Recurs del CeDRe del mes de febrer de 2025
Encetem el mes de febrer, un mes en què posem especial mirada al Dia Mundial per a l’erradicació de la Mutilació Genital Femenina (6 de febrer), i al Dia Europeu de la Salut Sexual (14 de febrer). Per això us oferim recursos que parlen sobre les diferents formes que tenim d’estimar i de viure el nostre gènere i la pròpia sexualitat. També us oferim contes i còmics per entendre i parlar sobre la transició de gènere amb infants i joves.
Recursos per a...
ARA EM DIC JOANA (Jessica Wlaton i Dougal MacPherson): El Martí i el Joan, un osset de peluix, passen molta estona junts. Els agrada anar amb bicicleta, plantar verdures al jardí, menjar sandvitxos enfilats en un arbre o quedar-se a casa quan plou. Un dia, però, l’os ja no vol jugar, perquè l’amoïna una cosa important: «Dins meu, sempre he sabut que soc una osseta i no un osset. M’agradaria dir-me Joana i no Joan.» El seu amic li fa costat.
EL MEU FILL PRINCESA (Cheryl Kilodavis): Un conte il lustrat basat en fets reals, que parla de l acceptació. Vaig escriure el llibre amb ànim d oferir als nens i als adults una eina per parlar de l amistat incondicional. Com que no volia que es fiquessin amb el meu fill, o que el rebutgessin, pel fet d anar a escola amb un vestit de nena, vaig parlar amb la seva mestra de preescolar. Va compartir les meves pors amb altres persones, i es va posar en pràctica un projecte per donar-li suport a ell i també a altres infants que tenien una manera diferent d expressar-se.
JÚLIA, LA NIÑA QUE TENIA SOMBRA DE CHICO (Christian Bruel, Anne Galland i Anne Bozellec): La Júlia, segons els seus pares, es comporta com un nen maleducat. Però ella no vol ser com els seus pares diuen que hauria de ser? Què li passa a la Júlia només ho sap el seu gat, amb qui comparteix divertits jocs que als seus pares tampoc agraden. Un llibre sobre la identitat, les emocions i els sentiments en el creixement personal i la identificació sexual.
LA MEITAT D’EN JAN (Gemma Lienas i Àfrica Fanlo): En Jan està tip que a casa el renyin i que a l'escola es riguin d'ell perquè li interessen coses "de nenes", així que decideix desfer-se de tot el que sigui de nena i ho enterra al jardí. Ara ho passa molt malament, però ja és un nen, o això creu, perquè la fada Menta farà que s'adoni que ja només és la meitat d'en Jan. ¿Què li manca?
LLAMADME NATHAN (Catherine Castro i Quentin Zuttion): Disforia de gènere, reassignació sexual, injeccions de testosterona, canvi en el registre civil... Amb setze anys, Lila decideix emprendre un dur camí per a convertir-se en *Nathan, la persona que sempre ha estat. Encara que els altres no ho entenguin, ell té clara la seva identitat sexual, sense passar necessàriament pel quiròfan.
COMO ENTENDER TU GÉNERO (Alex Iantaffi i Meg-John Barker): Alguna vegada t'has qüestionat la teva identitat de gènere? Coneixes a algú que sigui transgènere o que s'identifiqui com no binari? Has tingut dubtes quan al teu voltant es parlava de diversitat de gènere? 'Com entendre el teu gènere' és una guia dirigida a qualsevol que vulgui ampliar els seus coneixements sobre el gènere des d'una perspectiva biològica, històrica i sociològica.
CUERPOS SONOROS (Julie Maroh): A Mont-real, com a totes les ciutats, les parelles s'ajunten i se separen. Els individus s'atreuen i es repel·leixen els uns als altres en un vals perpetu de cossos. Els cossos sonors són aquells que bateguen, que s'entrellacen en destins diferents, units per aquest sentiment indescriptible que mou el món: l'amor. Vint-i-un relats curts que ens mostren els diferents tipus i etapes de les relacions amoroses o del desig, sense importar el gènere, la sexualitat, l'edat o la condició.
