Recurs del mes d'octubre 2016
Aquesta tardor us oferim un recull de llibres il·lustrats per pensar, reflexionar i conèixer no només els nostres sentiments, pors i emocions, sinó també les dels altres.
I si sou un centre educatiu, us oferim un recull de cinc contes il·lustrats dins una maleta amb indicacions per a la seva dinamització i treball amb la mainada o joves. Són les nostres maletes de sentiments valors i emocions. Un recurs educatiu que mitjançat el treball de la lectura i la visualització de les il·lustracions ens acosten als racons del nostre jo i conviden al debat i la reflexió.
SENTIMENTS, ANGOIXES I GRANS ÈXITS:
Això és casa meva. Marcus Pfister Ed. Juventud
El nen ha dibuixat una línia amb guix. Darrere d’aquesta línia és casa seva! Un lloc on ningú té el dret d’entrar-hi. Però el conill, el cargol, la fulla d’arbre i els núvols Se’n riuen de les fronteres…
El cassó d’en Gerard. Isabelle Carrier /Ed. Juventud
Amb paraules senzilles i unes il·lustracions tendres i divertides, l’autora recrea el dia a dia d’un nen diferent: les seves dificultats, les seves qualitats, els obstacles que ha d’afrontar.
El cassó del Gerard omple un buit, commou el lector, sigui de l’edat que sigui. Però el que més crida l’atenció és la senzillesa del dibuix i del concepte. Un conte metafòric per a parlar de les diferències als més petits i la superació d’un nen amb dificultats per a suportar el dia a dia.
El papa, la mama i jo. Jérôme Ruillier /Ed Juventud
El Papa, la Mama, l’Aina i jo ens estimem molt. Però això no impedeix que de vegades ens enfadem… Un àlbum que il·lustra en poques paraules però amb gran sensibilitat i intel·ligència les relacions personals.
Tal com ets, ets el millor. Nadia Budde/Ed. Takatuka
Hi ha gent insatisfeta amb la seva aparença, que preferiria tenir els cabells arrissats o els ulls blaus, ser més musculosa o més alta o més baixa, tenir la pell més morena o menys fosca... I tal com ens mostra Nadia Budde, aquests desitjos poden ser tan variats com persones i gustos hi ha.
El llibre valent. Moni Port /Ed. Takatuka
Durant la història de la humanitat les pors han servit per crear estratègies que ens han permès sobreviure com a espècie. Negar o ignorar les pors no és una actitud intel·ligent quan estan justificades. Un llibre imprescindible per abordar amb els petits l’origen de les nostres pors de manera oberta i enriquidora, per a què serveixen, com podem conviure amb elles i, sobretot, què significa en realitat ser valents.
Eloisa y los bichos. Jairo Buitrago. /Ed. Jinete Azul
Què se sent en ser una “bitxo raro”? Tots et miren al passar, al carrer, a la classe, en l'esbarjo... Eloísa y los bichos és una bella reflexió sobre les coses noves, sobretot allò que ens és desconegut. Parla de pors, i d'aprenentatges; d'estranyeses, però també de costums; i també d'amistat.
APRENDRE A CONVIURE, LA PAU DIA A DIA
Això és casa meva. Marcus Pfister /Ed. Juventud
El nen ha dibuixat una línia amb guix. Darrere d’aquesta línia és casa seva! Un lloc on ningú té el dret d’entrar-hi. Però el conill, el cargol, la fulla d’arbre i els núvols Se’n riuen de les fronteres…
Corre, pardalet. Brigitte Weninger i Anna Anastasova/Ed. Juventud
El pardal i el ratolí són bons amics i juguen plegats tot sovint. Però un dia esclata una tempesta i l'ocellet cau a terra, ferit. Quan torna en si, no pot moure's i necessita ajuda. El ratolí el consola mentre un vell corb cuida d'ell i el prepara delicadament per la seva vida futura: «No serà com abans». No tornar a volar mai més, és difícil d'acceptar. Aprendre a córrer pel camp amb el ratolí també és dur, però és un camí cap a noves alegries. Una història plena de sensibilitat sobre les conseqüències d'un accident o d'una malaltia. Una història que dóna ànims i estimula la confiança sense excloure les dificultats i els obstacles.
