufen fort en l'economia per a posar-los en situacions difícils. Alhora, el llibret et posa en qüestió davant les diferents dificultats, quina serà la millor estratègia, quines altres maneres de teniu un habitatge existeixen? Com podem participar d’aquestes estratègies per tal d’ajudar als porquets a viure sans i estalvis en un habitatge digne?
Renta bàsica de las iguales, de José Iglesias Fernández
Segons l’autor, aquesta renda bàsica de les iguals, és el dret que té cada ciutadana i ciutadà pel fet de néixer, a percebre una quantitat periòdica per cobrir les seves necessitats materials. Una renda bàsica individual i no familiar, universal, és a dir per a tothom i amb una quantia- com a mínim- del llindar de la pobresa. Si es posés en pràctica, les societats tindrien resolts molts maldecaps, i sobretot, ningú quedaria exclosa de la societat. Amb aquesta premissa, es podrien treballar molts altres aspectes i àmbits de les persones per tal d’assegurar-ne la seva participació.
Publicació del resultat d'una recerca que pot resumir-se amb aquestes paraules: la Renda Bàsica, una assignació monetària incondicional a tota la població d'una quantitat almenys igual al llindar de la pobresa, pot finançar-se mitjançant una reforma fiscal. La recerca mostra les diferents possibilitats que existeixen a partir de la realitat econòmica i impositiva a l’estat espanyol. Una proposta que defensen amb aportacions normatives i tècniques per a què no hi hagi cap excusa de canvi en el sistema.
Pobresa energètica i models de gestió de l'aigua i l'energia a la UE, de Mónica Guiteras
Publicat l’any 2017. Aquest informe ja recull models i mesures de gestió de l’energia basant-se en el marc normatiu i en les iniciatives públiques i privades existents a casa nostra. Comparant els models de gestió de l’aigua i l’energia a l’Estat espanyol amb altres models a diferents països i regions de la Unió Europea, posant èmfasi en si s’acompleix l’accés universal i la garantia de subministrament d’aquests dos béns, alhora que identificant si aquests models i les seves respectives mesures permeten adreçar la problemàtica de la pobresa energètica1, que afecta cada dia a més persones.
Economía sin corbata. Convesaciones con mi hija, de Yanis Varoufakis
Amb un llenguatge amè i senzill, l’autor vol explicar-nos com funciona l’economia mundial i quina és la repercussió que té sobre la nostra quotidianitat. Què és la pobresa? I la riquesa? D’on surten tantes desigualtats? D’on va sorgir la crisi econòmica del 2008, i quines han estat -avui encara – les seves conseqüències?
JOCS que ens posen en situació
El Llindar, joc de rol, creat per la Càtedra Unesco d'Habitatge
Un joc de rol pensat per a grups que volen conèixer i posar en debat la problemàtica del sensellarisme a casa nostra, a Catalunya. A través de les fitxes de joc, una part del grup és responsable de garantir els drets de les persones que pateixen diferents situacions límit i en la que es veu en perill real la pèrdua de l’habitatge, també amb aquelles persones que ja estan vivint al carrer. Una eina molt útil per a utilitzar tan a nivell de sensibilització amb persones que desconeixen la problemàtica, com amb professionals que hi treballen i que poden utilitzar el joc com a element de debat i de creació de noves possibilitats i programes.
Menos és Max, joc de rol, de Carmen Lamadrid i Belén Pereda
El joc està basat en una economia pel Bé Comú i en el llibre de Manfred Max-Neef ‘Desenvolupament a escala humana’. El joc simula un viatge vital, una travessa on caldrà anar escollint experiències que ens potencien o que ens dificulten el camí per tal d'aconseguir satisfer les necessitats humanes fonamentals: subsitència, protecció, afecte, enteniment, participació, lleure, creació, identitat i llibertat. Amb aquest joc, no només facilitem la comprenció d'una "altra economia", sinó que ens obra pas a iniciar projectes comuns i dur-los a a la pràctica.