DESVIADES (Consell de Juventut de Barcelona): Aquesta guia és una eina que ens permet aclarir conceptes, obrir la reflexió i, sobretot, respondre preguntes sobre el sistema sexe-gènere i generar-ne de noves. Posar en dubte aquest sistema que ens assigna una casella estanca en néixer i no ens permet sortirnos-en és el que anomenem “qüestionar el binarisme”.
DRAGMAN (Steven Appleby i Nicola Sherring): Dragman explica la història d'August Crimp, un home que té superpoders quan es posa roba de dona. A August li encanta portar vestits, però se sent profundament avergonyit per això i li terroritza el rebuig que podria suposar que el seu secret sortís a la llum, així que no li ho diu a ningú, ni tan sols a la seva dona.
GEORGE (Aleix Gino): Quan la gent mira en George pensen que veuen un nen. Però ella sap que no és un nen. Ella sap que és una nena. En George pensa que haurà de mantenir això en secret per sempre, però, podrà aconseguir-ho?
LLÁMAME PAULA (Concepción Rodriguez): Quan Paula va néixer tots van creure que era un nen, però ella sabia que no era així. El dia que mor la seva mare comencen els seus problemes, ja que el seu pare i la seva àvia, amb els qui es veu obligada a viure, no semblen disposats a acceptar la seva veritable identitat.
LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA. EL DECLIVE DE LOS MITOS DE LA LEGITIMACIÓN (Cristina Hermida del Llano): La Mutilació Genital Femenina és un clar tracte discriminatori contra la dona, a més de constituir una manifesta forma de violència sexual. Aquesta obra es pregunta per les concepcions que tracten de legitimar aquesta brutal tradició, per què s'anima en uns certs països al seu manteniment, com ha reaccionat la legislació internacional i espanyola davant aquesta pràctica inacceptable, i quins reptes tenim davant nosaltres en el segle XXI a fi de prevenir-la, castigar-la i abolir-la.
ESCULPIR EL GÉNERO: NUEVAS FRONTERAS DE LA MUTILACIÓN GENITAL FEMENINA (Isabel Ortega Sánchez): Una reflexió crítica al voltant del cos sexuat, o generitzat, com a "atractor" de violència contra les dones. Amb aquest objectiu, el llibre realitza una anàlisi comparativa i transcultural entre diferents formes institucionalitzades de mutilació genital femenina que constitueixen la incorporació o encarnació de la identitat sexual com a constructe cultural.
LA SEXUALIDAD DE LAS MUJERES JÓVENES EN EL CONTEXTO ESPAÑOL (Instituto de las Mujeres): Aquest estudi sorgeix per l'interès particular de l'Instituto de las Mujeres per aproximar-se a la realitat de les dones joves i conèixer a través de la seva veu i en primera persona, les seves opinions i experiències vitals al voltant de la sexualitat i les relacions que s'hi estableixen al voltant. En definitiva, abordar la forma en què les dones joves s'aproximen al sexe, s'hi relacionen, el practiquen i l'imaginen.
DEL AMOR AL AMOR. DERIVAS SOBRE AMOR, SEXO Y LIBERTAD EN LAS RELACIONES HUMANAS: L'Amor és un tabú del que és difícil desempallegar-se. Té, aparentment, una naturalitat intrínseca, però comporta moltes complicacions i és complex de tractar. Com la mandra o el somni, instints primaris i naturals, ha estat també desvirtuat i buidat de continguts. Ha estat vexat, manipulat, tergiversat i corromput.
SOBRE LA MUTILACIÓN GENITAL FEMENINA Y OTROS DEMONIOS (M Cristina Álvarez): Una aproximació al tema de les intervencions genitals rigorosa, valenta i compromesa. Enfocat des d'una àmplia perspectiva, les analitza com un conjunt de pràctiques culturals.
QUEDA’T AMB MI (Ayòbán Adébáyò): Yejide i Akin són un jove matrimoni a la Nigèria dels anys vuitanta. En una societat poligàmica, ells, sabent-se enamorats, decideixen ser una parella monògama. Però els problemes comencen quan no arriben els fills, fet que socialment i familiarment es considera una catàstrofe.