L’arbre vell. Ruth Brown/Ed. Juventud
A l’Arbre Vell una família de conills, un teixó, uns esquirols, un picot, un mussol, uns periquitos, unes garses, un corb conviuen amb els mateixes desavinences que qualsevol comunitat de veïns. Però un dia apareix una gran X pintada en el Vell Arbre. Què significa aquesta gran X? La Coloma Missatgera no n’està segura, però el Capità Corb sí que ho sap. Talaran l'arbre! Aconseguiran treballar tots els animals units per a salvar la seva llar?
De que fa gust la lluna. Michael Grejniec /Ed. Kalandraka
Un llibre tan rodó i saborós com la lluna plena. Els animals de la selva ens mostraran com les coses compartides sempre fan millor gust.
El Manzano. Mira Lobez /Ed. Loguez
En un llenguatge poètic i amb una explosió de color, aquesta, aparentment, simple història d'arbres i ocells ens parla de l'hospitalitat i de la tolerància d'una pomera, enfrontat a l'egoisme d'altres arbres, davant els incòmodes éssers "diferents" -els ocells- que els molestin, que els embruten, que fan soroll... Una bonica proposta en pro de la convivència i la tolerància.
El mur. Javier Sobrino /Ed Juventud
Des de fa temps, els elefants d'orelles petites i els elefants d'orelles grans es miren els uns als altres d'una manera un xic estranya i inquietant.” Amb els mesos de sequera, l'aliment curteja a la vall de l'Okavango, i els elefants d'orelles petites decideixen construir un mur per a preservar la seva terra i els seus béns… Però aquesta construcció desencadena una sèrie de desastres per la resta d'habitants de la sabana i pels mateixos elefants… Una faula preciosa sobre els límits de les fronteres i els prejudicis. · Un llibre per a ajudar als més joves a reflexionar sobre la convivència, els seus límits i la naturalesa intrínseca de l'home…
La Isla. Armin Greder /Ed. Lóguez
Un matí, els habitants de la illa descobreixen a un home a la platja, on els corrents del mar i la seva bassa li han arrossegat. I encara que els habitants acullen a l'home, prevalen en ells profunds temors davant el desconegut, temors que, finalment, els portaran a prendre una dràstica decisió.
Perquè la senyora Maria es va tornar tan malcarada... i cm és que ara és tan simpàtica. Sonja Bougaeva /Ed. Takatuka
La senyora M. és una dona gran, corpulenta i que té mal geni. Tothom li té por, especialment els infants, però també els grans. A la senyora M. li agrada anar a seure al parc per poder odiar els nens més còmodament. Un bon dia, però, observa com un nen molesta una nena fins a fer-la plorar. L’escena li desperta records d’infantesa i ens permet comprendre perquè es va convertir en una senyora tan rondinaire i malcarada. La senyora M. decideix donar un cop de mà a la nena i així comença una relació que la transformarà completament, fins a convertir-la en l’encantadora persona que és ara.
SABEM DEMANAR AJUDA? APRENEM A DEFENSAR-NOS?
Estela grita muy fuerte! /Ed. Fineo
Un llibre que serà de gran ajuda per als mestres i els pares de família. Amb ell no només s'ajudarà a reforçar la valentia en els nens i ensenyar-los a expressar-se; sinó que també, fer-los veure als adults que els llibres (i la lectura) són realitats que ens auxilien a defensar la integritat física i espiritual dels petits, i la seva sobirania moral.Sens dubte, la publicació de “Estela crida molt forta” serà una eina que ajudi a cimentar una nova realitat orientada al respecte a la dignitat infantil; que la veu d'Estela encoratgi a molts nens i nenes que avui viuen sotmesos al martiri de la por i el silenci. I que els seus crits siguin escoltats.
