Recurs del mes d'abril 2016
Aquest mes us proposem literatura entorn al medi ambient i la importància de gestionar bé el recurs de l'aigua, un dels temes que pren força en el Fòrum Social Català que es celebrarà enguany a Girona el proper 16 d'abril a la biblioteca Carles Rahola.
La sostenibilitat és possible. Propostes alternatives sobre l'energia, l'habitatge, les compres i el lleure, d'Enril Aulí Melladoa. Ed. Pòrtic-Viure. La nostra vida diària és plena de situacions en què es produeix una interaccó entre el medi ambient i nosaltres. La sostenibilitat és possible presenta, a través d'una forma dialogada, quatre punts de vista diferents sobre les repercussions mediambientals de moltes situacions quiotidianes: en la compra d'un cotxe, en la cerca d'un habitatge, en un passeig pel bosc o la platja, de vacances o, simplement, mentre mirem o vivim el nostre entorn. El llibre ens ofereix pautes de conducta adequades per afavorir un món sostenible
Ohares cotidianos (re)velam o programa truismo CO2 neutro, d'Elenise CP Andrade, Eva A.Bau i José B. Pinto Filho. UEFS Editora. Un llibre il·lustrat amb fotografies i que inclou un dvd i a on es presenten projectes reals de turisme lliure de CO2. Organitzat en quatre capítols que divulguen una tecnologia socioambiental duta a terme des de l'Associació movimento Mecenas de Vida entre altres.
Demà. Guia de desenvolupament sostenible, de Maria Riba Megías. Intermón Oxfam. Perquè les futures generacions puguin gaudir del medi natural amb què hem crescut nosaltres és necessari fer servir el sentit comú i aplicar un desenvolupament sostenible. Aquest llibre desgrana els grans reptes del desenvolupament racional i equilibrat, l'únic que pensa en el demà. Distribuïts en cinc grans blocs (aigua, energia, aire, sòl i biodiversitat), es tracten temes fonamentals com la pluja àcida, la desertització, l'escassetat de recursos, la capa d'ozó, les espècies en vies d'extinció, l'erosió del terreny cultivable, l'efecte hivernacle o l'aprofitament de l'aigua. Si no tenim en compte tots aquests factors, així com molts d'altres, el futur que ens espera no és gaire prometedor. El planeta en què vivim ofereix moltes possibilitats, però s'han de saber aprofitar.
Aguas dulces y derecho internacional: el agua como bien común y como derecho humano des de la perspectiva del desarrollo sostenible, de Lidia Serrano Tur. Huygens Editorial. Aquest llibre ofereix un anàlisis, des del Dret internacional públic, sobre la regulació de les aigües dolces amb un enfocament novedós, el del desenvolupament sostenible. Estudia les tècniques, els mecanismes, els principis i lels instruments que ofereix el Dret internacional públic per a la gestió sostenible i integrada de les aigües dolces i la garantia del dret humà a l'aigua i al sanejament, així com la seva implementació.
El Agua, de Luis Moreno Merino. Ed Catarata. El nostre organisme està copost per un setanta per cent d'aigua i vivim en un planeta que, encara que s'anomeni Terra, destaca pel color blau d'uns oceans que la cobreixen gairebé en la seva totalitat. S'ha aconseguit arribar a la lluna, pero encara no s'ha aconseguit arribar a les profunditats marines, uns fons marins inaccessibles pels humans. Tot i que molts en saben la fòrmula química, encdara hi ha moltes coses per a conèixer de l'aigua. la lectura d'aquesta obra, obrirà les portes a un món apasionant en què l'aigua es presenta no només com a aliment, medicament o verí, sinó també com a font de vida, causa de conflicte i mort.
El ecologismo de los pobres. Conflictos ambientales y lenguajes de valores. deJoan Martínez Alier. Ed. Icaria.El llibre té la intenció explícita de contribuïr a consolidar dues àrees d'estudi: l'ecologia política i l'economia ecològica, al mateix temps que analitza les relacions entre les dues. El llibre analitza diferents manifestacions del creixent "moviment per la justícia ecològica" com també "l'ecologisme popular" i "l'ecologisme dels pobres", que en les properes dècades es convertiran en forces motrius per aconseguir una societat ecològicament sostenible.
INFANTILS I JUVENILS:
Amb l'aigua no es juga. Laura i companyia, de Carmina del Río. Ed. Salvatella. De la Col·lecció Laura i companyia, un conte il·lustrat amb recomanacions per a fer un bon ús de l'aigua en l'àmbit domèstic.
Les deixalles i el reciclatge al teu abast, de Gérard Bertolini, Claire Delalande i Nicolas Hubesch. Ed. Empúries. Un còmic il·lustrat amb xifres, dades i consells per al reciclatge. Sabies que un xiclet tarda cinc anys en degradar-se? I que una llauna d'alumini tarda entre dos-cents i cinc-cents anys?