Juul. Gregie de Maeyer i Koen Vanmechelen, /Ed. Loguez
La història de Juul té el seu origen en una breu notícia, publicada en un diari belga: Un noi de 13 anys se suïcida després d'haver sofert vexacions a les mans d'altres nens. El llibre, aparentment dur, és una càlid i compromès crit d'atenció perquè els lectors, no solament infants, reflexionin sobre la crueltat i la violència que es dóna entre ells.
Madrechillona. Jutta Bauer /Ed. Loguez
En una ocasió, la mare del petit pingüí es va posar furiosa i li va cridar terriblement. Després es va penedir i va dir: “Perdó!” Madrechillona és una oferta literària a mainada molt petita, que els proposa iniciar-se en la metàfora. En aquest cas, una metàfora de les emocions aconsegueix, amb encert, bellesa (i sense edulcorants) presentar un aspecte complex de l'experiència humana i la nostra relació amb els altres.
La Marta diu no!. Cornelia Franz /Ed. Takatuka
Quan la mare plega tard de treballar, la Marta, en sortir de la guarderia, sempre va a ca l’avi Francesc, el veí que viu al pis del costat. De fet, a la Marta l’avi Francesc li cau bé, però darrerament s’arramba massa quan toquen el piano i li fa petons mullats. La Marta no sap com explicar-ho a la mare, això. Un dia es posa malalta, i per fi diu a la mare que ja no té ganes d’anar a ca l’avi Francesc. La mare no s’enfada gens, i aleshores la Marta ja no ha de tornar a casa del veí. Un llibre per ajudar les nenes i els nens a posar límits i a dir que no.
REFUGIATS I PAU
Akim corre. Claude K. Dubois /Ed. Loguez
L'artista belga intenta fer comprensibles als nens les traumàtiques vivències de la guerra i de la fugida de la mateixa, una realitat per a moltes persones, prenent com a exemple la sort del petit Akim. Com una catàstrofe de la naturalesa, la guerra arriba a la senzilla vida del nen. Akim es queda enmig d'un paisatge de desolació fins que algú l’agafa de la mà i és arrossegat pels que fugen.
El viatge. Francesca Sanna /Ed. Impedimenta
Com explicar a un nen el que se sent en haver de fugir de casa per la guerra? El viatge, de Francesca Sanna, és un dels més esperats i bells àlbums infantils de l'any. El relat en primera persona del tortuós periple que emprendrà una família per escapar dels horrors de la guerra i intentar trobar un lloc en el qual formar una nova llar, evitant la gran quantitat de perills que aguaiten en cada pas del camí. Una rondalla que és també una història real, són moltes històries reals, les imatges de les quals aconsegueixen acostar i fer comprensible l'inimaginable. Els ulls d'un nen ens guien a través de la foscor a la recerca dels colors d'un futur millor.
Sóc l’Adila. Fulvia Degl'innocenti /Ed. Miau
Adila és una nena pakistanesa que adora l’escola i somia amb arribar a ser professora o metge. Un dia escolta al seu pare dient que ella estaria més segura a casa, amb els seus pares. Trist i preocupada, Adila parla amb la seva professora. L'endemà la professora visita als pares de la nena i els explica la història de Malala Yousafzai, Premi Nobel de la Pau 2014.
Ziba vino en un barco. Liz Lofthouse /Ed. Loguez
Ziba, en braços de la seva mare, recorda escenes del seu llogaret, de la seva vida, mentre l'atrotinat vaixell, en el qual viatgen amuntegats, solca un mar tenebrós i amenaçador. Fugen de la guerra i busquen una vida en pau, imaginant-se un país d'acollida on refugiar-se i fer realitzat els seus somnis.
La llave. Angèle Delaunois /Ed. Loguez
La meva casa va ser construïda en un camp d'oliveres molt abans del meu naixement.. No obstant això, la guerra i el seu festeig de ruïnes amenacen a tota la família. Abans de marxar, Bava, l'àvia, amaga la clau de la casa sota el seu vel. Els homes van a la guerra, mentre les dones i els nens s'oculten en un camp de refugiats. Tots esperen tornar aviat. Però, a poc a poc, el temps va minant l'esperança del retorn.